ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Σχεδόν έτοιμο το σχέδιο για τα λαθραία καπνικά

Στα τελικά στάδια επεξεργασίας βρίσκεται το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο που ετοίμασε ο Π. Νικολούδης “κόβει” σχεδόν ολοκληρωτικά τους δρόμους μέσα από τους οποίους διακινούνταν τα λαθραία καπνικά. Επιπλέον, αυτό επιτυγχάνεται χωρίς να χρειαστεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να έρθουν σε άμεση επαφή με τα μέλη των κυκλωμάτων, δηλαδή χωρίς να τους πιάσουν επ’ αυτοφώρω. Το σχέδιο φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό και είναι γνωστό σε ελάχιστα πρόσωπα, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα πέσουν στα χέρια των λαθρέμπορων σημαντικές πληροφορίες που θα τους επέτρεπαν να προετοιμάσουν την απάντησή τους. Να σημειωθεί ότι μελέτη του ΙΟΒΕ (Σεπτέμβριος 2014) υπολογίζει τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα από καπνικά σε περίπου 700 εκατ. ετησίως, καθώς το 22% της συνολικής αγοράς καπνικών διακινείται λαθραία.

Λίστες φοροδιαφυγής

Με πολύ γρήγορους ρυθμούς προχωρά και ο εντοπισμός υποθέσεων φοροδιαφυγής. Ο έλεγχος που γίνεται με βάση λίστες τραπεζικών καταθέσεων και εμβασμάτων, τη λίστα Λαγκάρντ και άλλα στοιχεία (όπως ασφαλιστικά συμβόλαια) έχει ξεπεράσει τις 5.000 περιπτώσεις και συνεχίζεται (πρόκειται για πάνω από 20.000 συνολικά) με σκοπό να φέρει στα ταμεία του κράτους πάνω από 2,5 δισ., όπως έχει αναφέρει επανειλημμένως ο Π. Νικολούδης. Άλλες πηγές αναφέρονται σε πολλαπλάσια έσοδα, εάν θεσμοθετηθεί πλαίσιο κινήτρων και ποινών που θα ωθήσει τους παραβάτες σε οικειοθελείς συμβιβασμούς με την εφορία. Την προηγούμενη βδομάδα ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι από περιπτώσεις φοροδιαφυγής μπορούν να συγκεντρωθούν 800 εκατ. ευρώ μέσα στο 2015. Οι φάκελοι στους οποίους στοιχειοθετείται φοροδιαφυγή μεταβιβάζονται στους αρμόδιους οικονομικούς εισαγγελείς, που, σύμφωνα με πληροφορίες, δουλεύουν ακατάπαυστα προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο δουλειάς. Εκτιμάται ότι πριν το καλοκαίρι θα αρχίσουν οι μαζικές κλήσεις των προσώπων που έχουν φοροδιαφύγει.

Δημόσιες συμβάσεις και καύσιμα

“Ενδιαφέροντα” στοιχεία προκύπτουν και για διάφορες περιπτώσεις δημόσιων συμβάσεων και άλλων περιπτώσεων διαφθοράς. Καλά πληροφορημένοι παράγοντες τονίζουν ότι η ασυδοσία των προηγούμενων χρόνων ήταν τόσο μεγάλη που πολλές φορές δεν κρατιόνταν ούτε τα προσχήματα, πράγμα που διευκολύνει πολύ την εξέταση των ύποπτων φακέλων από τις αρχές. Παρ’ όλα αυτά απαιτείται υπομονή προκειμένου οι υποθέσεις να “δεθούν” με επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν διαφθορά. Εξάλλου, χρόνο στον αγώνα εναντία της διαφθοράς είχε ζητήσει πρόσφατα στη Βουλή ο ίδιος ο Π. Νικολούδης. Όπως επισημαίνουν στελέχη του νέου υπουργείου, οι επιτυχίες δεν έχουν να κάνουν μόνο με εξιχνιάσεις περιπτώσεων του παρελθόντος αλλά και με αυτές που τίθενται οι προϋποθέσεις να αποτραπούν στο μέλλον και από τις τελευταίες τα έσοδα που μπορούν να αντληθούν είναι πολύ πιο σταθερά.

Προβληματισμός υπάρχει για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, που, όπως επισημαίνεται, είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και δύσκολο εγχείρημα και αφορά διαφυγόντα φορολογικά έσοδα που, σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες, κυμαίνονται μεταξύ 300 και 500 εκατ. ετησίως. Υπενθυμίζουμε ότι η προσωπική άποψη του Π. Νικολούδη για το ζήτημα, την οποία είχε διατυπώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην “Αυγή”, είναι η εξίσωση των φόρων πετρελαίου κίνησης και των ναυτιλιακών καυσίμων.

Με στόχο τον συντονισμό των σωμάτων

Παράλληλα με τα παραπάνω, συνεχίζεται η συγκρότηση και στελέχωση του νεοσύστατου υπουργείου (κυρίως με αποσπασμένους), η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ώς το τέλος του μήνα. Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι με τη συγκρότηση του νέου υπουργείου ουσιαστικά τον έλεγχο των υποθέσεων έχει, μέσω του υπουργού Επικρατείας, ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Κομβικής σημασίας είναι ότι το νέο υπουργείο έχει τη δυνατότητα να ασκεί υπηρεσιακό έλεγχο σε μια σειρά ελεγκτικών σωμάτων οριζόντια, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα καλύτερου συντονισμού (μείζον θεωρείται το θέμα της αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων των σωμάτων), εκπόνησης εθνικής στρατηγικής, μείωσης γραφειοκρατίας και αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

 

http://www.avgi.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top