ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Ημερίδα «Οι μεγάλοι δρόμοι… της Μικρής Λιανικής», απολογισμός και συμπεράσματα

Με σημαντική συμμετοχή περιπτερούχων πραγματοποιήθηκε, στις 22 Ιουλίου στα γραφεία του ΕΕΑ, ημερίδα ενημέρωσης και προβληματισμού για το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα περίπτερα και ιδίως για τη διάθεση καπνικών προϊόντων. Η πρωτοβουλία για την ημερίδα προήλθε από το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Λιανέμπορων Ψιλικών Ειδών Αττικής σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Στην ημερίδα εξετάσθηκε το σύνολο σχεδόν των προβλημάτων του κλάδου και οι αλλαγές που επέρχονται με την «απελευθέρωση» της πώλησης καπνικών προϊόντων από σούπερ μάρκετ και άλλα παρεμφερή μαγαζιά. Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους, με τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί ο κλάδος οδηγείται σε αφανισμό και η αγορά μικρής λιανικής σε μονοπώληση. Ήδη οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες ετοίμασαν το μηχανισμό μονοπώλησης και εκτόπισης των περιπτερούχων και των πρακτόρων χονδρικής καπνικών με την καθετοποίηση των πωλήσεων μέχρι τη λιανική.

Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος του Συνδικάτου των περιπτερούχων κ. Γιώργος Δούκας ο οποίος ευχαρίστησε το ΕΕΑ για τη φιλοξενία και αμέσως μετά μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Ρεκλείτης και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Ρεκλείτης καλωσόρισε τους περιπτερούχους και δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του Επιμελητηρίου για τη λύση των προβλημάτων τους. Ανέφερε ότι στον κλάδο προέχει η ενότητα στη δράση. «Είναι κρίμα να μη μπορούμε να πάμε σε μια κοινή προσπάθεια, διότι μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Δεν περισσεύει κανένας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς ανέλυσε τις γενικές δράσεις και θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ και στάθηκε στην αξία της ημερίδας από την οποία η ΓΣΕΒΕΕ περιμένει να μάθει τα ιδιαίτερα προβλήματά του κλάδου. Ο κλάδος όπως είπε βάλλεται από παντού τα τελευταία χρόνια και χρειάζεται υπεράσπιση. Εξέφρασε δε την αντίθεσή του στην κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια από 1/1/2015.

Δείτε το βίντεο με τις παρεμβάσεις των κ.κ. Ρεκλειτη και Καββαθά.

Όπως τόνισαν πολλοί ομιλητές, «με τι ανταγωνιστικά προσόντα να ανταγωνιστείς μια βιομηχανία η οποία εκτοπίζει τους ενδιάμεσους πωλητές και πουλάει απευθείας στον καταναλωτή; Ακόμη και τα σούπερ μάρκετ που αποκτούν το δικαίωμα διάθεσης καπνικών προϊόντων θα έχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα αφού θα μπορούν να τα «βρίσκουν» εύκολα και κεντρικά με τις καπνοβιομηχανίες σε βάρος των περιπτερούχων»!

Μονοπώληση και αθέμιτος ανταγωνισμός

Η καθετοποίηση των πωλήσεων φαινομενικά φαίνεται «καλή» για τον καταναλωτή. Πίσω της όμως κρύβεται η μονοπώληση. Όταν εξοντωθούν οι μικροί λιανοπωλητές τότε οι βιομηχανίες και οι μεγάλοι χονδρέμποροι θα διαμορφώνουν κατά το δοκούν τις τιμές και  θα εξαρτούν τους καταναλωτές μετατρέποντας τους σε ομήρους. Αυτό που τώρα νομίζουν ότι θα κερδίσουν με την μείωση των τιμών για την εξόντωση των περιπτερούχων καπνοπωλών αύριο θα το πληρώσουν πολύ ακριβά με τη μονοπώληση της αγοράς.

Στην πράξη οι περιπτερούχοι δέχονται έναν αθέμιτο και εξοντωτικό ανταγωνισμό με τις τιμές, πέρα από τις θεσμικές ανατροπές «απελευθέρωσης» που σημειώθηκαν τελευταία και εξέθεσαν το επάγγελμα σε κάθε βούληση του κάθε Δήμου και της κάθε καπνοβιομηχανίας.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε με καθαρό και γλαφυρό τρόπο ο νομικός σύμβουλος του σωματείο κ.Ευάγγελος Παπαγιάννης. Παρακολουθήστε στο βίντεο τη σημαντική ομιλία του.

Ο πρόεδρος του σωματείου περιπτερούχων Πειραιά  « Αγία Τριας»κ. Μανώλης Νικητάκης τοποθετείται στη συγκεκριμένη Ημερίδα.

Μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών πραγματοποιήθηκε διάλογος με όλους τους παρευρισκομένους, με ερωτήσεις και απαντήσεις με σκοπό να βρεθούν λύσεις.

Επίσης ανακοινώθηκε η απόφαση του προσωρινού ΔΣ του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Λιανεμπόρων Ψιλικών Ειδών Αττικής να αποστέλλει εξώδικο προς τα Super Market Carrefour Μαρινόπουλος με κοινοποίηση προς όλες τους εμπλεκόμενους φορείς, καπνοβιομηχανίες, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Οικονομικών κ.λπ.

Ακόμη η προσωρινή διοίκηση του Συνδικάτου Αττικής μαζί με τους προέδρους ΓΣΕΒΕΕ και ΕΕΑ κ.κ Καββαθά και Ρεκλείτη θα παρευρεθούν σε επικείμενο ραντεβού με τον Υπουργό Εσωτερικών κ.Μιχελάκη για την γνωστοποίηση και ενημέρωση όλων των θεσμικών προβλημάτων που υπάρχουν γύρω από τον κλάδο των περιπτερούχων –καπνοπωλών διότι όπως αναλύθηκε διεξοδικά από όλους τους ομιλητές , το συγκεκριμένο Υπουργείο είναι το μόνο αρμόδιο για να επιλύσει όλα τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν το συγκεκριμένο κλάδο.

Επίσης ανακοινώθηκε στους συναδέλφους ότι θα υπάρξει σύγκλιση του ανώτατου οργάνου του Συνδικάτου, Γενική Συνέλευση(Σεπτέμβριος), ώστε τα μέλη αυτού να αποφασίσουν για την ημερομηνία των εκλογών- ανάδειξη αιρετού διοικητικού συμβουλίου- εκλογή αντιπροσώπων σε ομοσπονδίες καθώς και για νομικές κινήσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πρέπει να γίνουν.

Αποτιμώντας την ημερίδα, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Λιανεμπόρων Ψιλικών Ειδών Αττικής κ. Γιώργος Δούκας, ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους και τόνισε τη σημασία που είχε η ημερίδα για την ανάδειξη των προβλημάτων του κλάδου. Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με τη μαχητικότητα τους οι περιπτερούχοι θα είναι αυτοί που θα γράψουν το μέλλον του κλάδου και όχι οι άλλοι.

Δείτε το βίντεο με τον κ. Δουκα.

Πηγή: www.synpeka.gr
Video: Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών – Youtube Channel

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top