Θα μάθουμε άραγε ποτέ τι επιτρέπεται και τι όχι;

Θα μάθουμε άραγε ποτέ τι επιτρέπεται και τι όχι;

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ Παρασκευή, 25 Μάιος 2018 15:29

Το θέμα των προηγούμενων ημερών, δεν ήταν άλλο από την δημοσίευση στη σελίδα του Υπουργείου Υγείας περί της απαγόρευσης των «ηλεκτρονικών τσιγάρων άνευ νικοτίνης» αυτολεξεί -αλλά και της μετέπειτα φαινομενικής υπαναχώρησης του Υπουργείου. Τώρα προστέθηκε στο αλαλούμ και μια εγκύκλιος που αντί να αποσαφηνίζει το νόμο… νομοθετεί κατά βούληση για τα μη νικοτινούχα Shake’n’Vape / Mix’n’Vape!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο, αρχικά διαβάζαμε μεταξύ άλλων ότι «δεν επιτρέπεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο άνευ νικοτίνης». Όπως ήταν φυσικό, η πρώτη μας κίνηση ήταν να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για αληθή είδηση ή για «τρολιά» στην καθομιλουμένη. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για πραγματική είδηση! Όχι γιατί απαγορεύονται τα υγρά χωρίς νικοτίνη, αλλά για το ότι αυτή είναι η επίσημη θέση των νομικών συμβούλων του Υπουργείου Υγείας, καθώς «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα υπάγονται στο Ν.3830/2008 (αντικαπνιστικός) ο οποίος επιβάλλει αυτές τις απαγορεύσεις».

Ξεκινήσαμε την έρευνα. Πρώτα στο Ν.4419/2016 (εφαρμογή TPD), ο οποίος στην περίπτωση 16 του άρθρου 2 ορίζει τι είναι ηλεκτρονικό τσιγάρο: «προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατανάλωση ατμού που περιέχει νικοτίνη με επιστόμιο ή στοιχείο του εν λόγω προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του περιέκτη, του δοχείου και της συσκευής χωρίς περιέκτη ή δοχείο. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να είναι ή επαναπληρώσιμα μέσω περιέκτη επαναπλήρωσης και δοχείου ή επαναπληρώσιμα με περιέκτες μίας χρήσης».

Είναι εμφανές από τα παραπάνω, ότι ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται η συσκευή. Που σημαίνει ότι το Υπουργείο απαγορεύει τις συσκευές χωρίς νικοτίνη. Χωρίς την παραμικρή διάθεση ειρωνείας και αν δεν είναι κόπος, θα μπορούσε το Υπουργείο Υγείας να μας δείξει ΣΥΣΚΕΥΗ με νικοτίνη, ώστε να την προμηθευτούμε και να μην είμαστε παράνομοι; Αιτιάσεις του τύπου «καταλαβαίνετε τι εννοούμε» δεν μπορούν να ληφθούν στα σοβαρά. Μιλάμε για Νόμο του Κράτους, δεν χωρούν αυθαίρετες ερμηνείες.

Προχωρήσαμε και στο Ν.3830/2008, μιας και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 2 αυτού του Νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 1 του Ν.4419/2016. Πουθενά και σε κανένα σημείο δεν γίνεται αναφορά για προϊόντα με ή χωρίς νικοτίνη, ασχέτως αν αυτά είναι ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Συμπεράσματα:

