ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Τι αποκαλύπτεται από τα έγγραφα του ΣΔΟΕ Οι βαλκανικοί δίαυλοι των λαθραίων τσιγάρων Η ιταλική Μαφία και οι «off shore» εταιρείες

Μια μικροσυσκευή για τον δορυφορικό εντοπισμό πλοίων που συμμετέχουν στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων είναι η νέα ελπίδα των ελληνικών και ξένων διωκτικών υπηρεσιών για τον περιορισμό του διεθνούς λαθρεμπορίου καπνικών ειδών. Στο εξής το ελληνικό Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η ιταλική Διεύθυνση Ερευνών κατά της Μαφίας, η Ιντέλιτζενς Σέρβις και άλλες διεθνείς υπηρεσίες προχωρούν στην τοποθέτηση ­ έπειτα από μυστικές επιχειρήσεις ­ μικροτσίπ σε πλοία τα οποία εκτιμάται ότι συμμετέχουν σε λαθρεμπόριο τσιγάρων, έτσι ώστε μέσω της δορυφορικής κατόπτευσης να μπορούν να παρακολουθούν τις κινήσεις τους και να προχωρούν σε κατασχέσεις και σε συλλήψεις των μελών τους. Επιπλέον σύμφωνα με νέα, αποκαλυπτικά, έγγραφα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, τα οποία παρουσιάζει «Το Βήμα», αναδεικνύονται οι επιχειρηματίες, οι εταιρείες και οι «δίαυλοι» των ελληνικών παραρτημάτων της βαλκανικής, της ιταλικής αλλά και της βρετανικής μαφίας που συμμετέχουν στο διεθνές λαθρεμπόριο με τζίρο εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών ετησίως. Η δολοφονία προ 10 ημερών του ιταλού λαθρεμπόρου Μπενβενούτο Αντζελο ανέδειξε τη δράση των συμμοριών αυτών και τον πόλεμο για τον έλεγχο των λαθραίων φορτίων.

Κύριος «εκφραστής» και ιχνηλάτης του βαλκανικού «διαύλου» των λαθραίων τσιγάρων εθεωρείτο ο γιουγκοσλάβος λαθρέμπορος Μοσέ Ισα, ο οποίος την περίοδο 1994-1997 οργάνωνε με μεταφορικά αεροσκάφη Ιλιούσιν τη μεταφορά λαθραίων τσιγάρων από την Πάφο της Κύπρου ως το Μαυροβούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ισα και ο συνεργάτης του Μ. Πέροβιτς έκαναν καταθέσεις εκατοντάδων εκατ. δρχ. σε τράπεζες της Κύπρου. Για τη μεταφορά των τσιγάρων χρησιμοποιούνταν έλληνες σύνδεσμοι των λαθρεμπόρων. Οι πτήσεις για τη μεταφορά των λαθραίων τσιγάρων ρυθμίζονταν ­ σύμφωνα με τα έγγραφα του ΣΔΟΕ ­ μέσω της εταιρείας Κέδρος, που είχε έδρα στη Γλυφάδα και ανήκε στον πρώην ρώσο πράκτορα Κονσταντίν Τσουκάτσεφ. Η Κέδρος, όπως διαπιστώθηκε στην εκ των υστέρων έρευνα των διωκτικών υπηρεσιών, ήταν το εν Ελλάδι γραφείο της εταιρείας BSL Airline. Τον Αύγουστο του 1996 οι Ισα και Πέροβιτς σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα κατά τη διάρκεια μιας μεταφοράς και πλέον αναλαμβάνει το διάδοχο βαλκανικό σχήμα των λαθρεμπόρων. Οι ελληνικές διωκτικές υπηρεσίες πραγματοποιούν πολύμηνη έρευνα μετά την κατάσχεση τεράστιας ποσότητας λαθραίων τσιγάρων στη Βιτόρια της Ισπανίας, όπου με την πτήση Νο728 της BSL Airline είχε φθάσει στις 14.4.1997 μέσω Βελιγραδίου και Αθήνας. Η έρευνα των ελληνικών διωκτικών αρχών κατέδειξε ότι πίσω από τη μεταφορά υποκρυπτόταν η «off shore» εταιρεία Dulwich Enterprises Ltd, η οποία δημιουργήθηκε στις 21.11.1996 και είχε έδρα στη Λεμεσό. Διευθυντής της εταιρείας φέρεται ο Νίκολα Μιλόσεβιτς για τον οποίο οι ελληνικές αρχές δεν έχουν διαπιστώσει αν πρόκειται για συγγενή του σέρβου προέδρου και επενδυτικός σύμβουλος ο Νένταντ Στογιαντίνοβιτς.

