Ως μια προσπάθεια του Κράτους να “κλείσει” τα περίπτερα και όλες τις μικρές επιχειρήσεις βλέπει την επίθεση που ασκείται στους περιπτερούχους ο Χρήστος. Ο “καλεσμένος” του Synpeka.gr διατηρεί ένα από τα λίγα περίπτερα που επιβιώνουν στην Οδό Σταδίου και φροντίζει να μιλήσει έξω από τα δόντια για όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο του. Έτσι λοιπόν, ο Χρήστος αναφέρεται στην είσοδο των καπνικών στα Super Market, μιλάει για τη συμπεριφορά των Δήμων απέναντι στους περιπτερούχους, ενώ φροντίζει να θίξει και το θέμα της φορολογίας των περιπτέρων.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ορισμένα Super Market έχουν φροντίσει να ξεκινήσουν την πώληση καπνικών προϊόντων. Ποιο είναι το αίσθημα που αφήνει αυτή η εξέλιξη στους επαγγελματίες του κλάδου;
Περιπτερούχος : Τα τσιγάρα μας τα είχαν “χαλάσει” ως προϊόν με το 3% και το 4% που βγάζαμε. Τώρα δεν χάνουμε πολλά, απλά χάνουμε τον πελάτη που θα ερχόταν να πάρει και κάτι άλλο. Δυστυχώς, μας έχουν πάρει πολλά προϊόντα για να περιμένουμε αυτό για να ζήσουμε.Ο κλάδος μας λοιπόν είχε πληγεί ούτως ή άλλως. Το τσιγάρο το είχαμε χάσει ήδη. Αυτό ήταν ένα επιπλέον πλήγμα για να μας αποτελειώσουν. Θέλουν να κλείσουμε όλοι…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί πιστεύεις πως συμβαίνει αυτό;
Περιπτερούχος : Θέλουν να κλείσουν ό,τι μικρό υπάρχει. Δες τι συμβαίνει και αλλού. Σε όλους τους κλάδους κλείνουν τις μικρές επιχειρήσεις για να επιβιώνουν τα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές. Δυστυχώς κανένα μικρό μαγαζί δεν θα επιζήσει. Κάνε μια βόλτα στη Σταδίου και θα καταλάβεις. Είμαστε 3-4 ανοικτά περίπτερα πλέον; Παλιότερα, σε ένα τετράγωνο μόνο ήμασταν 6-7. Τώρα είμαστε 5 σε όλη τη Σταδίου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιπτερούχοι και με τους Δήμους…
Περιπτερούχος : Ιδιαίτερα για το Δήμο Αθηναίων μπορώ να πω ότι είναι χασάπης. Είναι γδάρτης. Ειδικά η τακτική που ασκεί στα περίπτερα είναι πέρα από κάθε λογική. Δεν είναι δυνατόν στη Σταδίου, μέσα στις πορείες και τα επεισόδια να πληρώνω 500 Ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και άλλα περίπτερα σε άλλες περιοχές να έχουν τριπλάσιο χώρο εκμετάλλευσης να πληρώνουν 200-300 Ευρώ τον χρόνο. Προσοχή, όχι τον μήνα, αλλά το χρόνο!
