Στην Ιταλία η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου επιτρέπεται παντού

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ Πέμπτη, 07 Νοέμβριος 2019 15:09

Ελεύθερα μπορούν να ατμίζουν σε κινηματογράφους, μέσα μαζικής μεταφοράς, μπαρ και εστιατόρια οι Ιταλοί γείτονες μας, ενώ η απαγόρευση παραμένει σε ισχύ για τα σχολεία, μετά από απόφαση του ιταλικού κοινοβουλίου. Η «επιστροφή» του ηλεκτρονικού τσιγάρου έρχεται μετά τη δήλωση του καθηγητή Umberto Veronezi, ο οποίος τόνισε πως εάν οι καπνιστές στρέφονταν στο ηλεκτρονικό υποκατάστατο του τσιγάρου, τότε 30.000 ζωές θα σώζονταν κάθε χρόνο στην Ιταλία.

Το νομοσχέδιο που προτάθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού (PDL), ψηφίστηκε ως επίσημος νόμος από τους βουλευτές του ιταλικού κοινοβουλίου στις 23 Οκτωβρίου 2013. Η απόφαση αυτή ήρε την απαγόρευση του καπνίσματος του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους που είχε εισηχθεί τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

 

 

Ο Giancarlo Galan
Ο Giancarlo GalanΣτην Ιταλία λοιπόν, όποιος επιθυμεί μπορεί να ατμίζει ελεύθερα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε όλους τους δημόσιους χώρους που το παραδοσιακό κάπνισμα απαγορεύεται, όπως τα εστιατόρια, τα δημόσια μέσα μεταφοράς, οι χώροι εργασίας, οι κινηματογράφοι, τα bar. Η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων θα συνεχίσει να απαγορεύεται στα σχολεία.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής πολιτισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων Giancarlo Galan (PDL) στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA: «Δεν πρόκειται για οπισθοδρόμηση αλλά για διόρθωση της υπερβολικής απαγόρευσης κυρίως όσον αφορά τη διαφήμιση. Η τροποποίηση διόρθωσε μια κατάσταση που είχε δημιουργηθεί από την απόφαση του Ιουλίου (2013), που ήταν υπερβολικά περιοριστική. Για παράδειγμα η απόφαση του Ιουλίου απαγόρευε ακόμη και τη διαφήμιση στις βιτρίνες των καταστημάτων πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων. Οι κανονισμοί για το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν πιο αυστηροί ακόμη και από εκείνους για τον καπνό. Το κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο αναδιατυπώθηκε τρεις φορές, αρχικά πρότεινε τα ηλεκτρονικά και τα παραδοσιακά τσιγάρα να τεθούν επί ίσοις όροις.

»Λάβαμε υπόψιν την έκκληση από έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο, νέο επιχειρηματικό τομέα που είχε ήδη πληγεί από την φορολογία και τις δρακόντειες απαγορεύσεις σχετικά με την χρήση και την διαφήμιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, πιθανότατα λόγω μιας επιφανειακής νομοθεσίας. Είμαι εδώ και πολύ καιρό πρώην καπνιστής και ποτέ δεν θα τολμούσα μια ιατρική αξιολόγηση του προϊόντος, αν και οι τελευταίες μελέτες φαίνονται αρκετά ελπιδοφόρες, όπως λέει και ο Καθηγητής Veronesi. Ως πεπεισμένος φιλελεύθερος, εγώ απλά σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να μην πνίξουμε ένα νέο επιχειρηματικό τομέα με εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία».

Η Ιταλίδα υπουργός Υγείας, Beatrice Lorenzin ανέφερε σχετικά ότι «τώρα πρέπει επίσης να δούμε τι θα συμβεί στην Ευρώπη, αλλά έχουμε ήδη διεξάγει μια μεγάλη μάχη για την αποφυγή της εξομοίωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων με τα φάρμακα».

Ο δήμαρχος της Ρώμης Ignazio Marino –χειρουργός, ιατρός, μεταμοσχεύσεων- δήλωσε πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν παράγουν καπνό ή άλλες επικίνδυνες εκπομπές για τους άλλους, ούτε συντελούν στο παθητικό κάπνισμα. Η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων «δεν είναι κάπνισμα αλλά άτμισμα. Με άλλα λόγια, είναι σαν να χρησιμοποιείτε ένα αρωματικό spray μέσα σε ένα κινηματογράφο», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Radio 24 Ore”.

Πηγή : www.zougla.gr

Read 978 times
Login to post comments

Μικρή Λιανική

  • Λαθρεμπόριο
  • Καπνοβιομηχανίες
  • Ηλεκτρονικό Τσιγάρο
Post by Διαχειριστής
- Σεπ 23, 2019
Χιλιάδες λαθραία τσιγάρα στο κέντρο της Αθήνας.  Νέο κρούσμα εμπορίας και διακίνησης  ...
Post by Διαχειριστής
- Ιαν 01, 2020
Χρονιά με δυσκολίες και... έξωθεν εμπόδια, αλλά τελικά με θετικό πρόσημο και επιτυχίες το 2019 για την καπνοβιομηχανία ...
Post by Διαχειριστής
- Δεκ 19, 2019
Είναι συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πατρών και ένας από τους 14 Έλληνες επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο ...

Εγγραφή Μελών

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…