ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βουλιάζουν σε χρέη εκατοµµυρίων οι περιπτεράδες

Ο αγώνας των περιπτερούχων βρίσκεται στο αποκορύφωµά του και ο Γιώργος ∆ούκας εξηγεί Στο ΧΩΝΙ τα οφέλη που θα έχει ο κλάδος, αν εισακουστούν οι φωνές του Σωµατείου Αττικής

Tα 95.000.000 Ευρώ αγγίζουν οι ανοικτές πιστώσεις των χονδρεµπόρων προς τους περιπτεράδες, κάτι που θα οδηγήσει σε κατασχέσεις, δηλώνει Στο ΧΩΝΙ το µέλος του Σωµατείου Επαγγελµατιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Μικρής Λιανικής Αττικής, Γιώργος ∆ούκας. Το Σωµατείο Αττικής στην προσπάθειά του να σώσει τους περιπτερούχους, κατέθεσε υπόµνηµα στο υπουργείο Οικονοµικών, καλώντας τον Γιάννη Στουρνάρα να δώσει λύση, κλιµακώνοντας τον αγώνα του.

Ερωτ :Τι γίνεται µε το λαθρεµπόριο καπνικών και τι µέτρα λαµβάνει η πολιτεία για αυτό;

Γεώργιος Δούκας : Αν η Πολιτεία ήθελε να εξαφανίσει το λαθρεµπόριο στα τσιγάρα, θα µπορούσε να το κάνει µε τρεις αποφάσεις µέσα σε ένα µήνα. ∆εν θέλουν να το κάνουν… Το κράτος χάνει ετησίως από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) γύρω στα 2 δισ. € τα οποία τα λυµαίνεται το λαθρεµπόριο και οι επιτήδειοι. Από την άλλη, ψάχνουν για λεφτά, φορολογούν υπέρµετρα τον λαό, ενώ εκείνα βρίσκονται µπροστά τους και κάνουν ότι δεν τα βλέπουν.

Ερωτ :Τι επιπτώσεις θα έχει η αλλαγή του δικτύου διανοµής καπνικών σε τρεις νοµούς;

Γεώργιος Δούκας : Η στρατηγική απόφαση των καπνοβιοµηχανιών να αλλάξουν µέσα στο 2013 το δίκτυο διανοµής φέρνει πολλές παρενέργειες. Οι ανοιχτές πιστώσεις που υπάρχουν από τους περίπου 150 χονδρέµπορους στους συγκεκριµένους νοµούς προς περίπτερα, καπνοπωλεία και ψιλικά είναι περίπου 95.000.000€! Το µέγεθος της πίστωσης είναι τεράστιο. Είναι σίγουρο ότι θα χαθούν λεφτά. Εχουν αρχίσει ήδη και αποστέλλονται εξώδικα για να κλείσουν οι ανοικτές πιστώσεις. Είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν διαταγές πληρωµών και κατασχέσεις. Οι χονδρέµποροι καπνικών που µένουν «εκτός παιχνιδιού» είναι οι µεγάλοι χαµένοι της υπόθεσης. Φυσικά θα υπάρξει και αύξηση ανεργίας από θέσεις εργασίας που θα χαθούν. Ενας ετήσιος τζίρος διανοµής που υπερβαίνει στους τρεις νοµούς τα 2 δισ. € στα καπνικά περνάει στα χέρια 22-25 εταιρειών από 150 εταιρείες που υπήρχαν.

Ερωτ :Με την κατάθεση των υποµνηµάτων προς τα συναρµόδια υπουργεία πέραν της θεσµικής θωράκισης του επαγγέλµατος σας, τι άλλο ζητάτε από το υπουργείο Οικονοµικών;

Γεώργιος Δούκας : Τα δικαιώµατά µας! Σε κανένα µέρος του κόσµου, δεν υπάρχει το ποσοστό προµήθειας που λαµβάνουµε εµείς εδώ και τρία χρόνια! Το υπουργείο Οικονοµικών έχει κάνει ένα µέγα σφάλµα µε την τελευταία φορολόγηση. ∆εν έλαβε υπόψη του το κόστος διανοµής των καπνικών όταν έφτιαξε τη νέα φορολογική κλίµακα. Πρέπει άµεσα να γίνει µείωση φορολογίας στα καπνικά προϊόντα και ταυτόχρονη κατοχύρωση των ποσοστών κέρδους επί αποφορολογηµένης αξίας του δικτύου.

