ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Έρχεται νομοσχέδιο – «φωτιά» για το λαθρεμπόριο καπνού

Αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο «για την ενίσχυση της καταπολέμησης της λαθρεμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών».

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας για την Αντιμετώπιση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, το εν λόγω νομοσχέδιο θα αποτελέσει βάση για την αντιμετώπιση κάθε είδους λαθρεμπορίας.

«Το λαθρεμπόριο αποτελεί μία από τις μεγάλες κοινωνικές πληγές των σύγχρονων κοινωνιών. Πρόκειται για μια πηγή σημαντικού πλουτισμού, από προϊόντα που παράγονται, εισάγονται ή εξάγονται, διακινούνται, πωλούνται και καταναλώνονται, κατά κανόνα με οργανωμένο τρόπο και με σταθερές εγκληματικές υποδομές, χωρίς τον έλεγχο και την εποπτεία του κράτους και χωρίς την καταβολή των νόμιμων δασμών, τελών και φόρων», ανέφερε ο κ. Νικολούδης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου.

«Ο τομέας αυτός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος, διότι η κατανάλωση λαθρεμπορικών προϊόντων καπνού δεν έχει μόνο επιπτώσεις στο δημόσιο ταμείο, αλλά πολύ σημαντικότερες επιπτώσεις ενδέχεται να έχει στην δημόσια υγεία. Το γεγονός ότι το λαθρεμπόριο συνδέεται σε ορισμένους τομείς άμεσα με επιπτώσεις σε κοινά αγαθά, όπως είναι η δημόσια υγεία, δεν είχε μέχρι σήμερα αξιολογηθεί όπως θα έπρεπε από τον εθνικό νομοθέτη, παρά την πληθώρα των ευρωπαϊκών και διεθνών κανονιστικών κειμένων, ιδίως δε εκείνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που εδώ και καιρό είχαν κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή», υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε: «Οι τομές που επιδιώκουμε, λοιπόν, να επιφέρουμε στην πάταξη του λαθρεμπορίου με το σχέδιο νόμου που καταρτίσαμε, δεν αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων, δασμών και τελών που διαφεύγουν με την λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων από το Δημόσιο Ταμείο, όσο κυρίως και πρωτίστως, στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας με την καταπολέμηση λαθρεμπορικών πράξεων και την αποτροπή της διάδοσης και κατανάλωσης προϊόντων, όπως είναι τα καπνικά, που, όταν πωλούνται λαθραία και δεν υφίστανται κανέναν έλεγχο αυθεντικότητας, πιθανολογείται ότι βλάπτουν την δημόσια υγεία, δηλαδή επιβαρύνουν την υγεία αόριστου αριθμού ανθρώπων».

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση γύρω στις 10 Αυγούστου, είναι τα εξής:

– Εισάγει ένα νέο σύστημα αδειοδότησης κάθε δραστηριότητας που έχει σχέση με την εφοδιαστική αλυσίδα καπνικών προϊόντων, ώστε να καθίσταται ευχερής η παρακολούθηση της νομιμότητας των χορηγούμενων αδειών. Για το σκοπό αυτό ιδρύονται δύο κεντρικές βάσεις δεδομένων στην Διεύθυνση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και Φ.Π.Α. της Τελωνειακής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

– Εισάγεται ένα σύστημα αυστηρού ελέγχου των πωλήσεων καπνού και των προϊόντων του που γίνονται μέσω Διαδικτύου ή άλλων σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων. Έτσι θα αποτρέπεται η εύκολη πρόσβαση των ανηλίκων στα προϊόντα καπνού.

– Εισάγεται ένα σύγχρονο σύστημα ιχνηλασιμότητας των καπνών και των προϊόντων τους που διακινούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Με το σύστημα αυτό θα καταστεί για πρώτη φορά δυνατό να διαπιστώνεται αν οποιοδήποτε προϊόν καπνού και τα βιομηχανοποιημένα καπνά που παράγονται ή εισάγονται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως εάν προορίζονται για κατανάλωση στο εσωτερικό ή διατίθενται σε σημεία πώλησης αφορολογήτων ειδών, είναι αυθεντικά ή πρόκειται για λαθραία προϊόντα.

