ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Ανεξάρτητο Σώμα κατά φαινομένων διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος

Σύσταση ανεξάρτητου Σώματος με επικεφαλής τους οικονομικούς εισαγγελείς και τους εισαγγελείς διαφθοράς προκειμένου να συντονίζονται οι έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς, τροποποίηση του νομικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, αλλά και για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων (δήλωση «πόθεν έσχες»), είναι μερικά από τα μέτρα που θα πρέπει άμεσα να θεσπίσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος.

Η πάταξη των φαινομένων είναι στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, γεγονός που διεφάνη μεταξύ άλλων και από την υπαγωγή της ανεξάρτητης μέχρι σήμερα αρμόδιας Γενικής Γραμματείας στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αρμόδιος για θέματα διαφθοράς ορίστηκε ένας πολύπειρος πρώην εισαγγελικός λειτουργός, ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος πλέον ως υφυπουργός Δικαιοσύνης καλείται άμεσα να δρομολογήσει τις απαραίτητες παρεμβάσεις εντός του αυστηρού χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται στο Μνημόνιο, προκειμένου οι έρευνες για οικονομικά εγκλήματα να καταστούν αποτελεσματικότερες και να «απελευθερωθούν» από ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις.

Αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει νομοθεσία για τη στεγανοποίηση των ερευνών για το οικονομικό έγκλημα και τη διαφθορά από πάσης φύσεως πολιτικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, θα θεσπιστεί συντονιστικό Σώμα με επικεφαλής τους οικονομικούς εισαγγελείς και τους εισαγγελείς διαφθοράς, το οποίο θα αναλάβει την ιεράρχηση των ερευνών και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ερευνητικών σωμάτων. Τον ίδιο μήνα, θα τροποποιηθεί επί το αυστηρότερον και το νομικό πλαίσιο για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων.

Τον Νοέμβριο

Αλλαγές αναμένονται τον Νοέμβριο και στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν τις ανώνυμες δωρεές, τον περιορισμό των κατασχέσεων και τη μεταβιβασιμότητα των δημοσίων χρηματοδοτήσεων.

Τον ίδιο μήνα θα αξιολογηθεί ο νόμος 4312/2014, που προβλέπει μείωση των ποινών για τα οικονομικά εγκλήματα και δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Τέλος τον Μάρτιο του 2016, η κυβέρνηση καλείται να θεσπίσει νέο κώδικα δεοντολογίας για τους βουλευτές, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού.

Χθες, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του κ. Παπαγγελόπουλου και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ. Κατά τη συνάντηση καταγράφηκαν εκκρεμότητες από την προηγούμενη Μόνιμη Διυπουργική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς, ενώ συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, τα λαθραία τσιγάρα και καύσιμα, το λαθρεμπόριο, αλλά και τις αδήλωτες καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό.

 

http://www.kathimerini.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top