ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

«Ξηλώνουν» τα περίπτερα στο κέντρο

Ο «πόλεμος» του περιπτέρου έχει ξεκινήσει στην Αθήνα την ώρα που η ανεργία καλπάζει.

Ο Δήμος Αθηναίων ετοιμάζεται να «ξηλώσει» περισσότερα από 300 εγκαταλελειμμένα περίπτερα, ενώ οι περιπτερούχοι τονίζουν ότι αυτά μπορούν να αποτελέσουν θύλακες απασχόλησης για δεκάδες οικογένειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα περίπτερο προσφέρει δουλειά σε πάνω από 2 άτομα. Δηλαδή στα 300 έως 500 περίπτερα που είναι κλειστά σήμερα, θα μπορούσαν να απασχοληθούν ακόμα και 600 έως 1.000 άτομα.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών, Γιώργος Γκιώνης, υποστηρίζει ότι τα περίπτερα στο Δήμο Αθηναίων ξηλώνονται παράνομα. Οι λόγοι που επικαλείται δε ο Δήμος Αθηναίων, και είναι λόγοι υγιεινής κυρίως, σύμφωνα με τον κ. Γκιώνη, είναι αναληθείς και πιστεύει ότι «ο Δήμος έχει αλλότριους και πονηρούς σκοπούς».

«Εδώ και μία τριετία ο δήμος της Αθήνας αλλά και κάποια άλλοι δήμοι δεν εξέδιδαν, ενώ έπρεπε βάσει νόμου, Πίνακα Διανομής Χηρευομένων Περιπτέρων», αναφέρει ο κ. Γκιώνης.

Αυτό έχει ως συνέπεια, το ένα μετά το άλλο τα περίπτερα να κλείνουν και να μην παραχωρούνται σε άλλους δικαιούχους για να λειτουργήσουν.

«Έτσι, έρχονται σήμερα και αποξηλώνουν τα συγκεκριμένα κλειστά περίπτερα, ώστε αργότερα να φτιάξουν δημοτικά, όπως πλέον προβλέπεται από το νέο πολυνομοσχέδιο που πέρασε τον περασμένο Οκτώβριο. Τα περίπτερα αυτά δεν έκλεισαν λόγω κρίσης, αλλά επειδή ο δήμος, όχι μόνο δεν προώθησε την επαναλειτουργία τους, αλλά μεθοδευμένα θέλει να μειώσει τα περίπτερα» αποκαλύπτει κ. Γκιώνης. Να σημειωθεί ότι τα περίπτερα στο Δήμο Αθηναίων είναι πάνω 1.080 και τα κλειστά ανέρχονται σε 300 έως 500, δηλαδή ξεπερνούν το 30%! «Οι άδειες περιπτέρων δεν έχουν αυξηθεί καθόλου τα τελευταία 30 χρόνια. Απλά έχουν ανακυκλωθεί οι ίδιες μετά το θάνατο δικαιούχων σε νέους δικαιούχους», εξηγεί ο κ. Γκιώνης, ο οποίος θεωρεί ότι δεν υπάρχει συνωστισμός περιπτέρων.

Η θέση του Δήμου Αθηναίων βέβαια είναι απόλυτα αντίθετη. Κατά το δήμο, η επιχείρηση «αποξήλωσης» περιπτέρων στην Αθήνα γίνεται για να «κερδηθεί λίγο πεζοδρόμιο παραπάνω», για την εξοικονόμηση χώρου για τους πεζούς και για την αποσυμφόρηση των πάλαι ποτέ εμπορικών δρόμων.

Αυτός ο «πόλεμος» έρχεται να ξεκινήσει στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης.

«Η οικονομική κατάσταση αυτήν τη στιγμή έχει φέρει τον κλάδο ολόκληρο σε επίπεδο φτώχειας. Τα ποσοστά κερδοφορίας μας έχουν καταρρεύσει.

Τα δε δημοτικά τέλη και στο δήμο της Αθήνας αλλά και σε πάρα πολλούς άλλους δήμους, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά για πολλά χρόνια ο περιπτεράς πληρώνει «κατάληψη» πεζοδρομίου με ακριβότερη τιμολόγηση από τις καφετέριες. Άρα δεν έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και πολλές φορές πληρώνει υψηλά πρόστιμα, «τα οποία, επειδή δεν μπορούμε πλέον να τα πληρώσουμε, κινδυνεύουμε να χάσουμε τα σπίτια μας», καταγγέλλει ο κ. Γκιώνης.

Την ίδια αποκαρδιωτική κατάσταση των περιπτέρων επισημαίνει και ο Γιώργος Φλώρος, περιπτεράς στην Αθήνα: «Όπως είναι λογικό, η κρίση έχει μειώσει την κίνηση και στα περίπτερα. Αυτό σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των ποσοστών κέρδους σε τσιγάρα και Τύπο σε σχέση με το παρελθόν, μειώνει ακόμα περισσότερο τα περιθώρια κέρδους του περιπτέρου. Παράλληλα, τα ενοίκια έχουν παραμείνει σχεδόν αμετάβλητα, ενώ το ίδιο ισχύει και με τα δημοτικά τέλη. Αν προστεθούν σε αυτά και άλλοι παράγοντες όπως η αύξηση των ληστειών, η αύξηση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα κ.λπ, η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη», μας είπε ο ίδιος και καταλήγει: «Οι παραπάνω λόγοι κάνουν τη βιωσιμότητα του περιπτέρου πολύ δύσκολη, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να κλείνουν διαρκώς όλο και περισσότερα σημεία».

Πηγή: www.synpeka.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top