Μια νέα μελέτη δημοσιεύτηκε από μια ομάδα Ισπανών ερευνητών στο περιοδικό Current Environmental Health Reports (Μπορείτε να τη δείτε εδώ). Η μελέτη ανασκόπησε τη βιβλιογραφία και επίσης έκανε μια μελέτη παρατήρησης στο σπίτι ενός ατμιστή, το σπίτι ενός καπνιστή και σε δύο σπίτια χωρίς καπνιστές/ατμιστές, προκειμένου να συγκριθούν τα επίπεδα της έκθεσης σε PM2.5*.
* Τα αιωρούμενα σωματίδια, ή ΡΜ, είναι ο όρος για τα σωματίδια βρίσκονται στον αέρα, συμπεριλαμβανομένης της σκόνης, βρωμιά, αιθάλη, καπνός, και σταγονίδια υγρού. Σωματίδια μικρότερα από 10 μικρόμετρα σε διάμετρο (PM10) προκαλούν ανησυχία για την υγεία, διότι εισπνέονται και συσσωρεύονται στο αναπνευστικό σύστημα.
Στην περίληψη της μελέτης, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους: “Στη μελέτη παρατήρησης, μέση τιμή συγκέντρωσης της PM2.5 ήταν 9,88 μg/m3 στο σπίτι του ατμιστή και 9.53 και 9.36 μg/m3 στα σπίτια χωρίς καπνιστή/ατμιστή, με τις κορυφαίες τιμές των PM2.5 να προσεγγίζουν αυτές του σπιτιού με τον ατμιστή”. Περιέργως όμως, σε ένα τμήμα του συμπεράσματος της περίληψής τους αναφέρουν: “Συμπέρασμα. Τόσο η βιβλιογραφική ανασκόπηση όσο και η μελέτη παρατήρησης υποδεικνύουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο που χρησιμοποιείται υπό πραγματικές συνθήκες, εκπέμπουν τοξικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των PM2.5″.
Φαίνεται ότι το συμπέρασμα είναι αντίθετο με τα πορίσματα της μικρής μελέτης παρατήρησης που έκαναν. Πράγματι, το δημοσιευμένο ποσό που εμφανίζει τη συγκέντρωση των PM2.5 στα σπίτια έδειξε σαφώς ότι τα επίπεδα της οικίας του ατμιστή και της οικίας του μη καπνιστή είναι σχεδόν ίδια, εκτός από κάποιες πολύ μικρές κορυφώσεις κατά τη στιγμή της λήψης τζούρας από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Συγχρόνως, τα επίπεδα PM2.5 στο σπίτι του καπνιστή ήταν περίπου 60 φορές υψηλότερα!
Δείτε ΕΔΩ στην 5η σελίδα της έρευνα τον πίνακα με τη συγκέντωση των PM2.5
Είναι εύκολο να προσδιοριστούν οι τεράστιες διαφορές, όχι μόνο για τα επίπεδα του υπόβαθρου, αλλά και στις απότομες αυξήσεις της συγκέντρωσης που σχετίζονται με το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων (Α, Β και Γ), σε σύγκριση με τις ελάχιστες απότομες αυξήσεις κατά τη την εισπνοή από ηλεκτρονικού τσιγάρου (αστερίσκοι στον πίνακα που θα δείτε στη σελίδα 5 της έρευνας).
Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, περιελάμβανε μια μελέτη από Schober et al. , τη μόνη μελέτη ως σήμερα η οποία βρήκε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ – PAH {polycyclic aromatic hydrocarbons}) που εκπέμπονται στο περιβάλλον από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Ο καρδιολόγος – ερευνητής Κων/νος Φαρσαλινός έστειλε μια επιστολή προς τον εκδότη σχετικά με τη μελέτη, στην οποία εξήγησε ότι ένα σημαντικό μεθοδολογικό σφάλμα ήταν ότι αξιολογούνται βασικά περιβαλλοντικά επίπεδα σε μια ξεχωριστή ημέρα από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και παρείχε αναφορές ότι τα επίπεδα πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων μπορεί να αλλάξουν σημαντικά ανάμεσα στις ημέρες ή ακόμη και εντός της ίδιας ημέρας.
Επιπλέον, ορισμένες από τις μελέτες που παρουσιάζονται στην επανεξέταση αξιολόγησαν το περιεχόμενο σε εκπνεόμενο αερόλυμα ηλεκτρονικού τσιγάρου σε μικρούς γυάλινους θαλάμους (Όγκου 8-10L), τα οποία φυσικά είναι πολύ χαμηλά σε όγκο σε σύγκριση με τον όγκο των αρκετών τετραγωνικών ενός δωματίου όπου η εκπνεόμενο αερόλυμα διασπείρεται υπό ρεαλιστικές συνθήκες.
Η ισπανική μελέτη είναι ένα κλασικό και προφανές παράδειγμα παρερμηνείας των ευρημάτων μιας μελέτης. Το συμπέρασμά τους θα πρέπει να είναι ότι τα επίπεδα PM2.5 στο σπίτι ενός ατμιστή, διαφέρουν ελάχιστα από αυτά στην οικία ενός μη καπνιστή, και σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα στο σπίτι ενός καπνιστή. Επιπλέον, και πάλι αγνοούν ότι η σύνθεση του ΡΜ (Particulate Matter) είναι ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό κάθε κινδύνου.
Τα σωματίδια των προϊόντων της καύσης, όπως είναι αυτά που εκπέμπονται από τα συμβατικά τσιγάρα και σχετίζονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος, είναι πολύ διαφορετικό από τα μικροσταγονίδια των PG, VG, νερού και νικοτίνης, τα οποία συνθέτουν τις εκπομπές των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Πηγή: http://www.ecigarette-research.org