Δεν πρέπει να ¨ πέσουμε¨ στα παλιά παιχνίδια που γνωρίζουμε ήδη καλά ,να γίνει μόνο μείωση φορολογίας χωρίς ταυτόχρονη κατοχύρωση ποσοστών δικτύου .

Και εξηγώ τι εννοώ : Αν το Υπουργείο Οικονομικών όπως φημολογείται προβεί σε μείωση φορολογίας καπνικών προϊόντων (είμαστε η χώρα με την υψηλότερη φορολόγηση σε όλη την Ευρώπη) χωρίς να γίνει κατοχύρωση ποσοστών δικτύου, θα έχουμε άμεσα μείωση τιμών στα τσιγάρα λόγω ανταγωνισμού των καπνοβιομηχανιών, συρρίκνωση εσόδων του Ε.Φ.Κ. για την Ελληνική πολιτεία καθώς και εξαφάνιση ποσοστών βιωσιμότητας για την Μικρή Λιανική.

Μόνο η κατοχύρωση ποσοστών για το δίκτυο εξασφαλίζει για την Ελληνική πολιτεία αύξηση εσόδων για αυτήν αλλά και ομαλοποίηση της αγοράς όσον αφορά τον κλάδο της Μικρής Λιανικής. .

«Πρόβληµα επιβίωσης»

Υποµνήµατα στα υπουργεία αναφορικά µε τα περίπτερα αναµένεται να καταθέσει µέσα στις επόµενες ηµέρες και το Επαγγελµατικό Επιµελητήριο Αθηνών. Το ΧΩΝΙ δεν θα µπορούσε παρά να επικοινωνήσει µε τον πρόεδρο του ΕΕΑ, Ιωάννη Ρεκλείτη και να µεταφέρει την άποψή του για τα προβλήµατα που καίνε τους περιπτερούχους.

«Οι περιπτεράδες αντιµετωπίζουν σοβαρό πρόβληµα επιβίωσης. Αιτία για αυτό το γεγονός αποτελούν: α) ο περιορισµός του µεικτού κέρδους επί των πωλήσεων καπνοβιοµηχανικών προϊόντων, β) η ανεξέλεγκτη και χωρίς φραγµούς ασυδοσία των ∆ήµων, οι οποίοι χρεώνουν ό,τι θέλουν τους περιπτεράδες και γ) οι κλοπές είτε φανερή (ένοπλες ληστείες) είτε µη (π.χ. κλοπή ενός περιοδικού)». Ο Ιωάννης Ρεκλείτης κλείνοντας σχολίασε: «Κάποτε η εύκολη δουλειά για να ζήσει κανείς την οικογένειά του ήταν να ανοίξει ένα περίπτερο, ένα βενζινάδικο, ένα αρτοποιείο ή να πάρει ένα ταξί. Βλέπουµε τώρα πως και τους τέσσερις κλάδους τους έχουν τσακίσει. Εχουν γίνει πλέον µη βιώσιµες επιχειρήσεις».