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και φυσικά υπάρχει πάντοτε και το θέμα με τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται…
Περιπτερούχος : Τα πρόστιμα… Από την στιγμή που ο Δήμος έχει τέτοιες απαιτήσεις για τα τετραγωνικά μέτρα, εγώ δεν μπορώ να τον πληρώσω. Έρχονται μετά οι κύριοι του Δήμου και το ποσό που δεν μπορώ να πληρώσω για τα τετραγωνικά μέτρα, μου το επιβάλλουν ως πρόστιμο! Πιστεύει δηλαδή ο Δήμος ότι θα τα πάρει αυτά τα χρήματα; Δεν νομίζω να έχει ελπίδες να τα πάρει. Απλά θέλει να με χρεώσει κι εμένα στο Κράτος, όπως έχουν χρεωθεί οι μισοί Έλληνες.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήταν λύση η επιστροφή των περιπτέρων στην… κυριαρχία των Περιφερειών;
Περιπτερούχος : Δεν το ξέρω αυτό. Είναι ανάλογα και το πως θα το χειριστεί η Περιφέρεια. Αν συνεχίσει την ίδια πολιτική φορολόγησης και κατάληψης χώρου, δεν νομίζω ότι θα κερδίσουμε τίποτα. Εξαρτάται από το πως θα το χειριστούν κι αυτοί.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πολλές είναι πλέον οι φωνές που απαιτούν τον εκσυγχρονισμό των περιπτέρων…
Περιπτερούχος : Εδώ προεξείχε το σώμα του air condition και ο Δήμος μου το χρέωσε. Για την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού μου ζήτησαν να πληρώσω. Που να βάλω λοιπόν τουαλέτα; Εάν βάλω ένα σκαμπό έξω το καλοκαίρι που έχει ζέστη, για να κάθομαι, θα μου το χρεώσουν. Κάτι ακόμη πιο τραγικό. Είχα ένα κουτί για να βάζω σκουπίδια και ήρθαν και μου έκοψαν πρόστιμο. Δεν του απασχολούν όσα υπάρχουν εδώ, το κουτί τους πείραξε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θέλουν να πετύχουν με αυτή την πολιτική απέναντι στους περιπτερούχους;
Περιπτερούχος : Το περίπτερο πάνε να το κλείσουν. Όλα δείχνουν αυτό. Ειδικά για τον Δημο Αθηναίων. Όποιο περίπτερο “χηρεύει”, δηλαδή πεθαίνει ο ανάπηρος που έχει την άδειά του, ξηλώνεται! Άρα ψάχνουν αφορμή να αδειάσουν τα περίπτερα. Το βλέπω ως σημάδι ότι θέλουν να τα κλείσουν. Αφού ξηλώνει τα περίπτερα, σημαίνει πως με κυνηγάει. Από την στιγμή που με φορολογεί με τέτοιο τρόπο, σημαίνει πως με κυνηγάει. Τα ποσοστά στα τσιγάρα έχουν φτάσει στο 3% και το 4% και κανείς δεν μιλάει… Κανείς δεν λέει πως η φορολογία στο τσιγάρο είναι στο 85% επί της τιμής. Οι περιπτεράδες, οι έμποροι και οι εταιρείες μοιράζονται το 15%! Ποιος θα πάρει τι λοιπόν; Είναι παράλογο αυτό. Από τα 10 λεπτά που κοστίζει το προϊόν, το Κράτος με τους φόρους του εκτοξεύει την τιμή στα 4 Ευρώ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αποτέλεσμα αυτών ο κόσμος να στρέφεται στα λαθραία…
Περιπτερούχος : Λογικό είναι ότι θα στραφεί ο κόσμος στα λαθραία. Τι περιμένει δηλαδή το Κράτος;
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η φορολογία που επιβάλλει το Κράτος στους περιπτεράδες, είναι μια ακόμη πληγή του κλάδου;
Περιπτερούχος : Όταν το Κράτος πάει στο τέλος της χρονιάς και επιβάλλει φόρο, τον βάζει βάση τζίρου. Δεν μπορεί να με βάζει εμένα στην ίδια κλίμακα φορολογίας με ένα κατάστημα που πουλάει ρούχα. Δεν γίνεται να βάζει στην ίδια μοίρα καταστήματα που πουλούν τα προϊόντα τους με κέρδος 60% ,με εμάς που στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε 10% κέρδους. Δεν μπορούμε να φορολογούμαστε το ίδιο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως γίνεται όμως και ενώ υπάρχουν τόσο μεγάλα προβλήματα, η αντίσταση που υπάρχει να μην είναι καθολική;
Περιπτερούχος : Δυστυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτερούχων δεν κινείται σωστά. Δεν είναι μια γροθιά, με αποτέλεσμα όταν ζητάμε κάτι να βρισκόμαστε από κάτω. Αυτό δεν γίνεται μόνο με τους περιπτεράδες, αλλά με ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό λοιπόν καλά κάνουν και μας… κάνουν όλα αυτά καθημερινά.
Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ζαράνη Κυριάκου
Πηγή : www.synpeka.gr
