ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Βρετανικό υπουργείο Υγείας: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο 95% λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό

Αν και για πολλούς έχει αποτελέσει έντονο σημείο αντιπαράθεσης, τα τελευταία χρόνια το ηλεκτρονικό τσιγάρο εξελίσσεται σε έναν καθοριστικά σημαντική μέθοδο διακοπής του καπνίσματος και με τη σύμφωνη πλέον γνώμη ειδικών και της επιστημονικής κοινότητας. Μια νέα έρευνα που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα του βρετανικού υπουργείου Υγείας (Public Health England-PHE) και είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, έρχεται να διαψεύσει την παραπληροφόρηση που επικρατεί σχετικά με τους κινδύνους του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ειδικότερα, η έρευνα συνοψίζει τα κύρια συμπεράσματά της στα εξής:

– Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι περίπου κατά 95% λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό.
– Tο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν χρησιμοποιείται από μη καπνιστές ούτε αποτελεί «προθάλαμο» του καπνίσματος για ανήλικους και μη καπνιστές.
– Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα.
– Ένα μεγάλο ποσοστό καπνιστών δεν γνωρίζει ότι το άτμισμα είναι καλύτερο από το κάπνισμα.

Η μελέτη διαπιστώνει, πως οι καταναλωτές κατακλύζονται από παραπλανητική πληροφόρηση, με αποτέλεσμα το 44,8% των Βρετανών καπνιστών (σ.σ.: 54% είναι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα) να πιστεύει λανθασμένα πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσου επιβλαβές με το συμβατικό.

Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα οι ερευνητές διαπίστωσαν αρχικά ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι με διαφορά καλύτερο από το συμβατικό, καθώς η επιβάρυνση της υγείας λόγω του καπνίσματος είναι τεράστια. Οι καπνιστές που γίνονται ατμιστές έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, αφού μειώνουν στο ελάχιστο αυτούς τους κινδύνους.

Η μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο βέβαια δεν είναι πάντα εύκολη και για αυτό ο ερευνητής – καθηγητής P. Hajek (Πανεπιστήμιο Queen Mary) παροτρύνει τους καπνιστές να μην εγκαταλείψουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ακόμα και αν η πρώτη τους εμπειρία δεν είναι ιδανική. Ενδείκνυται, για να μπορέσει κανείς να γευτεί την εμπειρία του ατμίσματος, να δοκιμάσει διάφορες συσκευές και υγρά αναπλήρωσης, ώστε να ανακαλύψει το συνδυασμό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του.

Tο δεύτερο συμπέρασμα της έρευνας προέκυψε αφού διαπιστώθηκε από τους ερευνητές ότι ενώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ καλύτερο από το συμβατικό, οι καπνιστές όχι μόνο δεν το γνωρίζουν αλλά κάποιοι από αυτούς έχουν την εντύπωση ότι είναι το ίδιο ή/και χειρότερο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι καπνιστές να παραμένουν καπνιστές, αντί να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο για να κόψουν το κάπνισμα και κατ’ επέκταση να μειώνουν στο ελάχιστο το ρίσκο να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας που να οφείλεται σε αυτό.

Τέλος, το τρίτο βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι σε αντίθεση με τις ανησυχίες διαφόρων φορέων υγείας παγκοσμίως το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί «προθάλαμο» του καπνίσματος σε μη καπνιστές ή ανήλικους. Αυτό σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου σαν εναλλακτική στο κάπνισμα θα έπρεπε να παροτρύνει τους φορείς υγείας να το εκμεταλλευτούν και να το χρησιμοποιήσουν σαν μέσο διακοπής του καπνίσματος, ώστε να καταπολεμήσουν το κάπνισμα και να εξαλειφθούν οι χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με αυτό. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ακόμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καπνιστές να «εμποδίζονται» να επιλέξουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να διακόψουν το κάπνισμα, πράγμα που σημαίνει πως δημιουργείται έτσι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, συμπέρασμα με το οποίο συμφωνεί και ο καθηγητής Κέβιν Φέντον, Διευθυντής Υγείας και Ευεξίας του βρετανικού υπουργείου, ο οποίος σε σχετική του δήλωση υπογραμμίζει: «Το πρόβλημα είναι ότι η κοινή γνώμη πιστεύει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσουν επικίνδυνο με το παραδοσιακό τσιγάρο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια καπνιστές να συνεχίζουν την καταστροφική συνήθεια του καπνίσματος».

Το δημοσίευμα του Guardian για την έρευνα:

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) καταβάλλει μια συνεχή προσπάθεια διεύρυνσης της πληροφόρησης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και αναμένει αντίστοιχα από τους επαγγελματίες της υγείας, αλλά και από τα ΜΜΕ να συμβάλλουν στην ίδια κατεύθυνση. Χωρίς «κραυγές» παραπληροφόρησης και δήθεν κινδύνων από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι καπνιστές θα πρέπει να ενθαρρύνονται να διακόψουν το συμβατικό κάπνισμα και στην περίπτωση που αυτό είναι αδύνατο, να στρέφονται στο κατά 95% λιγότερο επιβλαβές ηλεκτρονικό τσιγάρο.

 

ΠΗΓΗ:www.spekamila.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top