ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Delivery Κατ’ οίκον Τα Παράνομα Τσιγάρα

Αφορολόγητα τσιγάρα κατ οίκον διανέμουν πλέον οι «μικροπωλητές» σε όλη την Ελλάδα με ένα τηλεφώνημα

Πρόκειται για ομάδες νεαρών, κυρίως Κούρδων, Καζακστανών,Ρώσων ,Τσετσένων κ.λ.π. ,οι οποίοι έχουν οργανωθεί και προωθούν στην αγορά, και κυρίως σε συνταξιούχους, τσιγάρα ελληνικά και ξένα σε μεγάλες ποσότητες στη μισή τιμή.

Οι «πωλητές» έχουν καταφέρει να οργανώσουν το δικό τους δίκτυο… delivery και πωλούν σε όλη την Αττική αφορολόγητα τσιγάρα, τα οποία έχουν αγοράσει με τη σειρά τους από μέλη κυκλώματος το οποίο, ενώ τα προορίζει για εξαγωγές, τα διακινεί παράνομα στο εσωτερικό της χώρας.

Τα ίδια μέλη φαίνεται πως έχουν αναλάβει και την παράνομη εισαγωγή «πλαστών τσιγάρων» από χώρες της Βαλκανικής ή και ακόμη από την Κίνα!

Kυκλοφορούν ακόμη και ¨ νόμιμα ¨τσιγάρα με πλαστές ταινίες E.Φ.Κ.!!!

Πολλά περίπτερα έχουν πάει σε χέρια Πακιστανών ,ειδικά πέριξ της Ομόνοιας και από εκεί γίνεται επίσημα η διακίνηση τέτοιων τσιγάρων με πλαστή ταινία E.Φ.Κ.!!!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αφορολόγητα τσιγάρα οι λαθρέμποροι τα κρύβουν σε αποθήκες οι οποίες είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, ενώ η όλη διακίνηση οργανώνεται γύρω από το λεκανοπέδιο. Από τις μέχρι τώρα επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι οι λαθρέμποροι είχαν χρησιμοποιήσει ως αποθηκευτικούς χώρους παλιές αποθήκες σε Ασπρόπυργο, Μαρκόπουλο, Φάληρο, αλλά και χώρους κοντά σε λιμάνια σε όλη την Ελλάδα.

Από κει με φορτηγά ή και με μικρότερα αυτοκίνητα οι έμποροι τα προωθούν σε αποθήκες οι οποίες βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως σε παλιά υπόγεια ή και βιοτεχνίες, από όπου οι πωλητές τα αγοράζουν σε χαμηλές τιμές και αναλαμβάνουν να τα μεταφέρουν στα σπίτια ή ακόμη και στα γραφεία όσων ενδιαφέρονται.

Το φαινόμενο της «κατ οίκον διανομής» ήρθε να αντικαταστήσει τις λάΐκές με την προβολή σε πάγκους των παράνομων τσιγάρων και των καπνών για στριφτά τσιγάρα ή για πίπα όπου δεκάδες αλλοδαποί όλων των ηλικιών πωλούσαν πακέτα με τσιγάρα. «Με τα πακέτα δεν έβγαινε μεροκάματο. Τώρα με τις κούτες όλα είναι διαφορετικά. Μπορείς να κερδίσεις ένα καλό μεροκάματο χωρίς να τρέχεις στα στενά», λέει ο νεαρός, ο οποίος με έδρα την Καλλιθέα πουλάει τσιγάρα παντού.

Πρώτος τη διανομή κατ οίκον τη σχεδίασε ένας 28χρονος πρόσφυγας από το Καζακστάν. «Πλησίασε κάποιον και του είπε ότι θα μπορούσε να του πηγαίνει στο σπίτι κούτες με τα τσιγάρα που ήθελε. Ετσι και έγινε. Με το κινητό απέκτησε και άλλους πελάτες, με αποτέλεσμα τα τρία τελευταία, τουλάχιστον, χρόνια σε όλη την Αττική να έχει αναπτυχθεί ένα κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων με εκατοντάδες μέλη».

Νέες τακτικές

Το πρόβλημα απασχολεί τις Αρχές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει κάποιες επιτυχίες εντοπισμού λαθραίων φορτίων σε ξηρά και θάλασσα, αλλά πάντα βρίσκονται μπροστά σε νέες τακτικές, όπως αυτή….

Ομως πέραν από τις κλοπές, οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν και νομιμοφανείς μεθόδους στις οποίες έμμεσα ή άμεσα εμπλέκονται και τελωνειακοί εντός και εκτός Ελλάδας.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί, στις περιπτώσεις αυτές στην ουσία δεν γίνεται διακίνηση του εμπορεύματος αλλά χαρτιών.

