ΔΗΣΥ για ηλεκτρονικά τσιγάρα: Παράλογη η εγκύκλιος για την πώληση υγρών αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη

ΔΗΣΥ για ηλεκτρονικά τσιγάρα: Παράλογη η εγκύκλιος για την πώληση υγρών αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ Τρίτη, 12 Ιούνιος 2018 15:47

Η ρύθμιση οδηγεί σε «καταδίκη» των επαγγελματιών του χώρου

 
«Παράλογη» χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που απαγορεύει την πώληση υγρών αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη εξηγώντας προς το αρμόδιο υπουργείο ότι η ρύθμιση οδηγεί σε «καταδίκη» των επαγγελματιών του χώρου.

Ειδικότερα, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Κωνσταντίνος Μπαργιώτας σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή επισημαίνει ότι «Η από 22/05/2018 ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας, με θέμα «Οδηγίες για την Εφαρμογή του Νόμου 4419/2016 (ΦΕΚ 174/ τ. Ά/ 2016) ως προς την κατασκευή, πώληση, προβολή, παρουσίαση των προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και συναφών προϊόντων» (αριθμ. πρωτ.: Γ.Π./Δ2β/οικ. 39190), ουσιαστικά απαγορεύει την πώληση υγρών αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη. 

 
Ειδικότερα, στην σελίδα 5 η ερμηνευτική εγκύκλιος αναφέρει «Στο πλαίσιο των παραπάνω, κάθε πώληση ξεχωριστά υγρών που προορίζονται για την ιδιοπαρασκευή υγρών επαναπλήρωσης (Do it yourself /Mix & Vape) θεωρείται ότι εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις του νόμου. Υπό το πρίσμα αυτό, τα καταστήματα λιανικής πώλησης προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου καλούνται για την αυστηρή αποφυγή τέτοιων ενεργειών»» και προσθέτει «Ωστόσο, τα παραπάνω είναι συμπυκνωμένα αρώματα και όχι προϊόντα – υγρά αναπλήρωσης έτοιμα προς χρήση, διακινούνται ήδη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εισαγωγείς ή οι παραγωγοί προκαταβάλλουν φόρο. Η δε οδηγία (COM(2016) 269 final), την οποία επικαλείται το Υπουργείο Υγείας, αναφέρει χαρακτηριστικά στην παράγραφο 3 (σελίδα 5) Mixing or customisation of liquids ότι οι ιδιοκατασκευές υγρών αναπλήρωσης πρέπει απλά να είναι ελεγμένες σχετικά με την περιεκτικότητά τους - στα συστατικά τους. Επειδή στα συγκεκριμένα δεν υπάρχει νικοτίνη, συστήνετε να υπάρχει έλεγχος και σε αυτά και όχι μόνο σε υγρά αναπλήρωσης με νικοτίνη, για να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών από πρακτικές και χρήσεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν βλάβη στον χρήστη. Αυτό είναι κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούμε, δηλαδή να υπάρχει κατάθεση σχετικού φακέλου για κάθε DIY/Mix & Vape στο Υπουργείο Υγείας και στο Γενικό Χημείο του Κράτους με τα πλήρη στοιχεία του κατασκευαστή. 
Πρέπει να είναι εγκεκριμένος παραγωγός (με επαγγελματικό ΑΦΜ είτε στην Ελλάδα είτε στην Αλλοδαπή), υγειονομικά ελεγχόμενος χώρος παρασκευής και επιπρόσθετα ISO».

Ο ίδιος τονίζει ότι «η κακή ή αλόγιστη χρήση διάφορων προϊόντων από τους καταναλωτές δεν πρέπει να οδηγεί σε απαγόρευση της χρήσης τους ή σε "καταδίκη" των επαγγελματιών του χώρου, (κατ’ αναλογία, δεν μπορεί να κλείσουν τα φαρμακεία ούτε να απαγορευτεί η ασπιρίνη, επειδή κάποιος χρήστης θέλει να λάβει υπερβολική δόση)» και ρωτά το υπουργείο Υγείας «σκοπεύετε να προβείτε σε απόσυρση ή διόρθωση της ως άνω αναφερόμενης εγκυκλίου;»

Πηγή : www.protothema.gr

Read 349 times
Login to post comments

Μικρή Λιανική

  • Λαθρεμπόριο
  • Καπνοβιομηχανίες
  • Ηλεκτρονικό Τσιγάρο
Post by Διαχειριστής
- Απρ 24, 2018
Στον τρόπο με τον οποίον «έτρεξε» η επιχείρηση της Αστυνομίας για ...
Post by Διαχειριστής
- Ιουλ 02, 2018
Με την νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης σε 9 Αμερικανικές πολιτείες και ολόκληρο τον Καναδά η οποία επακολούθησε ...
Post by Διαχειριστής
- Ιουν 12, 2018
Η ρύθμιση οδηγεί σε «καταδίκη» των επαγγελματιών του χώρου   «Παράλογη» χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη ...

Εγγραφή Μελών

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…