– Προβλέπεται η ίδρυση, εντός του ΣΔΟΕ, ενός Ενιαίου Επιχειρησιακού Κέντρου Δίωξης του Λαθρεμπορίου (ΕΕΚΔΙΛ). Το Κέντρο αυτό θα λειτουργεί ως ενιαία εθνική μονάδα ανάλυσης και διαχείρισης των πληροφοριών και των δεδομένων από τις «πρωτοβάθμιες» μονάδες δίωξης του λαθρεμπορίου. Το Κέντρο αυτό θα έχει αρμοδιότητα για όλα τα προϊόντα, που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

– Προβλέπεται η λειτουργία μιας Υπηρεσίας Ανώνυμων Καταγγελιών σχετικά με το Λαθρεμπόριο στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, που έχει ιδρυθεί στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

– Παράλληλα, με τις παραπάνω θεσμικές τομές, εκσυγχρονίζεται και το κυρωτικό σύστημα κατά της λαθρεμπορίας, και δη τόσο προς την κατεύθυνση επιβολής διοικητικών κυρώσεων, όσο και προς την κατεύθυνση θεσπίσεως ειδικότερων ποινικών αδικημάτων. Έτσι, θα τιμωρείται εφεξής ως σοβαρή τελωνειακή παράβαση με διοικητικό πρόστιμο μέχρι 30.000 ευρώ, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής θα τριπλασιάζεται, οποιαδήποτε παραβίαση των σχετικών με τις νόμιμες αδειοδοτήσεις διατάξεων, όπως επίσης σχετικά με την εγγραφή στα αντίστοιχα μητρώα, για τα οποία έγινε παραπάνω λόγος. Ομοίως, ως τελωνειακή παράβαση θα αντιμετωπίζεται εφεξής (και όχι μόνο ως ποινικό αδίκημα λαθρεμπορίας) η κυκλοφορία προϊόντων καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών χωρίς ενεργοποιημένη ένσημη ταινία φορολογίας και ασφάλειας. Για την πράξη αυτή θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 40 μέχρι 100 ευρώ ανά πακέτο λιανικής συσκευασίας, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το διοικητικό πρόστιμο θα τριπλασιάζεται και θα επιβάλλεται επιπροσθέτως αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του παραβάτη για χρονικό διάστημα 3 ετών.

Στο πεδίο του Ποινικού Δικαίου προβλέπεται κατ’ αρχήν μια αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων για το αδίκημα της κυκλοφορίας καπνών, βιομηχανοποιημένων ή μη, χωρίς την προβλεπόμενη ένσημη ταινία φορολογίας και ασφάλειας. Επίσης, εξορθολογίζονται οι προβλεπόμενες στο άρθρο 218 Π.Κ. ποινές για την πλαστογραφία και κατάχρηση των ένσημων ταινιών φορολογίας και ασφάλειας.

Η βασικότερη μεταρρύθμιση, ωστόσο, που επέρχεται με το νομοσχέδιο στο πεδίο του Ποινικού Δικαίου αφορά στην αντιμετώπιση αφενός μεν της κατ’ επάγγελμα τελούμενης θέσης σε κυκλοφορία προϊόντων καπνού χωρίς ενεργοποιημένες ένσημες ταινίες φορολογίας και ασφάλειας, αφετέρου δε της ίδιας πράξης, όταν αυτή τελείται από εγκληματική οργάνωση. Στις αυστηρές κακουργηματικές ποινές που προβλέπονται αποτυπώνεται, όχι μόνο το άδικο μιας σοβαρής λαθρεμπορικής συμπεριφοράς, αλλά και εκείνο των βλαπτικών για τη δημόσια υγεία λαθρεμπορικών πράξεων που αφορούν προϊόντα καπνού.

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top