ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

ΚΥΠΡΟΣ:Αποκάλυψη από εισαγωγείς καπνού: «Ο Σιαρλή υποσχέθηκε μείωση φόρου»

Μόλις είκοσι μέρες μετά την αύξηση της φορολογίας στα στριφτά τσιγάρα, ο Υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, εμφανίζεται έτοιμος να μελετήσει τις συνέπειες και την πιθανότητα κατάθεσης αναθεωρημένου νομοσχεδίου.

Αιτία οι συνέπειες της αύξησης του φόρου, που οδήγησε σε κατακόρυφη μείωση στην αγορά, αλλά και σε άνθιση του λαθρεμπορίου από τα κατεχόμενα.

Όπως ανέφεραν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εισαγωγέων Καπνού, ενημέρωσαν τον Υπουργό Βάσο Σιαρλή, σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή, για τα νέα δεδομένα της άνθισης του λαθρεμπορίου από τα κατεχόμενα, και διαπίστωσαν ότι υπάρχει εκ μέρους του βούληση να μελετήσει μείωση της φορολογίας με νέο νομοσχέδιο, αφού δεν φαίνεται να έγιναν οι σωστοί υπολογισμοί.

Τόνισαν μάλιστα ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η φορολογία στον καπνό είναι μεγαλύτερη από αυτή των τσιγάρων.

Συγκεκριμένα, η σχέση στη φορολογία στριφτών και τσιγάρων στην Κύπρο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη αφού ξεπέρασε το 120%.

Η εισήγηση του Συνδέσμου είναι να μειωθεί η τιμή στα 90 ευρώ το κιλό, κάτι που αν υλοποιηθεί θα μειώσει την τιμή των στιφτών τσιγάρων από 5 ευρώ τα 25 γραμμάρια στα 3,40 σεντ.

Η ανώτερη λειτουργός του Τμήματος Τελωνείων Αργυρώ Δημητριάδου απέρριψε ότι υπάρχει πρόθεση για μείωση της φορολογίας, αφού υπάρχουν και άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν παρόμοια φορολογία με την Κύπρο.

Ωστόσο, για τους εισαγωγείς το θέμα παραμένει ανοιχτό και αναμένουν τις αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Παρών ήταν και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης, Ανδρέας Θεοδούλου, ο οποίος κατέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι πωλήσεις καπνικών προϊόντων και ιδιαίτερα των στριφτών τσιγάρων εμφανίζονται μειωμένες κατά 20% με αποτέλεσμα να έχει απώλειες εσόδων και το κράτος.

Στην Επιτροπή συζητήθηκε και το θέμα της αύξησης της φορολογίας στα πούρα.
Κατατέθηκαν τρεις προτάσεις νόμου για διαφορετικές αυξήσεις και το Υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε να μελετήσει το θέμα και να επανέλθει με νομοσχέδιο.

Νωρίτερα: 

Δεσμεύσεις του Υπουργού Οικονομικών για μείωση της τιμής του καπνού αποκάλυψε ο σύνδεσμος Εισαγωγέων Καπνού

Συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmos Trading, Βασίλης Πετρίδης αποκάλυψε σήμερα ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε για μειωση της υφιστάμενης φορολογίας στον καπνό για στριφτά τσιγάρα που ψήφισε το Δεκέμβριο η Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως ανέφερε ο κύριος Πετρίδης , σε συνάντηση μεταξύ μελών του Σύνδεσμου Εισαγωγέων Καπνού με τον Υπ. Οικονομικών , ο κ. Σιαρλή, παραδέχτηκε ότι ήταν ιδιαίτερα υψηλή η φορολογία που επιβλήθηκε στην τιμή των στριφτών τσιγάρων και δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη βουλή νέο αναθεωρημένο νομοσχέδιο.

Τους ισχυρισμούς του κ. Πετρίδη απέρριψε η Ανώτερη Λειτουργός του Τμήματος Τελωνείου Αργυρούλα Δημητρίου η οποία επισήμανε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για μείωση των φορολογιών.

 

http://www.ant1iwo.com

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top