 

 

«Να παίρνουµε τις γυναίκες στον τάφο;»

Πέρα από τους περιπτεράδες, υπόµνηµα στα υπουργεία αναφορικά µε την υπόθεση των περιπτέρων, είναι έτοιµη να καταθέσει και η Συνοµοσπονδία Αναπήρων & Θυµάτων Πολέµου Ελλάδας. Το ΧΩΝΙ ήρθε σε επαφή µε τον πρόεδρό της, κ. Χαράλαµπο Λυµπερόπουλο, ο οποίος φρόντισε να µας ενηµερώσει για τα προβλήµατα που υφίστανται.  Αρχικά, ο Χ. Λυµπερόπουλος ανέφερε: «Το µεγαλύτερό µας πρόβληµα είναι οι περικοπές. Το άρθρο 21 που µιλάει για τους αναπήρους το έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια, βάζοντας χέρι και στα περίπτερα. Αυτά πλέον, όταν φεύγουν οι ανάπηροι από τη ζωή δεν µεταβιβάζονται στα θύµατα. Ετσι, όταν ‘‘φεύγουµε’’ θα πρέπει να παίρνουµε µαζί στον τάφο και τις γυναίκες µας, οι οποίες έχουν τον ρόλο και της συζύγου αλλά και της νοσοκόµας», τόνισε ο Χ. Λυµπερόπουλος για να συµπληρώσει: «Οι ανάπηροι υπαγόµασταν όλα αυτά τα χρόνια στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας, κάτι που άλλαξε µε το πολυνοµοσχέδιο, το οποίο µας ‘‘παρέδωσε’’ µαζί µε τα περίπτερα στο Εσωτερικών. Ζητάµε  νοµοθετική ρύθµιση όπου τα περίπτερα να έρθουν στην πρότερη θέση και να µεταβιβάζονται στις χήρες και τα θύµατα».

———————————————————————————————————————————-

Υποµνήµατα προς τρεις Υπουργούς

 

Ο αγώνας των περιπτεράδων κατά του πολυνοµοσχεδίου, και των αλλαγών που αυτό επέφερε στον κλάδο τους, κορυφώνεται καθώς το  Σωµατείο Επαγγελµατιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Αττικής κατέθεσε υποµνήµατα στα υπουργεία Οικονοµικών, Υγείας και Εσωτερικών, µε τα οποία ζητά νοµοθετικές αλλαγές, έτσι ώστε οι περιπτεράδες να καταφέρουν να κρατήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους.

 

Η µάχη µε το υπουργείο Οικονοµικών…

 

Το πρώτο υπόµνηµα το κατέθεσαν οι περιπτεράδες στο υπουργείο Οικονοµικών. Με αυτό οι «άνθρωποι της διπλανής πόρτας» ζητούν από τον Γιάννη Στουρνάρα το αυτονόητο… Το δικαίωµα στην επιβίωση, το οποίο µε τόσο σκληρό τρόπο φαίνεται πως οι κυβερνώντες και η τρόικα δείχνουν αποφασισµένοι να στερήσουν, στο βωµό της «ανάπτυξης», που δεν σηµαίνει τίποτα περισσότερο από τη σταδιακή µεταφορά του τζίρου των περιπτέρων στις µεγάλες αλυσίδες καταστηµάτων.

Το σηµαντικότερο αίτηµα των περιπτερούχων προς το υπουργείο Οικονοµικών, έχει να κάνει µε τα ποσοστά επί της αποφορολογηµένης αξίας των καπνοβιοµηχανικών προϊόντων. Οι περιπτερούχοι, ζητούν από το υπουργείο να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην τακτική των καπνοβιοµηχανιών από το 2009 και έπειτα, µε την οποία οι τιµές στα προϊόντα τους έχουν σταθεροποιηθεί, µε αποτέλεσµα οι αυξήσεις στην φορολογία να απορροφώνται στην ουσία από τα ποσοστά του λιανικού εµπορίου. Ετσι λοιπόν, οι περιπτεράδες ζητούν να οριστεί ένα συγκεκριµένο ποσοστό προµήθειας που θα αγγίζει το 50% επί της αποφορολογηµένης αξίας των προϊόντων (12% για το χονδρεµπόριο και 38% για το λιανεµπόριο), κάτι που θα επέφερε… ηρεµία στην αγορά.

