ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Περιπτερούχοι. Η κρίση βαθαίνει -βίντεο

Πάνω από το 50% το λαθρεμπόριο, τεράστιες οι απώλειες δημόσιων εσόδων!

Συνέντευξη τύπου για τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης του κλάδου έδωσε την 1η Μαρτίου το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής.

Τη συνέντευξη τίμησαν  με την παρουσία τους ο βουλευτής Πειραιά κ. Δημ. Καμμένος και ο ΓΓ του ΕΕΑ κ. Γιάννης Ρεκλείτης.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδικάτου κ. Γιώργος Δούκας, θα κατατεθεί στη Βουλή τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα περίπτερα και τη διακίνηση καπνού, την οποία, εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛ.,  θα στηρίξει ο κ. Δ. Καμμένος. Τα προβλήματα του κλάδου, είπε, ξεκίνησαν το 2009 με τις επιβουλές του μνημονίου. Κάναμε πολλούς αγώνες για να στηρίξουμε τη βιωσιμότητα του περιπτέρου αλλά δυστυχώς, στο τέλος, η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε ένα νόμο, τον 4093/12, που είναι ταφόπλακα για τον κλάδο. Ελπίζουμε η υπόσχεση του σημερινού πρωθυπουργού να πατάξει το παραεμπόριο λαθρεμπόριο να γίνει πράξη για να ανασάνει ο κλάδος. Όπως είπε ο κ. Δούκας, οι εισπράξεις του κράτους από τα τσιγάρα έχουν μειωθεί δραματικά ενώ αν παταχθεί το λαθρεμπόριο είναι δυνατόν να εισπράξει μέχρι και 5 δισεκατομμύρια ευρώ! Το 2009 το δημόσιο εισέπραξε περίπου 4 δισεκ., και το 2014 εισέπραξε κάτω από 2,5 δισεκ., παρότι το 2009 οι τιμές ήταν μικρότερες! Σήμερα το λαθρεμπόριο – παραεμπόριο κατέχει το 50% του τζίρου. Παράλληλα οι βιομηχανίες για να επιβιώσουν με την πτώση του τζίρου, απέσπασαν με τον τρόπο τους 1,5 δισεκ από το μεικτό κέρδος των λιανέμπορων. Το αποτέλεσμα είναι να ψυχορραγεί ο κλάδος, να έχουμε κλείσιμο καταστημάτων, αυτοκτονίες, να συρόμαστε στα δικαστήρια και να αδυνατούμε να πληρώσουμε ακόμη και τον ΟΑΕΕ στον οποίο χρωστάμε πάνω από 200 εκ! Στην Ευρώπη οι λιανέμποροι έχουν επαγγελματική κατοχύρωση αλλά στην Ελλάδα δεν έχουμε. Σε συνέχεια ο κ. Δούκας ανέλυσε τις θέσεις για την αντιμετώπιση των επιθέσεων και πιέσεων που δέχεται ο κλάδος καθώς και πως προδιαγράφεται το μέλλον του.

Δείτε την ομιλία του κ. Δούκα

Χαιρετισμό στην συνέντευξη έκανε και ο ΓΓ του ΕΕΑ κ. Γιάννης Ρεκλείτης  ο οποίος εξήρε τις τοποθετήσεις του Προέδρου κ. Δούκα και την ανάλυση που έκανε ο κ. Καμμένος. Όπως είπε ο κ. Ρεκλείτης, η κατάσταση στον κλάδο έχει επιδεινωθεί μετά την επιλογή των καπνοβιομηχανιών να εφαρμόσουν άλλο τρόπο διανομής και διάθεσης των τσιγάρων βγάζοντας έξω τους χονδρέμπορους πρατηριούχους τσιγάρων, οι οποίοι από 150 έμειναν 15(!)  και τα περίπτερα. Το θέμα είναι να τεθεί βιώσιμο ποσοστό κέρδους στη λιανική τιμή. Σήμερα είναι πληθώρα τα κλειστά περίπτερα συνέπεια της κρίσης και των πολιτικών που ακολουθούνται. Πώς να χαρακτηρίσουμε αυτή την πορεία αν όχι προγραμματισμένο αφανισμό; Το ΕΕΑ στηρίζει και θα στηρίζει τον κλάδο και θα προωθεί τα ζητήματα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.

 

Δείτε τον χαιρετισμό του κ. Ρεκλείτη.

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top