  1. Απαγορεύονται οι συσκευές που περιέχουν νικοτίνη. Οι συσκευές και οι ατμοποιητές μας δεν περιέχουν νικοτίνη. Τα υγρά, είναι μια άλλη ιστορία.
  2. Από τον ορισμό για το τι είναι ηλεκτρονικό τσιγάρο (Ν.4419/2016 άρθρο 2 περ. 16), προκύπτει ρητά ότι αν ο ατμός μας δεν περιέχει νικοτίνη, δεν πρόκειται για ηλεκτρονικό τσιγάρο. Που σημαίνει ότι καμία διάταξη των Νόμων 4419 και 3830 δεν έχει εφαρμογή σε αυτά. Αυτό είναι το γράμμα του Νόμου. Φυσικά, δεν προτρέπουμε κανέναν να βασιστεί σε αυτό διότι είναι πιθανό να έρθει νομικά αντιμέτωπος με τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή του Νόμου, οι οποίες… ποιος ξέρει τι θεωρούν;
  3. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/40/ΕΕ (TPD), γράφτηκε το 2014, για να εφαρμοστεί το 2016, με δεδομένα 2008.
  4. Αποτελεί πάγια θέση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας καθώς και των επιστημονικών τους συνεργατών το ότι «αφού περιέχει νικοτίνη, δεν έχει διαφορά από το κάπνισμα». Προς τι αυτή η ξαφνική και εντελώς αβάσιμη επίθεση σε «ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη»? Αν κάποιος συνδέσει αυτή την απόπειρα αύξησης του κόστους του ατμίσματος με άλλα διαθέσιμα «νέα προϊόντα καπνού» και με την ελεύθερη πτώση της μετοχής της Phillip Morris International, θα είναι λογικός ή συνομωσιολόγος;

Σε ύστερο χρόνο το Υπουργείο αλλάζει την ιστοσελίδα! Εξαφανίζεται η αναφορά σε «ηλεκτρονικά τσιγάρα άνευ νικοτίνης» -πιθανότατα μετά από παρέμβαση του ΣΕΕΗΤ. Τέλειωσε η ιστορία; Όχι! Μιλάμε για το υπερήφανο ελληνικό κράτος. Το οποίο ξαναχτυπά, για να μας δείξει να… καταλάβουμε . Και στις 22/05 δημοσιεύει την εγκύκλιο με τίτλο «Οδηγίες για την Εφαρμογή του Νόμου 4419/2016 (ΦΕΚ 174/ τ. Ά/ 2016) ως προς την κατασκευή, πώληση, προβολή, παρουσίαση των προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και συναφών προϊόντων.»
Εκεί αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως:
«Αναφορικά με την πρακτική της ιδιοπαρασκευής (Do it Yourself) υγρών επαναπλήρωσης από τον ίδιο τον καταναλωτή, πρακτική που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία λόγω της μη ελεγχόμενης διαδικασίας παραγωγής μέσω αμφιβόλου ποιότητας και καθαρότητας συστατικών (γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη, κλπ),
[…]
βασική προϋπόθεση για τη νόμιμη κυκλοφορία των προϊόντων που εμπίπτουν στην έννοια του ηλεκτρονικού τσιγάρου, κατά το Ν. 4419/2016, είναι η ακριβής πληροφόρηση για όλα τα συστατικά του και τις εκπομπές αυτών, μέσω της κοινοποίησής τους στην EU CEG. Κάθε προϊόν, επομένως, που προορίζεται για χρήση μέσω ηλ. τσιγάρου, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσθετων προϊόντων σε οποιαδήποτε μορφή (υγρή, στερεά, κ.λπ.), και το οποίο δεν έχει κοινοποιηθεί κατά τα προηγούμενα, είναι παράνομο.»
Επίσης:
«Στο πλαίσιο των παραπάνω, κάθε πώληση ξεχωριστά υγρών που προορίζονται για την ιδιοπαρασκευή υγρών επαναπλήρωσης (Do it yourself / Mix & Vape) θεωρείται ότι εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις του νόμου. Υπό το πρίσμα αυτό, τα καταστήματα λιανικής πώλησης προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου καλούνται για την αυστηρή αποφυγή τέτοιων ενεργειών.»