Ταυτόχρονα, οι περιπτεράδες ζητούν από τον Γ. Στουρνάρα και την αλλαγή στο καθεστώς που επικρατεί στις πωλήσεις τόσο των καπνοβιοµηχανικών προϊόντων όσο και του Τύπου και των καρτών κινητής τηλεφωνίας. Τα περίπτερα, τη δεδοµένη χρονική στιγµή για κάθε ένα από αυτά τα προϊόντα που πωλούν, βάζουν στα ταµεία τους 1-3% µεικτού κέρδους, κάτι που όπως γίνεται αντιληπτό αποτελεί σηµαντικό πρόβληµα στη µάχη που δίνεται για την επιβίωση.

 

Οι απαιτήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών

Το δεύτερο υπόµνηµα που κατέθεσαν οι περιπτεράδες ήταν εκείνο που κρατούν πλέον στα χέρια τους οι άνθρωποι του υπουργείου Εσωτερικών. Τι ζητούν όµως από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη οι άνθρωποι του Σωµατείου Αττικής, για λογαριασµό όλων των περιπτέρων; Οι απαιτήσεις έχουν να κάνουν µε ρυθµίσεις που θα αλλάξουν την κατάσταση που επικρατεί και θα βοηθήσουν τους επαγγελµατίες να εξασφαλίσουν τόσο τις επιχειρήσεις τους όσο και έναν ασφαλή και σύγχρονο τόπο εργασίας, καθώς µε τα µέχρι τώρα δεδοµένα οι συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι επαγγελµατίες χαρακτηρίζονται ως µεσαιωνικές.

Πρώτο αίτηµα των περιπτερούχων δεν είναι άλλο από την επαναφορά της εποπτείας του κλάδου στις Περιφέρειες, από τους δήµους στους οποίους ανήκουν αυτή τη στιγµή. Παράλληλα, απαιτείται η διατήρηση του προνοιακού χαρακτήρα των περιπτέρων, έτσι ώστε οι ανάπηροι και τα θύµατα πολέµων να µπορούν να πάρουν άδειες, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να «κληροδοτήσουν» τις άδειες τους είτε στις συζύγους τους, στην περίπτωση που εκείνοι «φύγουν» από κοντά µας.

Με το ίδιο υπόµνηµα, οι περιπτεράδες ζητούν από τον Ε. Στυλιανίδη να προβεί σε αλλαγή των νόµων που ισχύουν από το 1969 και να επιτρέψει τον εκσυγχρονισµό των περιπτέρων. Με αυτό τον τρόπο οι περιπτεράδες θα είναι σε θέση να κάνουν αλλαγές στον τόπο εργασίας τους, προσαρµόζοντάς τον στις απαιτήσεις της σηµερινής εποχής (κλιµατισµός, υγιεινή) και παράλληλα να καλύψουν και τα τεράστια κενά που υπάρχουν στην ασφάλειά τους, καθώς τη δεδοµένη χρονική στιγµή, µοιάζουν να είναι εύκολος στόχος για ληστείες!

Σηµαντική θεωρείται από τους περιπτεράδες και η ρύθµιση που θα «επιβάλει» στους δήµους να δίνουν το χώρο που απαιτείται, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις τους να έχουν δύο ψυγεία και την ευχέρεια να τοποθετούν σταντ µε τα οποία θα προβάλουν τον Τύπο, όπως ορίζει ο νόµος, χωρίς να δέχονται… βροχή προστίµων.Οι απαιτήσεις από το υπουργείο Υγείας