Για τον Στογιαντίνοβιτς οι ελληνικές διωκτικές αρχές συγκέντρωσαν παραστατικά από την κεντρική τράπεζα της Κύπρου στην οποία κατέθεσε (στις 31.5.1998) περίπου 700.000.000 δρχ. Μάλιστα σε αυστηρά εμπιστευτικό έγγραφο που απέστειλε στις 7 Απριλίου 1998 το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει αναλάβει τη δίωξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων, αναφέρεται: «Ο σύρος υπήκοος Χαλέντ Μοχάμεντ σε συνεργασία με τον έλληνα λαθρέμπορο Σταύρο Καλαϊτζίδη και τους προαναφερομένους είναι εκτελεστικά όργανα ενός μεγαλύτερου συνδικάτου λαθρεμπορίας τσιγάρων που δρα στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση ­ κυρίως, Ιταλία, Σουηδία και Ισπανία. Η έρευνα αυτή, αν συνεχιστεί, θα δείξει πολύ υψηλά γνωστά πρόσωπα που ασχολούνται με το λαθρεμπόριο τσιγάρων». Οπως ανέφεραν στελέχη του ΣΔΟΕ: «Υπήρχε σειρά πληροφοριών για εμπλοκή στο διεθνές λαθρεμπόριο τσιγάρων του δολοφονηθέντος ηγέτη των παραστρατιωτικών Ζέλικο Ραζνάτοβιτς ή Αρκάν».

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά παραρτήματα της ιταλικής Μαφίας, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και οι ελληνικές διωκτικές υπηρεσίες έχουν διαπιστώσει ότι ένα από τα ορμητήριά τους είναι ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, όπου διαμένουν ιταλοί και βρετανοί εντολοδόχοι του κυκλώματος που ρυθμίζουν τα φορτία, τα οποία συνήθως ακολουθούν το δρομολόγιο Πάφος – Ποντγκορίτσα στο Μαυροβούνιο. Και προτού φθάσουν στον προορισμό τους, παρεμβαίνουν τα ταχύπλοα, επονομαζόμενες «σφήνες» της ιταλικής Μαφίας, όποτε υπάρχει η εκφόρτωση των τσιγάρων από το πλοίο-«μαμή». Δεύτερο παράρτημα έχει εντοπιστεί στην Κέρκυρα, όπου δραστηριοποιείται μεγάλος ιταλός λαθρέμπορος με το όνομα Πιέρο χωρίς οι διωκτικές αρχές να έχουν συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά του. Επιπλέον έχει διαπιστωθεί η δραστηριοποίηση του Ιταλού Τ. Περέλα, ο οποίος εξεδόθη από τις κυπριακές αρχές. Ο Περέλα διέμενε στη Λεμεσό αλλά έδινε το «παρών» στην Αθήνα όπου βρίσκονταν πολλοί έλληνες συνεργάτες του. Ακόμη τις ελληνικές διωκτικές υπηρεσίες έχει απασχολήσει τη διετία 1998-1999 η εν Ελλάδι δράση των ιταλών μαφιόζων Πρεσούτι Καρμίνε, Καρντίλο Πασκουάλε και Τζενάρο Μπονέτι. Ενδεικτικό του εύρους της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων είναι το γεγονός ότι σε έρευνα που πραγματοποίησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στις 12 Δεκεμβρίου 1999 σε φέρι μπόουτ, το οποίο πραγματοποιούσε μεταφορές φορτηγών με προορισμό την Ιταλία, διαπιστώθηκε ότι στα έξι από τα 18 φορτηγά που υπήρχαν μετέφεραν λαθραία τσιγάρα.

 

http://www.tovima.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top