EDITORIAL

Για το περίπτερο της Αριστοτέλους… και τις διαμαρτυρίες του εκδότη κ.Χίου Στέφανου της εφημερίδος ΜΑΚΕΛΕΙΟ

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ένα θλιβερό γεγονός για ένα επεισόδιο μεταξύ του κ. Στέφανου Χίου και του συναδέλφου μας κ. Μπούμπουλα Αναστάσιου που έγινε στο περίπτερο του τελευταίου επί της οδού Αριστοτέλους 79-81 (πλατεία Βικτωρίας) και η άδεια λειτουργίας είναι στο όνομα της συζύγου του κας Καλογεροπούλου Μαρίας.

Από το ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ μεταξύ του κου Στέφανου Χίου και του συναδέλφου τα καταγγελλόμενα από τον πρώτο ήταν ότι βρήκε την εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ καταχωνιασμένη και όχι μπροστά στα «μανταλάκια».

Συνεχίζοντας ο κος Χίος ρώτησε τον περιπτερά και όπως γράφει ο ίδιος η απάντησή του ήταν «φοβήθηκα το εξώφυλλο επειδή είχε τον Κασιδιάρη με τον Βαρουφάκη…».

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ ο κος Χίος απειλεί με καταγγελίες στο Πρακτορείο Διανομής Άργος και αφήνει υπονοούμενα για διαφυγόντα κέρδη και ότι θα προβεί σε αγωγή.

Ο κος Στέφανος Χίος παρέλειψε να γράψει και όλα αυτά που θα απαριθμήσουμε πιο κάτω μετά από έρευνα που έκανε το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Νομού Αττικής.

Αληθεύει ναι ή όχι κύριε Χίο ο οξύθυμος και τσαμπουκαλίστικος τρόπος που απευθυνθήκατε προς τον συνάδελφο περιπτερά για να του κάνετε την παρατήρηση όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα?

Αληθεύει ναι ή όχι κύριε Χίο ότι δεν συστηθήκατε και ο συνάδελφός μας δεν σας αναγνώρισε???!!!

Αληθεύει ναι ή όχι κύριε Χίο ότι ο συνάδελφος Περιπτεράς μετά από αυτή την συμπεριφορά, σας «χειροτόνησε» με κοσμητικά επίθετα???!!!

 

 Η ερώτηση λοιπόν που τίθεται είναι μια και μοναδική:

 

Με ποιο δικαίωμα ο κάθε εκδότης πάει και διαμαρτύρεται για μη ανάρτηση της δικής του εφημερίδας ή περιοδικού συμπεριφερόμενος σε ένα ελεύθερο επαγγελματία λες και είναι είλωτάς του!!!

Κύριε Χίο, υπάρχουν θεσμικά όργανα για προφορική ή έγγραφη διαμαρτυρία και προσωπικά εσύ επειδή γνωριζόμαστε θα μπορούσες να με πάρεις ένα τηλέφωνο και το θέμα σου θα λυνόταν άμεσα χωρίς να πάρει τέτοιες διαστάσεις. Όσον αφορά περί Πρακτορείων Διανομής Άργος και Ευρώπης γι αυτό που επικαλείσαι για διαφυγόντα κέρδη καλό θα ήτο να το σκεφτείς περισσότερες φορές πριν προβείς σε αυτή την κίνηση.

Υπάρχει νόμος ο οποίος καταπατείται σε βάρος των Λιανέμπορων και αφορά τα ποσοστά μας από την πώληση Εφημερίδων και Εντύπων Περιοδικών.

Αν φτάσουμε σε επίπεδο αγωγών και διαφυγόντων κερδών θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου διότι τα Πρακτορεία Διανομής Τύπου αλλά και η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών κωφεύει για το θέμα της προμήθειας ποσοστών για εμάς επί πολλές δεκαετίες.

Επειδή είσαι νέος εκδότης καλό θα είναι να μάθεις μερικά πράγματα που έχουν να κάνουν με τα Ποσοστά Κέρδους του Λιανεμπορίου στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη.

