ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Το λαθρεμπόριο στο στόχαστρο της ελληνικής κυβέρνησης

Η πάταξη του λαθρεμπορίου φαίνεται να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Πιεζόμενη από τα «άδεια» ταμεία και από τους δανειστές, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί μέσω της καταπολέμησης αυτού του διαχρονικού φαινομένου να αυξήσει τα δημόσια έσοδα και να καλύψει τα χρηματοδοτικά κενά που έχουν παρουσιαστεί.

Ειδικότερα για το λαθρεμπόριο καπνού, η Επιτροπή εκτιμά ότι το παράνομο εμπόριο τσιγάρων κοστίζει στην ΕΕ και στα κράτη μέλη πάνω από 10 δις € κάθε χρόνο σε απώλεια φορολογικών και τελωνειακών εσόδων και ότι περίπου το 65% των τσιγάρων που κατασχέθηκαν στην ΕΕ είναι πλαστά. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η παράνομη κατανάλωση τσιγάρων στην ΕΕ έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια φτάνοντας το 10,5% της συνολικής κατανάλωσης το 2013.

Στην ελληνική περίπτωση, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει το ζήτημα.

Πολιτική προτεραιότητα

Όντας στην αντιπολίτευση, είχε ήδη κάνει την πρώτη κρούση πέρυσι με επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κάνοντας αναφορά σε διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες, «οι οποίες όχι μόνο δεν επιλύουν αλλά αντίθετα οξύνουν το πρόβλημα του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν ότι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο σε ετήσια βάση να έχει απώλειες φορολογικών εσόδων 800 εκατ ευρώ από διαφυγόντες δασμούς, η χώρα να έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους διακινητές λαθραίων τσιγάρων στην ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα σοβαροί είναι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία καθώς δεν γίνεται κανένας ποιοτικός έλεγχος στα παράνομα τσιγάρα και τον καπνό.

Η πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού, όπως τόνισε πρόσφατα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είναι μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων που θα έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση. «Θα στοχεύσουμε το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού», είπε συγκεκριμένα. Η καταπολέμηση του εν λόγω φαινομένου, ήταν μάλιστα και στο διάσημο «mail Βαρουφάκη» προς τους «θεσμούς».

«Η συνολική μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και καυσίμων», ανέφερε χαρακτηριστικά το σχετικό σημείο του ηλεκτρονικού μηνύματος.

Λαθρεμπόριο και φορολογία

Το φαινόμενο του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων οξύνθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, καθώς η αύξηση της φορολογίας των καπνικών προϊόντων μείωσε το χάσμα της τιμής των φθηνών και ακριβών τσιγάρων, κάτι που οδήγησε τους καταναλωτές στις «φθηνές» λύσεις των λαθραίων τσιγάρων.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η άνθηση του λαθρεμπορίου και παράλληλα, η μείωση των δημοσίων εσόδων.

Το 2013, η χώρα γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση (+ 26%) στην κατανάλωση λαθραίων και παραποιημένων τσιγάρων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το παράνομο εμπόριο στην Ελλάδα αυξήθηκε από 5% το 2009 σε πάνω από 22% το 2013 και εκτιμάται ρεκόρ 23% το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι σύμφωνα με έκθεση που επικαλέστηκε το CΝBC, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού στην Ελλάδα θα μπορούσε να φέρει στα ταμεία περίπου 1δις ευρώ.

Επιπτώσεις στη δημόσια υγεία

Τα παράνομα προϊόντα καπνού δεν υπόκεινται σε κανέναν ποιοτικό έλεγχο και κατά την παραγωγή τους δεν τηρούνται στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής.

«Τα λαθραία καπνικά προϊόντα δεν ακολουθούν τους κανονισμούς ασφαλείας που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με αποτέλεσμα να εμπεριέχουν τέτοιες τοξικές ουσίες που καθιστούν την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου από θέμα φορολογικό σε ζήτημα προστασίας της Δημόσιας Υγείας», είπε στην EurActiv.gr ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνού, αν το παράνομο εμπόριο εξαλειφθεί θα μειωθεί η κατανάλωση, διότι, στις περισσότερες χώρες, τα παράνομα τσιγάρα είναι πολύ φθηνότερα από ό, τι τα νόμιμα φορολογημένα ισοδύναμά τους. Καθώς το παράνομο εμπόριο μειώνεται, η συνολική μέση τιμή των τσιγάρων ανεβαίνει, και κατά συνέπεια η κατανάλωση πηγαίνει προς τα κάτω.

Διασυνδέσεις με εγκληματικές οργανώσεις

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι η διασύνδεση που υπάρχει μεταξύ του λαθρεμπορίου καπνού και εγκληματικών οργανώσεων ανά τον κόσμο.

Πολλά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου έχουν εγείρει το θέμα, ισχυριζόμενα ότι το λαθρεμπόριο καπνού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με παράνομα έσοδα που χρηματοδοτούν εγκληματικές δραστηριότητες, από εμπόριο ναρκωτικών και όπλων μέχρι τρομοκρατικές οργανώσεις και τζιχαντιστές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόσφατη έκθεση της Υπηρεσίας Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το παράνομο εμπόριο είναι ένα μέσο για την συσσώρευση πλούτου για εγκληματικές ομάδες και άλλες μορφές οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος (όπως η διακίνηση ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων) και η τρομοκρατία».

EurActiv.gr

Απόψεις

 

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) τονίζεται ότι η φορολογία στα καπνικά προϊόντα έχει φτάσει ή ξεπεράσει τα όριά της και κάθε προσπάθεια αύξησής της είναι ιδιαίτερα πιθανό ότι θα οδηγήσει σε μείωση των δημοσίων εσόδων και επέκταση του παράνομου εμπορίου.

Ειδικότερα, το ύψος και η δομή της φορολόγησης των καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα έχουν μεταβληθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια με στόχο την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά καπνικών προϊόντων, με προεκτάσεις στα έσοδα που εισπράττει το κράτος […] Επομένως, η προσεκτική επανεξέταση του πλαισίου φορολόγησης καπνικών προϊόντων μπορεί να συμβάλλει στην ανάσχεση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων, με θετικά αποτελέσματα τόσο στα δημόσια έσοδα, όσο και στις προοπτικές βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, καταλήγει η μελέτη του ΙΟΒΕ.

Στην ίδια γραμμή και η έρευνα του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) : Η υψηλή ελαστικότητα του νόμιμου τσιγάρου υποδηλώνει την ανάγκη για αναθεώρηση του τρέχοντος φορολογικού καθεστώτος, που επιβαρύνει δυσανάλογα τα φθηνά τσιγάρα, το οποίο σε συνδυασμό με την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διωκτικών αρχών φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος για α) περιορισμό της έξαρσης του φαινομένου του λαθρεμπορίου και β) αναστροφή της πτωτικής τάσης των δημοσίων εσόδων.

http://www.iobe.gr/docs/events/pr/RLS_25092914_PRS_GR.pdf

http://www.kepe.gr/images/pdf/Press%20Office/99__KEPE_-_%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF_%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85_-_%CE%A4%CF%83%CE%B9%CE%B3%CE%AC%CF%81%CE%B1_8-5-14_%CE%A4%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C.pdf

http://www.euractiv.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top