ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Νικήτας Θεοφιλόπουλος: «Ετσι θα παταχθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων»

Οι προτάσεις της καπνοβιομηχανίας στο οικονομικό επιτελείο για την ανάκτηση των απολεσθέντων φόρων – Ο επικεφαλής της Παπαστράτος μιλάει στο «Βήμα»
H πάταξη του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα κατέχει εξέχουσα θέση στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου και δικαίως, αφού οι απώλειες για τα κρατικά ταμεία από το φαινόμενο που καταγράφει γεωμετρική άνοδο τα τελευταία χρόνια έφτασαν το 2014 στα 650 εκατ. ευρώ.
Τα παράνομα τσιγάρα αντιπροσώπευαν το 2014 το 20,8% της συνολικής κατανάλωσης στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να αναδεικνύεται σε σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο του διεθνούς λαθρεμπορίου τσιγάρων.
Οπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος (Philip Morris) κ. Νικήτας Θεοφιλόπουλος το οικονομικό επιτελείο ζήτησε πρόσφατα τη γνώμη και τις προτάσεις του κλάδου για την πάταξη του φαινομένου.
Η εμπλοκή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη διακίνηση παράνομου χύμα καπνού μέσω Διαδικτύου, η υιοθέτηση της ψηφιακής σήμανσης των πακέτων προκειμένου να επιτευχθεί η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και η διατήρηση της ισόρροπης φορολόγησης φθηνών και ακριβών τσιγάρων που ξεκίνησε το 2013 είναι μεταξύ άλλων οι βασικές προτάσεις της καπνοβιομηχανίας, η εφαρμογή των οποίων έφερε άμεσα αποτελέσματα και τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν προς όφελος της κοινωνίας, υποστηρίζει ο κ. Θεοφιλόπουλος.

Ποιες είναι οι αιτίες της έξαρσης του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων;
«Το πρόβλημα του λαθρεμπορίου στα καπνικά άρχισε να εμφανίζεται με το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, το 2009.
Η βασική αιτία του είναι η υπερφορολόγηση. Στα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε επτά αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα σήμερα ο φόρος να πλησιάζει το 90% της λιανικής τιμής. Το αποτέλεσμα όμως για τα κρατικά έσοδα είναι αντίθετο του αναμενομένου. Θα ήθελα ενδεικτικά να αναφέρω ότι η ξαφνική αύξηση του φόρου τον Ιανουάριο του 2014 σε αντικατάσταση του εισιτηρίου στα νοσοκομεία, όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα 50 εκατ. ευρώ, αλλά οδήγησε σε μείωση των κρατικών εσόδων κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Εδώ και καιρό βλέπουμε ότι κάθε αύξηση του φόρου οδηγεί πλέον σε μείωση των εσόδων και αύξηση του λαθρεμπορίου.
Η υπερφορολόγηση, σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης, οδήγησε στη γιγάντωση του λαθρεμπορίου. Σήμερα, ένα στα πέντε τσιγάρα που καταναλώνεται στη χώρα μας είναι λαθραίο σε σχέση με μόλις 3% το 2009.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες αιτίες, όπως τα υψηλά κέρδη των εγκληματικών οργανώσεων, ο ανεπαρκής διασυνοριακός συντονισμός, η διαφορά των τιμών με τις γειτονικές χώρες, αλλά και η ελλιπής ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις του προβλήματος».

Πρόσφατα συναντηθήκατε με το οικονομικό επιτελείο. Ποιες προτάσεις υποβάλατε για την πάταξη του φαινομένου;
«Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι η νέα κυβέρνηση έθεσε την πάταξη του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων ανάμεσα στις άμεσες προτεραιότητές της και είναι η πρώτη κυβέρνηση που το κάνει αυτό.
Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε λεπτομερώς τους αρμόδιους υπουργούς για το πρόβλημα και τις προτάσεις μας. Ομολογώ ότι αποκόμισα πολύ θετική εικόνα από το ενδιαφέρον και τη δέσμευσή τους να πολεμήσουν το φαινόμενο.
Η εταιρεία μας υπέβαλε συγκεκριμένο πλάνο δράσης 8 σημείων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση scanners για φορτηγά και containers στις κύριες οδικές και θαλάσσιες πύλες της χώρας, την εμπλοκή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη διακίνηση παράνομου χύμα καπνού μέσω Διαδικτύου και την υιοθέτηση της ψηφιακής σήμανσης των πακέτων προκειμένου να επιτευχθεί η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων. Η τεχνολογία αυτή, που προσφέρεται δωρεάν στο κράτος από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου μας, βασίζεται στην εκτύπωση ενός μοναδικού αλφαριθμητικού κωδικού ανά πακέτο, ώστε να αποκαλύπτεται το σημείο διαφυγής του από τη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα και, ταυτόχρονα, να μπορούν οι διωκτικές Αρχές, οι καταναλωτές και οι έμποροι με ένα τηλεφώνημα, sms ή μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή να αναγνωρίζουν αν ένα προϊόν είναι νόμιμο.
Το σημαντικότερο όμως είναι η σταθερή εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης του 2013 που βοήθησε στη μείωση του ρυθμού αύξησης του λαθρεμπορίου για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια. Πρόκειται για ένα σύγχρονο και δίκαιο φορολογικό μοντέλο λιανεμπόρων και των καπνοκαλλιεργητών, που αντικατέστησε ένα απαρχαιωμένο σύστημα που ίσχυε για σχεδόν 20 χρόνια».

Θεωρείτε ότι η άμεση εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων θα επιφέρει και άμεσα αποτελέσματα στην πάταξη του λαθρεμπορίου;
«Στην Πορτογαλία, με παρόμοια οικονομικά προβλήματα με τα δικά μας και πολύ υψηλότερες τιμές στα καπνικά, το λαθρεμπόριο είναι μόλις 2%. Αρα είμαι αισιόδοξος ότι με την εφαρμογή προτάσεων σαν τις δικές μας, την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης υπό ένα ενιαίο συντονιστικό όργανο, αλλά, κυρίως, τη μείωση του φόρου στα καπνικά, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σταδιακά στα επίπεδα του 2009».

ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Δραματικές οι συνέπειες για την κοινωνία

Ποιες είναι οι επιπτώσεις από το παράνομο εμπόριο στην οικονομία και στην κοινωνία;

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, οι απώλειες των κρατικών εσόδων το 2014 έφτασαν τα 650 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε την πώληση του παράνομου χύμα καπνού που αυξάνεται ραγδαία. Οι συνέπειες είναι δραματικές στα διαθέσιμα κονδύλια για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας και κοινωνικές παροχές.
Σημαντική επίπτωση, όμως, είναι και οι χαμένες θέσεις εργασίας και τα έσοδα για ολόκληρο τον κλάδο του καπνού (καπνοπαραγωγούς, μεταποιητές, βιομηχανία, εμπόριο), έναν από τους ιστορικότερους της χώρας μας, που απασχολεί συνολικά περίπου 60.000 οικογένειες.
Δυσάρεστο γεγονός αποτελεί επίσης και η ανεξέλεγκτη πρόσβαση των νέων σε φθηνά τσιγάρα, καθώς και την αρνητική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό».
http://www.tovima.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top