Για παράδειγμα, τα φορτηγά τα οποία υποτίθεται ότι θα μετέφεραν ελληνικά τσιγάρα στο εξωτερικό και ειδικά στα Βαλκάνια περνούσαν τα σύνορα άδεια με όλα τα συνοδευτικά έγγραφα και επέστρεφαν επίσης άδεια.

Τα τσιγάρα, στο μεταξύ, είχαν ξεφορτωθεί και είχαν διοχετευτεί στην αγορά. Κάτι ανάλογο συνέβαινε και με τα πλοία τα οποία φόρτωναν τσιγάρα με προορισμό την Κύπρο, αλλά στην πορεία τα επέστρεφαν μέσω μικρών λιμανιών και από κει με φορτηγά κατέληγαν στις αποθήκες των Αθηνών!

Το μεγάλο πρόβλημα ήταν και είναι ότι ένα φορτηγό πιάνουνε και δέκα περνάνε τα σύνορα!!!

Κρύβονται πίσω από εταιρείες-φαντάσματα

Στο παράνομο εμπόριο τσιγάρων έχουν εμπλακεί κατά καιρούς και ονόματα γνωστών εφοπλιστών, όπως συνέβη πριν από οχτώ χρόνια με έναν Κύπριο, ο οποίος δραστηριοποιούνταν σε όλη την Ευρώπη. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας όπως και οι περισσότεροι, όπως έχει αποδειχτεί, αγοράζουν νόμιμα τσιγάρα προς εξαγωγή. Κάποιοι χρησιμοποιούν και εταιρείες φαντάσματα για να μην εντοπιστούν. Τα φορτία στη συνέχεια μεταφέρονται σε τελωνειακές αποθήκες στην Τουρκία, την Κύπρο ή την Αίγυπτο.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι παλαιότερα είχαν χρησιμοποιηθεί και αποθήκες στη Στερεά Ελλάδα. Από αυτές τις αποθήκες τα φορτία σε μικρότερες παρτίδες και με πλαστά έγγραφα διοχετεύουν τα τσιγάρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και από κει στα Σκόπια, τη Βουλγαρία, το Κόσοβο. Για τη μεταφορά εκτός των φορτηγών χρησιμοποιούνται και μικρότερα πλοία, τα οποία μπορούν να πιάσουν εύκολα σε μικρά λιμάνια ή ακόμη και ακτές. Τέτοια πλοία οι Αρχές είχαν εντοπίσει στο Ναύπλιο και την Επίδαυρο.

Για να παραπλανήσουν τις λιμενικές αρχές οι λαθρέμποροι φρόντιζαν και εξασφάλιζαν τιμολόγια, από τα οποία προέκυπτε ότι τα πλοία μετέφεραν χυμούς, ποτήρια, έπιπλα και φρούτα.

ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ

Αφήνουν το φορτίο-χρυσάφι στην Ελλάδα και εξάγουν… αέρα

Η παράνομη διακίνηση φορτίων τσιγάρων είχε απασχολήσει και παλιότερα τις τελωνειακές αρχές και κυρίως αυτές της Βορείου Ελλάδας, καθώς η παράνομη διακίνηση διεξαγόταν μέσω των τελωνείων της Νίκης και της Δοϊράνης.

Μάλιστα πριν από τέσσερα χρόνια, για την αποφυγή παράνομης διακίνησης τσιγάρων είχε αποφασιστεί η ευθύνη του ελέγχου, έως έναν βαθμό, να ανατεθεί στο τελωνείο των Ευζώνων.

Η απόφαση στην πορεία άλλαξε, με αποτέλεσμα και σήμερα κάποιοι να χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τις εξαγωγές τσιγάρων στα Σκόπια, αλλά να τα διοχετεύουν στην ελληνική αγορά με τη μέθοδο των κενών φορτηγών. Των φορτηγών τα οποία στην ουσία μεταφέρουν τα συνοδευτικά έγγραφα.

Ανάλογος τρόπος διακίνησης τσιγάρων είχε χρησιμοποιηθεί και παλιότερα στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Παλαιότερα λαθρέμποροι της γειτονικής χώρας είχαν φτάσει σε σημείο να «επανεισάγουν» ακόμη φορτία τσιγάρων, τα οποία είχαν εξαχθεί νόμιμα.