 Τέλος, οι περιπτερούχοι έχουν καταθέσει υπόµνηµα και στο υπουργείο Υγείας και τον Ανδρέα Λυκουρέντζο. Από αυτό, οι περιπτεράδες ζητούν την πώληση των καπνοβιοµηχανικών προϊόντων από εξειδικευµένα σηµεία, όπως γινόταν πριν από την ψήφιση του πολυνοµοσχεδίου. Αν κάτι τέτοιο δε σταθεί δυνατό, το Σωµατείο Αθήνας ζητά από το υπουργείο να επιβάλει τη µη διαφήµιση των προϊόντων αυτών, έτσι ώστε κανένα super market και πολυκατάστηµα να µην µπορεί να προβληθεί περισσότερο, «διαφηµίζοντας» παράλληλα και το κάπνισµα, µε τις όποιες συνέπειες έχει αυτό στην υγεία. Τέλος, οι περιπτεράδες ξεκαθαρίζουν πως το υπουργείο δεν θα πρέπει να επιτρέψει την πώληση καπνοβιοµηχανικών προϊόντων σε τιµή κάτω της αναγραφόµενης, καθώς µε αυτό τον τρόπο τα super market και τα πολυκαταστήµατα θα έχουν πλεονέκτηµα απέναντι στη Μικρή Λιανική.

 

ΠΡΟΣ Υπ. ΥΓΕΙΑΣ

Προτείνεται α) Η περιστολή της πώλησης καπνού ΜΟΝΟ από εξειδικευµένα σηµεία του ν.δ. 1044/1971, που απαιτείται να επανέλθει σε ισχύ, και µετά από προηγούµενη διοικητική άδεια, β) επαναφορά του κλειστού αριθµού σηµείων πώλησης καπνού προς αποτροπή της διάδοσής του σύµφωνα µε το σύστηµα του Ν.∆. 1044/1971 και γ) σε περίπτωση εµµονής στη διάθεση καπνού από κάθε είδους κατάστηµα ή εγκατάσταση, η θέσπιση καθολικής απαγόρευσης διαφήµισης σε σηµεία πώλησης µε παρεµπίπτουσα δραστηριότητα την πώληση καπνού, όπως υπεραγορές παντός είδους, super market κ.ο.κ, και η διάθεση των προϊόντων από κλειστές οµοιόµορφες και αδιαφανείς προθήκες χωρίς να εµφανίζονται τα προϊόντα, τα σήµατά τους ή διαφηµίσεις τους.

ΠΡΟΣ Υπ. Εσωτερικων

Προτείνεται, ανεξαρτήτως τυχόν διατήρησης του προνοιακού χαρακτήρα του θεσµού, η µεταβατική για τους κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 4093/2012 µισθωτές περιπτέρων παραχώρηση έναντι του ∆ήµου των δικαιωµάτων παράτασης και ανανέωσης της µίσθωσης, καθώς και προτίµησης έναντι παντός νέου µισθωτή της ΚΥΑ Κ. 5671/1487/1984 (ΦΕΚ 549/Β’/1984) και υπό τους όρους αυτής. Η απαγόρευση κατάργησης από το ∆ήµο της θέσης του περιπτέρου όσο παραµένει ο ως άνω µισθωτής στη χρήση του. Η τροποποίηση της νόµιµης διάρκειας της µίσθωσης σε δεκαετή ή σε περίπτωση θανάτου ή έκπτωσης του δικαιούχου η έκδοση προσωποπαγούς άδειας εκµετάλλευσης αόριστης διάρκειας επ’ ονόµατι του µισθωτή, µη επιδεχόµενης µισθώσεως ή µεταβιβάσεως.


ΠΡΟΣ Υπ. Οικονοµικων

Προτείνεται η επανεξέταση της σύνδεσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης µε την µέση σταθµισµένη τιµή στα όρια της κοινοτικής νοµοθεσίας.

 

Προτείνεται η εξαίρεση του κύκλου εργασιών των παραπάνω τριών κατηγοριών προϊόντων (καπνοβιοµηχανικά προϊόντα, τύπος και κάρτες κινητής τηλεφωνίας) από την διαδικασία αυτοπεραίωσης  και η επεξεργασία ανάλογων της απόδοσής τους και του ρυθµού απόσβεσης της δαπάνης προµήθειάς τους φορολογικού συντελεστή.

