ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

«Ουδέτερα» και ομοιόμορφα πακέτα τσιγάρων στη Γαλλία

«Ουδέτερα» και ομοιόμορφα πακέτα τσιγάρων θα έχει η Γαλλία από το 2016.

Το γαλλικό κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» για το μέτρο που θα ισχύσει από τον Μάιο εκείνου του έτους, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των καπνοβιομηχανιών και των καπνοπωλών, τις οποίες υιοθέτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και η δεξιά αντιπολίτευση.

Το μέτρο, που εντάσσεται στο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου για την υγεία, εγκρίθηκε με ψήφους 19 υπέρ, 11 κατά και μία αποχή, σε ένα κοινοβούλιο σχεδόν έρημο λόγω των εορτών του Πάσχα.

Για την επικύρωσή του -όπως και ολόκληρου του νόμου- θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία, την οποία ωστόσο ελέγχει η δεξιά αντιπολίτευση.

Τι προβλέπει

Με βάση το μέτρο αυτό, από τον Μάιο του 2016 όλα τα πακέτα των τσιγάρων που πωλούνται σε γαλλικά καταστήματα θα πρέπει να έχουν το ίδιο σχήμα, μέγεθος, χρώμα και τυπογραφικά στοιχεία και να μην φέρουν κανένα λογότυπο. Η ονομασία της μάρκας θα αναγράφεται με μικρά στοιχεία.

Η Αυστραλία ήταν η πρώτη χώρα του κόσμου που επέβαλε τα ομοιόμορφα πακέτα τσιγάρων από τα τέλη του 2012. Τον ίδιο δρόμο ακολουθούν στην Ευρώπη αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιρλανδία.

Στη Γαλλία, η απόφαση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης να προωθήσει τα ουδέτερα πακέτα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της βιομηχανίας που απείλησε με προσφυγές στη δικαιοσύνη αλλά και από τους καπνοπώλες, οι οποίοι ξεκίνησαν μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης υπό το σύνθημα «ναι στην πρόληψη, όχι στην τιμωρία».

Οι βουλευτές υιοθέτησαν επίσης μια τροποποίηση του νομοσχεδίου για την υγεία με την οποία απαγορεύεται το κάπνισμα στα αυτοκίνητα εφόσον σε αυτά επιβαίνουν και παιδιά ή ανήλικοι έφηβοι.

Παράλληλα, εγκρίθηκε μια τροπολογία που είχαν υποβάλει οι Πράσινοι, με την οποία το υπουργείο Υγείας θα έχει στο εξής λόγο στη διαμόρφωση της τιμής του καπνού ενώ μέχρι σήμερα την καθόριζε μόνο το υπουργείου Οικονομικών. Ψηφίστηκαν επίσης τα άρθρα με τα οποία αυστηροποιούνται οι ποινές για το λαθρεμπόριο καπνού.

 

ΠΗΓΗ:www.spekamila.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top