Η κομπίνα τότε γινόταν από τα λιμάνια των Αγίων Σαράντα, της Χιμάρας και της Αυλώνας αλλά και από το Βουθρωτό, από όπου τα τσιγάρα φορτώνονταν σε πλοία ή και σε ταχύπλοα, τα οποία τα ξεφόρτωναν με τη σειρά τους σε ακτές της Ηπείρου και στη συνέχεια με ειδικά διαμορφωμένα φορτηγά μεταφέρονταν στην Αθήνα.

Κρύπτες

Εάν οι λαθρέμποροι προτιμούσαν να επανεισάγουν τα τσιγάρα χωρίς δασμούς στην Ελλάδα οδικώς, διαμόρφωναν ειδικές κρύπτες στις καρότσες των φορτηγών οι οποίες δύσκολα εντοπίζονταν.

Μάλιστα παλαιότερα είχε εντοπιστεί στην Κορυτσά συνεργείο το οποίο κάλυπτε τις καρότσες με μεταλλικές επιφάνειες, αφήνοντας μεγάλα κενά στα οποία έκρυβαν τα τσιγάρα.

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ

Κέντρο του παράνομου εμπορίου παραμένει η Αγγλία

Η Αγγλία ήταν και ίσως παραμένει για τις Αρχές η χώρα απ όπου διακινούνται οι μεγαλύτερες ποσότητες τσιγάρων στην Ευρώπη.

Τα τσιγάρα από την Αγγλία διακινούνταν στην Τουρκία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και βεβαίως στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και της Πάτρας. Οι διαδικασίες είναι απλές και νομότυπες: μεταξύ των κοντέινερ με τα οποία μεταφέρονται διάφορα αντικείμενα, οι έμποροι φορτώνουν και τσιγάρα, τα οποία στη συνέχεια εάν δεν γίνουν αντιληπτά από τις διωκτικές αρχές, τα ξεφορτώνουν σε μικρά λιμάνια όπου τα παραλαμβάνουν οι ντόπιοι λαθρέμποροι.

Παλαιότερα είχε παρατηρηθεί και το φαινόμενο τα «πλαστά» τσιγάρα να διακινούνται αεροπορικώς!

Πώς γινόταν αυτό; Το αεροπλάνο από την Κίνα ή την Κορέα, καθώς πετούσε πάνω από τη Βουλγαρία, τα Σκόπια ή το Μαυροβούνιο, δήλωνε βλάβη. Εκεί, προφανώς σε συνεργασία με κάποιους ντόπιους υπαλλήλους των αεροδρομίων και των τελωνείων, το αεροπλάνο ξεφορτωνόταν και το εμπόρευμα έπαιρνε τον δρόμο για τους αποθηκευτικούς χώρους που θα μπορούσαν να ήταν και παλιά εργοστάσια.

Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρθηκαν σε βαλκανικές χώρες μεγάλες ποσότητες τσιγάρων αλλά και καπνού κακής ποιότητας, από τον οποίο παρασκευάζονταν γνωστές ξένες μάρκες από καπνεργοστάσια τα οποία βρίσκονται κυρίως στη Βουλγαρία.

ΔΙΚΤΥΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΩΝ

Βαποράκια τσιγάρων για λόγους επιβίωσης

Ρώσοι, Ελληνες, Κύπριοι, Αλβανοί και Κινέζοι φαίνεται να ελέγχουν το κύκλωμα το οποίο διακινεί τσιγάρα στα Βαλκάνια μέσω Ελλάδας, Τουρκίας, Σκοπίων και Βουλγαρίας.

Τα μέλη των ομάδων είναι λίγα, αλλά το δίκτυο μόλις το εμπόρευμα φτάσει προς διάθεση στο κέντρο μεγαλώνει. «Συμβαίνει ό,τι ακριβώς και με τα ναρκωτικά. Υπάρχουν τα βαποράκια, υπάρχουν οι μικροέμποροι, υπάρχουν και οι μεγάλοι οι οποίοι αναλαμβάνουν το βάρος της μεταφοράς.

Η μόνη διαφορά εδώ είναι ότι στη διακίνηση των τσιγάρων μπορείς εύκολα να βρεις πωλητές, οι οποίοι προσφέρονται για λόγους επιβίωσης, χωρίς και να μπορείς να τους κάνεις και τίποτα.

Και να τους συλλάβεις με μία ή δύο κούτες, κανείς δεν πρόκειται να καταδικάσει μία γυναίκα ή ένα παιδί», λέει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος υποστηρίζει ότι γι αυτόν τον λόγο οι λαθρέμποροι μπορούν και διακινούν μεγάλες ποσότητες αφορολόγητων τσιγάρων.

Πηγή :synpeka.gr

Πληροφορίες : Πάνος Μπαΐλης

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top