 

——————————————————————————————————————————————————————–

Ξηλώνουν τα περίπτερα

και τους περιπτεράδες

Το Σωµατείο Αττικής µέσα από Το ΧΩΝΙ στέλνει ανοικτή επιστολή προς κάθε αρµόδιο… Μια κραυγή αγωνίας για την επιβίωση των περιπτεριούχων

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

 

« Εδώ και τρία χρόνια η Πολιτεία έχει εξαπολύσει µία συνεχή και πρωτοφανούς έντασης επίθεση στο περίπτερο. Με πρόσχηµα τα µνηµόνια λαµβάνονται συνεχώς µέτρα που επιδιώκουν να τα ξηλώσουν και να χαρίσουν το τζίρο τους στις µεγάλες εµπορικές αλυσίδες.

∆εν είναι τυχαίο ότι µόνο στο τελευταίο µεσοπρόθεσµο υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις διατάξεις που αφορούν στα περίπτερα, µία για τη φορολογία καπνικών, µία για την αδειοδότηση, µία για την πώληση καπνοβιοµηχανικών προϊόντων από τα σούπερ µάρκετ και µια για πώληση καπνικών µέσω Internet για ιδιωτική χρήση (50 κούτες τσιγάρα ανά παραγγελία!). Και όλα αυτά µε πρόσχηµα τα µνηµόνια και τη σωτηρία της χώρας. Φτάνει κανείς στο σηµείο να πιστέψει ότι όλα τα δεινά της Ελλάδας οφείλονται σε µία χούφτα βιοπαλαιστές ή ότι άµα κλείσουν τα περίπτερα θα σωθεί η χώρα.

Πρώτα το 2009 αύξησαν τρεις φορές υπέρµετρα την φορολογία καπνού!

Το υπουργείο Οικονοµικών σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου, πρώτα έδωσε στις καπνοβιοµηχανίες το δικαίωµα να καθορίζουν σε τι τιµή θα αγοράζει και θα πουλάει το περίπτερο και στη συνέχεια, όταν αυτές µείωσαν τις τιµές, αρνήθηκε να δώσει µε νόµο ένα εύλογο κέρδος στο περίπτερο! Και η δικαιολογία ήταν η απελευθέρωση. Με την ίδια δικαιολογία της απελευθέρωσης, το 2012 αποφάσισε να δώσει το δικαίωµα στους δήµους να ξηλώσουν τα υφιστάµενα περίπτερα, να πετάξουν στους δρόµους τους περιπτεράδες να ανοίξουνε στη θέση τους δικά τους περίπτερα και να τα νοικιάσουν µε δηµοπρασία!

Περιπτεράδες µε είκοσι και τριάντα χρόνια δουλειάς κινδυνεύουν να βρεθούνε στο δρόµο, χωρίς εργασία, χωρίς σύνταξη, ανήµποροι να ζήσουν τα παιδιά τους. Τελικά η απελευθέρωση είναι µόνο για τα περίπτερα που τα θέλουνε µεγάλα εµπορικά συµφέροντα. Γιατί για παράδειγµα στο χώρο της κυκλοφορίας του Τύπου, που ενδιαφέρει και τους περιπτεράδες, κανένας δε νοιάστηκε να δώσει στον περιπτερά το δικαίωµα να φέρνει εφηµερίδες από όποιον εφηµεριδοπώλη θέλει;

Είναι υποχρεωµένος να φέρει εφηµερίδες από τον εφηµεριδοπώλη που του έχει ορίσει το Πρακτορείο ∆ιανοµής, µε όποιους όρους του επιβάλλει ο εφηµεριδοπώλης. Το υπουργείο, αν και ανακοίνωσε το δήθεν άνοιγµα και του δικού τους επαγγέλµατος, στη συνέχεια αδιαφόρησε για να τους αφήσει να αλωνίζουν.

Απελευθέρωση στα λόγια!

