Η πρώτη μακροχρόνια μελέτη για το άτμισμα είναι γεγονός. Και πολύ εντυπωσιακή.

Η πρώτη μακροχρόνια μελέτη για το άτμισμα είναι γεγονός. Και πολύ εντυπωσιακή.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ Πέμπτη, 30 Νοέμβριος 2017 10:32

Αίσθηση προκαλούν τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσίευσε η επιστημονική ομάδα του Δρ. Riccardo Polosa, του πανεπιστημίου της Κατάνια, με αντικείμενο της επιπτώσεις του ατμίσματος σε ατμιστές που δεν είχαν υπάρξει ποτέ καπνιστές.

Παρά την τρομολαγνεία μερίδας του τύπου αλλά και κυβερνήσεων, είναι ελάχιστοι αυτοί που ξεκινούν το άτμισμα χωρίς να έχουν προϋπάρξει καπνιστές – κατά το Ευρωβαρόμετρο του 2014, είναι μόλις το 0,1% των μη καπνιστών. Αναπόφευκτα το δείγμα της έρευνας είναι μικρό, αλλά μελετήθηκε εξαντλητικά και σε βάθος 3,5 ετών. Επίκεντρο της έρευνας ήταν η εξέταση του αναπνευστικού για τον εντοπισμό προβλημάτων του πνεύμονα και πιθανών αλλοιώσεων της αναπνευστικής οδού. Έγινε καταγραφή συμπτωμάτων, και μετρήθηκαν: πίεση, σωματικό βάρος, καρδιακή λειτουργία, λειτουργία πνευμόνων, αναπνευστικά συμπτώματα, μέσω σπειρομετρήσεων, μετρήσεων eNO και eCO (που δείχνουν ερεθισμούς του αναπνευστικού) και τομογραφίας πνευμόνων.

Τα αποτελέσματα ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακά: στην διάρκεια των 3,5 ετών δεν εντοπίστηκε ούτε βλάβη, ούτε προδιάθεση βλάβης, ακόμα και σε ατμιστές με πιο εντατικό άτμισμα. Η χρήση νικοτίνης δεν έδειξε να επιφέρει κάποια διαφορά στα αποτελέσματα σε σύγκριση με αυτούς που χρησιμοποιούσαν μη νικοτινούχα υγρά. Χαρακτηριστικό είναι πως κανείς από τους ατμιστές του δείγματος δεν στράφηκε στο τσιγάρο κατά την διάρκεια αυτών των ετών. Αντίθετα, δύο διέκοψαν και το άτμισμα.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως ως τώρα δικαιώνεται η αίσθηση πως το άτμισμα είναι σημαντικά προτιμότερο του τσιγάρου. Σημειώνουν την ανάγκη περισσότερης έρευνας, διότι το μικρό δείγμα και η σχετικά νεαρές ηλικίες δεν δίνουν οριστικές απαντήσεις στο πώς επιδρά το άτμισμα σε έναν τελείως παρθένο οργανισμό. Όμως ενισχύονται σημαντικά τα στοιχεία υπέρ της ελάχιστης βλαπτικότητας του ατμίσματος σε σύγκριση με το παραδοσιακό τσιγάρο.

 

https://gvc.gr

Read 1029 times
Login to post comments

Μικρή Λιανική

  • Λαθρεμπόριο
  • Καπνοβιομηχανίες
  • Ηλεκτρονικό Τσιγάρο
Post by Διαχειριστής
- Φεβ 14, 2018
Μόνο το 2017 βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 743 εκατ. ευρώ - Έβγαλε το «άχτι» των διωκτικών ...
Post by Διαχειριστής
- Φεβ 16, 2018
Φόρους και εισφορές ύψους 466 εκατομμυρίων ευρώ απέδωσε μεταξύ 2013 και 2017 στο ελληνικό κράτος η καπνοβιομηχανία ...
Post by Διαχειριστής
- Φεβ 23, 2018
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία εξέδωσε εγκύκλιο τοποθέτησης με την οποία παροτρύνει την χρήση των ηλεκτρονικών ...

Εγγραφή Μελών

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…