ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Αγώνας επιβίωσης για τα περίπτερα στη Γερμανία

Κρίση περνούν και στη Γερμανία τα περίπτερα. Το ποσοστό του κέρδους τους μειώνεται διαρκώς, ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός με τα σουπερμάρκετ που σε πολλές περιοχές μένουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ.

«Το κόστος αυξάνεται, ενώ το ποσοστό κέρδους μειώνεται», είναι η μόνιμη επωδός στις συζητήσεις με περιπτεριούχους και ιδιοκτήτες «μίνι μάρκετ» στη Γερμανία. Τα τελευταία χρόνια τα περίφημα Kiosk βιώνουν τη δική τους κρίση. «Το κέρδος μου φτάνει ίσα-ίσα για τα απαραίτητα», λέει η Σιρίν Μαζαντανάνι, ιδιοκτήτρια περιπτέρου στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βόννης, προσθέτοντας ότι πριν από λίγα χρόνια μπορούσε να ζήσει πολύ καλά εκείνη και η οικογένειά της από τον τζίρο.
Στο μεταξύ, όμως, αυξήθηκε το κόστος λειτουργίας του περιπτέρου, ενώ μειώθηκε το ποσοστό κέρδους. Κυρίως, στα κεντρικά σημεία η αύξηση των ενοικίων ήταν αλματώδης, ενώ αυξήθηκε και ο ανταγωνισμός. Μόνο στον σταθμό της Βόννης λειτουργούν πλέον τέσσερα περίπτερα και καπνοπωλεία. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήλθε η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των σουπερμάρκετ. Πολλά από αυτά κλείνουν στις δέκα ή ακόμη και στις ένδεκα τη νύχτα, ενώ κάποια μένουν ανοιχτά και το Σαββατοκύριακο. Τα τελευταία επτά χρόνια δεν είναι πλέον το περίπτερο ή το «μίνι μάρκετ» η τελευταία λύση για εκείνους που «έμειναν» από μπύρες, αναψυκτικά και σνακς.

38 χιλιάδες περίπτερα στη Γερμανία

Καπνοπωλείο στον σταθμό της Βόννης

Καπνοπωλείο στον σταθμό της Βόννης

Σημαίνει αυτό ότι νομοτελειακά τα περίπτερα θα περάσουν σε λίγο στην ιστορία; Όχι, λέει η Ζαμπίνε Μέλερ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Η καθηγήτρια Οικονομικών με εξειδίκευση στο μάρκετινγκ μικρών επιχειρήσεων στο European Business School, μας πληροφορεί ότι «στη Γερμανία υπάρχουν σήμερα 38 χιλιάδες περίπου περίπτερα και καπνοπωλεία». Στο πλαίσιο ειδικού ερευνητικού πρότζεκτ, η Ζαμπίνε Μέλερ μίλησε με πολλούς περιπτεριούχους, οι οποίοι κατέθεσαν τα προβλήματά τους. Συμπέρασμα: «Υπάρχουν περίπτερα που δεν σημειώνουν κέρδη, ωστόσο, οι περισσότεροι περιπτεριούχοι υποστηρίζουν ότι όταν κλείνει ένα περίπτερο, ανοίγει αμέσως ένα άλλο». Η γερμανίδα οικονομολόγος εντοπίζει το πρόβλημα στην εξέλιξη των συνηθειών μας. Όλο λιγότεροι άνθρωποι καπνίζουν ή αγοράζουν εφημερίδες, ενώ τα ζαχαρώδη δεν έχουν πλέον μεγάλα περιθώρια κέρδους. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα «το 60% του τζίρου ενός περιπτέρου στη Γερμανία προέρχεται από την πώληση τσιγάρων», λέει η Σιρίν Μαζαντανάνι. Και το κέρδος από αυτά μειώνεται διαρκώς. Από το 12% πριν από μερικά χρόνια, το κέρδος σήμερα κυμαίνεται στο 6-7%, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν οι φόροι.

Προσωπική επαφή και γκάμα προϊόντων

Περίπτερο στη Φραγκφούρτη

Περίπτερο στη Φραγκφούρτη

Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιπτέρων έναντι των σουπερμάρκετ είναι η προσωπική επαφή με τον πελάτη. Πολλά περίπτερα έχουν σταθερούς πελάτες, οι οποίοι μολονότι κατά τη διαδρομή από τη δουλειά στο σπίτι περνούν από πολλά εκπτωτικά σουπερμάρκετ, προτιμούν να ψωνίζουν από το περίπτερο της γειτονιάς τους. «Είναι η κουβέντα το πρωί αλλά και η γρήγορη εξυπηρέτηση. Στο σουπερμάρκετ χάνεσαι και δεν μπαίνεις για μια σοκολάτα ή ένα πακέτο τσιγάρα», λέει ένας από τους πελάτες της Σιρίν Μαζαντανάνι.
Την τάση αυτή αποκωδικοποιεί η Ζαμπίνε Μέλερ, επισημαίνοντας ότι έχουν διαπιστωθεί δύο τάσεις: «Η πρώτη είναι ότι μειώνεται διαρκώς η ζήτηση των κλασικών προϊόντων που πουλάει ένα περίπτερο. Η δεύτερη τάση θέλει όλο και περισσότερους καταναλωτές να αποφεύγουν τα μεγάλα ψώνια του Σαββάτου στα σουπερμάρκετ και προτιμούν να ψωνίζουν στη γειτονιά τους. Και η εξέλιξη αυτή είναι μια ευκαιρία για τα «μίνι μάρκετ» και τα περίπτερα». Σύμφωνα με την οικονομολόγο, το παιγνίδι της επιβίωσης των περιπτέρων και των «μίνι μάρκετ» θα κριθεί στην γκάμα των προϊόντων και στην αύξηση των παραγόντων εκείνων που τα καθιστούν αναντικατάσταστα. «Αυτά τα περίπτερα θα επιβιώσουν», αποφαίνεται η οικονομολόγος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Άρνε Φορντεβουλμπέκε, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Αννοβέρου, ο οποίος επικαλείται το παράδειγμα των περιπτέρων στο Αννόβερο. Στην πόλη αυτή πολλά μικρομάγαζα και περίπτερα διαθέτουν φρέσκα τρόφιμα ή δεκάδες είδη μπύρας, που πιθανότατα δεν υπάρχουν ούτε στα σουπερμάρκετ. Ακόμη και τα περίπτερα θα πρέπει να προβάλλουν τα προϊόντα τους και να υπερασπιστούν την μοναδικότητά τους, εκτιμούν οι ειδικοί.

Christian Ignatzi / Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

http://www.dw.de

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top