Μετά για να είναι σίγουροι ότι θα κλείσουν τα περίπτερα, δώσανε τα τσιγάρα και τη διαφήµισή τους στα σούπερ µάρκετ, ενώ την απαγορεύουν στα περίπτερα! Και όχι µόνο αυτό. Με τη δικαιολογία ότι όλοι τσιγάρα πουλάµε, µας κάνανε ίσα και όµοια! Ενα περίπτερο που το υποχρεώνουν να πουλάει σε µία παράγκα τριών µέτρων, σε ένα ξύλινο κουτί µε διαστάσεις που νοµοθετήθηκαν το 1969, χωρίς τουαλέτες, χωρίς καµία σοβαρή υποδοµή, χρειάζεται τα ίδια δικαιολογητικά για άδεια υγειονοµικού ενδιαφέροντος µε ένα σούπερ µάρκετ. Λες και το περίπτερο θα πουλήσει φέτα και βακαλάο παστό. Την ίδια ώρα αρνούνται στα περίπτερα έστω και ένα τετραγωνικό χώρου, µε τη δικαιολογία ότι δεν είναι σούπερ µάρκετ.

Εχουµε δηλαδή και λέµε:

● Στα τσιγάρα, το κέρδος του περιπτέρου το κανονίζουν οι καπνοβιοµηχανίες και ο αντιπρόσωπος.

● Στον τύπο ο εφηµεριδοπώλης.

● Στις κάρτες οι εταιρείες κινητής, αφού το υπουργείο Οικονοµικών εδώ και δύο χρόνια δεν έχει απαντήσει στο αίτηµά µας να τις πουλάµε σε ό,τι τιµή θέλουµε.

● Το αν θα έχεις περίπτερο είναι θέµα δηµάρχου και αν το θέλει κάποιος κολλητός του.

● Το τι διαστάσεις θα έχει, είναι θέµα δηµάρχου και το αποφασίζουν οι ανάγκες των σούπερ µάρκετ.

● Για να πάρεις άδεια να πουλάς αναψυκτικά και παγωτά πρέπει να είσαι σούπερ µάρκετ, που δεν µπορείς να γίνεις.

● Η διαφήµιση καπνού έγινε µονοπώλιο του σούπερ µάρκετ.

Ωραία απελευθέρωση! Ωραίος ελεύθερος ανταγωνισµός!

Ενα άλλο θέµα µείζονος σηµασίας για τα σηµεία Μικρής Λιανικής είναι η διπλή φορολόγηση που έχουµε σε προϊόντα που πουλάµε µε ενσωµατωµένο ΦΠΑ, δηλαδή καπνικά και κάρτες. Ερχεται η ελληνική πολιτεία και στο τέλος του έτους µας φορολογεί επί ετήσιου τζίρου, χωρίς να εξαιρεί τα καπνικά προϊόντα τα οποία είναι µαζί µε τις κάρτες περίπου στο 80% του ηµερήσιου τζίρου µας.

Αυτό από µόνο του είναι ένα µεγάλο ανέκδοτο και παράξενο το οποίο συµβαίνει µόνο στην Ελλάδα! Πρώτα µας σαµάρωσαν σαν γαϊδούρια και µετά µας σκοτώνουν πριν καλά καλά γεράσουµε. Τόσους µήνες παλεύουµε έστω για µια συνάντηση σε ένα υπουργείο να τους τα πούµε. Μέχρι και στην Τask Force φτάσαµε. Παντού πόρτες κλειστές γιατί δεν νοιάζονται για τα προβλήµατά µας. Ξέρουν τα προβλήµατα µας… δεν έχουν άλλοθι!

Είναι µέρος ενός συστήµατος και πιόνια µιας µεθόδευσης για τον αφανισµό µας έναντι των µεγάλων συµφερόντων! Οι ίδιοι ούτως ή άλλως τα δηµιούργησαν µε σκοπό να µας κλείσουν. Πρόσφατα τους στείλαµε τα τελευταία υποµνήµατα. Ας τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους, γιατί θέλουν δε θέλουν, δεν έχουµε καµία διάθεση να τους παραδώσουµε τα κλειδιά των µαγαζιών µας».

 

Σωµατείο Επαγγελµατιών

Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Μικρής Λιανικής Αττικής

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top