Ενώ επί της ονομαστικής αξίας παρακρατείτε ποσοστό δικό σας, ανάλογα με το Πρακτορείο που ανήκετε εσείς οι εκδότες,  35-40%  εμείς λαμβάνουμε μόνο το 5-6% σε Πανελλαδική κλίμακα έναντι του 17-22% που παίρνουν συνάδελφοί μας σε όλη της Ευρώπη.

Γνωρίζετε ότι πάρα πολλοί συνάδελφοι μας έχουν καταθέσει και χρηματική εγγύηση προς τα Πρακτορεία Διανομής Τύπου και κατά το παρελθόν με τις αλλαγές που κάνατε χάθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ από τον Κλάδο μας (βλέπε ιστορία κατάργησης εφημεριδοπωλών).

Χρόνια τώρα έχετε εγκαταστήσει ένα ιδιότυπο «καρτέλ» που μέσα από υπόγειες διαδρομές και συναλλαγές με την εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση καταφέρνετε σε βάρος του κλάδου μας να υπάρχει εκμετάλλευση αίσχιστου είδους.

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία Διανομής Τύπου η οποία γίνεται καθόλα νομότυπα με έκδοση φορολογικών στοιχείων διανομής τα γνωστά ως ροζ pappier.

Στην Ελλάδα έχετε την ασυλία όσον αφορά τον έλεγχο διανομής και πωληθέντων εντύπων…

Έχετε όμως και πολλά… «ελληνικά δωράκια».!

Μόνο στην Ελλάδα κυκλοφορεί έντυπος τύπος με προσφορές και δώρα διαφορετικού ΦΠΑ!!!!

Όλοι ξέρουν τι σημαίνει αυτό για το Ελληνικό Δημόσιο. Καλό θα είναι λοιπόν αν ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα να προσέχετε διότι στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάμε για σχοινί.

 

Ο Περιπτεράς δεν είναι δούλος κανενός ούτε είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τα κλεψιμαίικα δώρα που υπάρχουν παρανόμως μέσα στα έντυπά σας.

 

ΈΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΡΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΛΟΓΩ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ.

Δεν είναι όμως υποχρεωμένος να πληρώνει νταβατζιλίκι δημοτικών τελών για προβολή stand περιοδικού τύπου και εδώ είναι μέγιστες οι ευθύνες του συνδικαλιστικού σας οργάνου καθώς και των πρακτορείων διανομής τύπου.

Σε κάθε περίπτωση, το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής  θα παρέμβει με το νομικό του σύμβουλο στην κυβέρνηση και σε κάθε αρμόδιο φορέα με ολοκληρωμένες προτάσεις για να λυθεί και αυτό το μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει τον κλάδο μας.

Ιστορικά μόνο δύο εκδότες εμπράκτως έχουν σταθεί δίπλα στον Περιπτερούχο-Ψιλικατζή. Η εφημερίδα ΧΩΝΙ με συνεκδότη τον κο Γιώργο Χριστοφορίδη και ο κος Γεώργιος Κουρής με όλα τα έντυπα και τηλεοπτικά μέσα που διαθέτει.

Άμεσα πρέπει να αλλάξετε γραμμή πλεύσης, και όλοι οι εκδότες μικροί και μεγάλοι να σκύψετε πάνω στα προβλήματά μας και να βοηθήσετε ο καθένας όπως μπορεί διότι η επιβίωση του Περιπτερά είναι προς συμφέρον και δικό σας.

 

Σκεφτείτε ότι αυτά τα μικρά μαγαζιά πουλάνε νυχθημερόν τα δικά σας προϊόντα 365 μέρες το χρόνο μέσα σε άσχημες συνθήκες εργασίας, αξίζει τουλάχιστον τον σεβασμό σας.

Αγαπητέ Στέφανε Χίο,

 

Περιμένω να με πάρεις και τηλέφωνο ώστε αυτή η παρεξήγηση να λυθεί όσον αφορά το συγκεκριμένο περίπτερο αλλά και γενικότερα όλους τους συναδέλφους μας.

 

 

Γεώργιος Π. Δούκας

Πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν.Αττικής

Πηγή: www.synpeka.gr www.spekamila.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top