ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

ΚΕΠΕ: Λαθραίο ένα στα πέντε πακέτα τσιγάρα

Το ένα στα πέντε πακέτα τσιγάρα που καταναλώνεται στην Ελλάδα είναι λαθραίο. Δηλαδή δεν έχει φορολογηθεί. Αυτό το στοιχείο προκύπτει από έρευνα που έχει διενεργήσει το Κέντρο Οικονομικού Προγραμματισμού και Ερευνών. Το ΚΕΠΕ έχει συλλέξει στοιχεία τόσο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή όσο και από τις ίδιες τις καπνοβιομηχανίες, οι οποίες διενεργούν τις δικές τους έρευνες αναφορικά με τη λαθραία κατανάλωση καπνικών προϊόντων.

Με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ΚΕΠΕ από το 2010 και μετά, όταν ξεκίνησε η αύξηση της φορολογίας των προϊόντων καπνού προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου, η κατανάλωση λαθραίων καπνικών προϊόντων άρχισε να αυξάνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας:

– το 2010 η λαθραία κατανάλωση καπνικών προϊόντων ανερχόταν στο 12,6%

– το 2011 το σχετικό ποσοστό ανήλθε στο 15,9%

– το 2012 το ποσοστό των λαθραίων καπνικών προϊόντων που καταναλώνεται στην Ελλάδα ανήλθε στο 18,8%.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι φέτος το ποσοστό πιθανόν να έχει ξεπεράσει το 20%.

Εκτός από το αυξανόμενο ποσοστό των λαθραίων καπνικών προϊόντων η έρευνα έχει καταλήξει και σε μερικά άλλα ενδιαφέροντα αποτελέσματα:

– η κατανάλωση καπνού έχει αποκτήσει ελαστικότητα όσον αφορά την τιμή. Δηλαδή ενώ στο παρελθόν η αύξηση της τιμής του προϊόντος δεν επηρέαζε τον όγκο της κατανάλωσης, πλέον η αύξηση της τιμής οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσής του. Αυτό είναι αποτέλεσμα και της γενικότερης εισοδηματικής πίεσης που δέχονται τα νοικοκυριά τα τελευταία χρόνια λόγω του προγράμματος λιτότητας

– η αύξηση της λαθραίας κατανάλωσης καπνικών προϊόντων ήταν αποτέλεσμα και της υπερφορολόγησής τους.

Εξηγώντας το τελευταίο οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι καταναλωτές πριν την κρίση είχαν στραφεί στα λεγόμενα «φθηνά» τσιγάρα. Η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών στην απώλεια εσόδων που αυτό δημιουργούσε ήταν να επιβάλλει εκτός από αναλογικό και συγκεκριμένο ποσό ελάχιστου φόρου ανά πακέτο. Στη συνέχεια, επιβλήθηκαν δυο αυξήσεις φόρου στα τσιγάρα που είχαν σαν αποτέλεσμα να στρέψουν πολλούς καταναλωτές στο «στριφτό» επειδή ήταν πιο οικονομικός σε σχέση με τα τυποποιημένα τσιγάρα. Η επόμενη κίνηση του υπουργείου Οικονομικών στα τέλη του 2012 ήταν να αυξήσει τη φορολογία και στον καπνό που χρησιμοποιείται στα στριφτά τσιγάρα. Η παραπάνω πορεία συνεχούς αύξησης της φορολογίας είχε σαν αποτέλεσμα, εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης καπνού (πολλοί επέλεξαν να το κόψουν) και την αναζήτηση λαθραίων (και φθηνότερων) προϊόντων καπνού.

Πηγή:www.capital.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top