Τι θέλει να πει ο ποιητής;

Το μαντείο των Δελφών πιθανολογεί πως όσον αφορά τα SnV/MnV αλλά και τα αρώματα και βάσεις που προορίζονται για χρήση σε ηλεκτρονικό τσιγάρο, η εγκύκλιος συστήνει στις αρχές την αντιμετώπισή τους με την ίδια αυστηρότητα που θα πρέπει να υπάρχει και για τα έτοιμα υγρά. Είναι προφανές ότι αυτό είναι αυθαίρετο, καθώς θα απαιτούσε να υπάρχει φάκελος και για τα SnV αλλά και για τις μηδενικές βάσεις και αρώματα. Ο Νόμος όμως, δεν προβλέπει κάτι τέτοιο για υγρά άνευ νικοτίνης οπότε αυτή η εντολή, είναι παράνομη. Όμως: πρακτικά, οι αρχές που έχουν λάβει την εγκύκλιο, είναι υποχρεωμένες να επιβάλλουν κυρώσεις, οι οποίες αποτελούν διοικητική πράξη και μπορούν να αμφισβητηθούν ενώπιον διοικητικού δικαστηρίου.

Το μαντείο της Δωδώνης εικάζει πως νόμιμα θεωρούνται τα νικοτινούχα –που καθαρά εμπίπτουν στον νόμο- αλλά όχι τα μη νικοτινούχα υλικά DIY, αφού γι αυτά τα κακόμοιρα δεν υπάρχει στο νόμο πρόβλεψη. Οπότε υπάγονται σε παλαιότερο νόμο (άσχετα αν δεν τα αναφέρει!) και καταργούνται.

Ο συνομωσιολόγος του πάνω ορόφου θεωρεί πως το Υπουργείο Υγείας –που ως τώρα μίλαγε για «συσκευές που περιέχουν νικοτίνη»- εξακολουθεί να μην έχει ιδέα για τα πρακτικά του ατμίσματος. Δηλώνει βέβαιος πως κάποιος με γνώση της αγοράς (και συμφέρον) θέλησε να σφυρίξει στο κράτος πως υπάρχει μια κατηγορία που δεν έχουν αρμέξει, και είτε να την αρμέξουν έως συρρίκνωσης, είτε να την εξαφανίσουν.

Εμείς δεν έχουμε μαντικές ιδιότητες. Παρακολουθούμε στενά τα τεκταινόμενα και πληροφορούμε τους ατμιστές.Βλέπουμε μια σπουδαία ευκαιρία που πάει χαμένη. Ευκαιρία για τους καπνιστές να μεταβούν σε κάτι τουλάχιστον 95% ασφαλέστερο από το κάπνισμα. Ευκαιρία για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Ευκαιρία για το κράτος να αυξήσει τα έσοδά του από φορολογία και ΦΠΑ. Και τέλος, ευκαιρία για ένα Υπουργείο Υγείας να κάνει κάτι πραγματικά καλό για την υγεία των πολιτών. Αντί γι αυτά, συνεχίζουμε να παρατηρούμε ένα Υπουργείο που δεν μας πείθει πως νοιάζεται για την υγεία των πολιτών που καλείται να προστατεύει.

 

Πηγή : https://gvc.gr

Read 5729 times
Login to post comments

Μικρή Λιανική

  • Λαθρεμπόριο
  • Καπνοβιομηχανίες
  • Ηλεκτρονικό Τσιγάρο
Post by Διαχειριστής
- Ιουλ 02, 2019
Ένα ακόμα πλοκάμι των κυκλωμάτων διακίνησης λαθραίων τσιγάρων στην Ελλάδα εξάρθρωσε η Ασφάλεια του ...
Post by Διαχειριστής
- Σεπ 16, 2019
Ξεκίνησε από τη ΔΕΘ και θα αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα   Μια σημαντική πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης ...
Post by Διαχειριστής
- Σεπ 12, 2019
Ένας άνδρας από το Wisconsin των ΗΠΑ κατηγορείται για παράνομη επιχείρηση που απασχολούσε 10 εργαζόμενους και ...

Εγγραφή Μελών

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…