ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Ζητήματα εφαρμογής στην πράξη της διατάξεως του άρθρου 47 παρ. 6 του Νομοσχεδίου

Προς:

. Υπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου

2. Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ.Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
3. Υφυπουργό Οικονομικών ,κ.Δημήτριο Κουσελά

4. Διευθυντή γραφείου Υφυπουργού Οικονομικών,κ.Λάσκαρη

Θέμα: «Ζητήματα εφαρμογής στην πράξη της διατάξεως του άρθρου 47 παρ. 6 του Νομοσχεδίου “Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών” ».

Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το άρθρο 47 παρ. 6 του υπό ψήφιση παραπάνω νομοσχεδίου, «Το κατώτατο όριο προµήθειας των εµπόρων χονδρικής και λιανικής πώλησης των καπνοβιοµηχανικών προϊόντων, ορίζεται σε 8,3% και 31,3% αντίστοιχα επί της τιμής λιανικής τους προ φόρων. Η διάταξη του προηγουµένου εδαφίου ισχύει μέχρι 31.12.2011.».

Δεδομένης της περιορισμένης χρονικής ισχύος της παραπάνω διατάξεως και ανεξάρτητα από το χρόνο της δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που αποτελεί προϋπόθεση της τυπικής και ουσιαστικής ισχύος της παραπάνω διάταξης, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη υποστήριξης της πρακτικής της εφαρμογής. Η ανάγκη αυτή εκπορεύεται από τη σύνθετη δομή της φορολογίας καπνού, η οποία καθιστά δυσχερή την εξακρίβωση της αποφορολογημένης αξίας των καπνοβιομηχανικών προϊόντων από τους αποδέκτες της παραπάνω διάταξης.

Προτείνονται τα ακόλουθα:

Α) Η έκδοση και η δημοσίευση με κάθε πρόσφορο τρόπο από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών ευσύνοπτων και εύχρηστων καταλόγων, στους οποίους θα απεικονίζεται το ακριβές ποσό του φόρου και η αποφορολογημένη αξία του προϊόντος τόσο ανά φορολογική μονάδα, όσο και κατά μονάδα πώλησης (πακέτο διάφορων περιεκτικοτήτων) σε κάθε γνωστοποιούμενη στην παραπάνω υπηρεσία λιανική τιμή.

Β) Η έκδοση, η δημοσίευση με κάθε πρόσφορο τρόπο και η διανομή εκ μέρους των βιομηχανιών και εισαγωγέων καπνοβιομηχανικών προϊόντων επίσης εύχρηστων και αναλυτικών καταλόγων, στους οποίους θα απεικονίζεται ο συνολικός φόρος και η αποφορολογημένη αξία ανά σήμα, τιμή λιανικής διάθεσής του, καθώς και μονάδα πώλησης (πακέτο διάφορων περιεκτικοτήτων). Στους παραπάνω καταλόγους σκόπιμο είναι να γνωστοποιούνται και στοιχεία εμπορικής πολιτικής, όπως οι γενικώς ισχύουσες τιμές διάθεσης εκάστου σήματος στο εμπορικό δίκτυο, τυχόν εκπτώσεις επί των τιμών αυτών προς το δίκτυο και οι γενικές και αφηρημένες προϋποθέσεις χορήγησης των παραπάνω εκπτώσεων ή οι έμποροι προς τους οποίους αυτές χορηγούνται. Η δημοσιότητα των παραπάνω στοιχείων είναι ευχερής, καθώς μέρος αυτών γνωστοποιείται και στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Η δημοσίευση των παραπάνω πληροφοριών έχει ως σκοπό τον υπολογισμό της νόμιμης προμήθειας του δικτύου, καθώς της κατανομής της ανάμεσα στους επιμέρους συντελεστές του (χονδρεμπόριο – λιανεμπόριο). Επίσης, θα εμπεδώσει διαφάνεια στις συναλλαγές ανάμεσα στους επιμέρους συντελεστές του δικτύου, λειτουργώντας αποτρεπτικά στην εμφάνιση εναρμονισμένων πρακτικών σε όλα τα στάδια διακίνησης των παραπάνω προϊόντων. Επιπροσθέτως, ενόψει της διατιμήσεως της λιανικής τιμής, θα θέσει φραγμό στην απορρόφηση από την προμήθεια των ενδιάμεσων κρίκων διακίνησης τυχόν πρόσθετων εκπτώσεων εκ μέρους της καπνοβιομηχανίας προς το λιανεμπόριο, με σκοπό την αύξηση των λιανικών πωλήσεων των προϊόντων.

Ενόψει του αυξημένου κινδύνου στρεβλώσεων στην λειτουργία της αγοράς των καπνοβιομηχανικών προϊόντων, μπορεί να μελετηθεί η συμπλήρωση της ελάχιστης κατανομής της αποφορολογημένης τους αξίας με διατάξεις για τη δημοσιότητα όλων ή μέρους των παραπάνω στοιχείων και την κοινοποίησή τους σε αρμόδια δημόσια αρχή εκ μέρους των καπνοβιομηχανιών και των χονδρεμπόρων, ώστε να ελέγχεται η ομαλή λειτουργία της αγοράς και να προλαμβάνεται η ανάπτυξη αθέμιτων πρακτικών.

Τα παραπάνω προτεινόμενα μέτρα θωρακίζουν την παραπάνω ρύθμιση, ώστε αυτή να μην καταστεί απλός προγραμματικός στόχος ή ατελής κανόνας δικαίου. Παράλληλα, ενισχύουν την εποπτεία της αγοράς, με στόχο την ομαλή της λειτουργία.

Μετά τιμής,

O ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ

ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Π.Κ.Ε).

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top