ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Ο μύθος για τα περίπτερα…

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μίας κατάστασης που αγγίζει τα όρια της παραπληροφόρησης. Ακούμε, διαβάζουμε και βλέπουμε την είδηση ότι «το νέο Μνημόνιο βάζει τέλος στα περίπτερα». Η αλήθεια όμως απέχει από την εικόνα που παρουσιάζεται. Στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι η άδεια του περιπτέρου δεν μεταβιβάζεται και ως εκ τούτου δεν είναι περιουσιακό στοιχείο. Και ίσως το θέμα να είναι ήσσονος σημασίας, ωστόσο το μέτρο είναι απόλυτα σωστό. Γιατί, άραγε, θα πρέπει να θεωρείται περιουσιακό στοιχείο μία άδεια περιπτέρου που δόθηκε, για παράδειγμα, το 1960; Ομως είναι μύθος και ότι καταργούνται τα περίπτερα. Ο δήμος θα μπορεί να δώσει με διαγωνισμό προφανώς σε κάποιον άλλον ή και στον ίδιο, το περίπτερο στον ίδιο χώρο που λειτουργεί σήμερα, αλλά όχι τσάμπα. Αυτό αλλάζει μόνο.

Αργεί η… «ελευθερία»
Αλήθειες και ψέματα για τα capital controls

Ο μύθος για τα περίπτερα

Οι υπουργοί της κυβέρνησης και τα ανώτερα στελέχη μέχρι πριν από λίγο καιρό έλεγαν με σιγουριά ότι τα capital controls θα είναι παρελθόν μέχρι το τέλος του 2015. Επειδή το… «τέλος του έτους» πλησιάζει, άρχισαν να «βάζουν νερό στο κρασί τους» και να μεταφέρουν το… «τέλος» για ένα τρίμηνο αργότερα, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης. Η αλήθεια σε αυτή την υπόθεση όμως είναι λίγο πιο δυσάρεστη. Τα capital controls θα αργήσουν να αρθούν και προφανώς δεν θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2016. Ο λόγος είναι απλός. Η άρση τους προϋποθέτει επιστροφή στη σταθερότητα και αυτό δεν μπορεί να συμβεί πατώντας ένα κουμπί. Χρειάζεται χρόνος, σοβαρότητα και υπευθυνότητα από την κυβέρνηση, προκειμένου να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος ότι κάτι αλλάζει στη χώρα. Και το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών θα είναι η αύξηση του ημερήσιου ορίου ανάληψης, που ακόμη και σήμερα παραμένει στα 60 ευρώ.

Πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι
Χωρίς… σοφία

Ο μύθος για τα περίπτερα

Καμία αντίρρηση ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας νοσεί και μάλιστα βαρύτατα. Καμία αντίρρηση ότι χρειάζεται άμεσα παρέμβαση. Καμία αντίρρηση ότι πρέπει να βρεθούν – εξοικονομηθούν πόροι, αλλά το πόρισμα των «σοφών» προφανώς και βρίσκεται εκτός της κοινής λογικής. Θα σταθούμε σε ένα και μοναδικό στοιχείο. Ποινικοποιείται ο πλούτος. Δεν μπορείς να λες ότι όποιος έχει κάποια Χ περιουσία όχι μόνο δεν θα λαμβάνει την εθνική σύνταξη, αλλά μόνο την αναλογική και παράλληλα θα καλείται να πληρώσει ένα ποσό ως φόρο για τη στήριξη του συστήματος. Αυτά τα πράγματα ίσως να μπορούσαν να εφαρμοστούν σε καθεστώτα τύπου Β. Κορέας και όχι σε μία οικονομία δυτικού τύπου. Ο υπουργός ας το σκεφτεί καλά πριν νομοθετήσει.

Με ένα ευρώ γίνεσαι πλούσιος
Η λοταρία του ΤΑΠΙΛΤΑΤ

Ο μύθος για τα περίπτερα

Οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα για συνταξιούχους, οι οποίοι με λίγα μόλις ευρώ είχαν απολαβές αρκετών χιλιάδων από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ, από την μία προκαλούν γέλιο και από την άλλη οργή. Και όμως το υπουργείο, αντί να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα, προωθεί μία λύση εκτός λογικής. Να εντάξει το ταμείο στο σύστημα, «λεηλατώντας» ό,τι έχει απομείνει από τα αποθεματικά. Ο μέσος πολίτης που βλέπει το ενδεχόμενο να λάβει μία αξιοπρεπή σύνταξη να απομακρύνεται, θέλει να μάθει, αν μη τι άλλο, γιατί ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης έγινε πραγματική λοταρία για λίγους. Η ηγεσία του υπουργείου και η Δικαιοσύνη δεν έχουν το δικαίωμα να σιωπούν. Και προφανώς το παράδειγμα του ΤΑΠΙΛΤΑΤ δεν είναι μοναδικό.

Μία νοοτροπία που συντηρείται χρόνια
«Δεν θέλουμε καμία αλλαγή»

Ο μύθος για τα περίπτερα

Την εβδομάδα που φεύγει στήθηκε σκηνικό έντασης στην Κέρκυρα, με μοναδικό στόχο να αποφευχθεί η παραχώρηση σε ιδιώτες του αεροδρομίου. Αν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, ίσως κανείς δεν θα χρειαζόταν να ασχοληθεί περαιτέρω. Όμως η λογική των κάποιων τοπικών κοινωνιών είναι οριζόντια όμοια. Τα ίδια και χειρότερα είχαν συμβεί προ ετών στην Κερατέα, στο Ελληνικό και οπουδήποτε αλλού πήγαινε να αλλάξει κάτι. Δυστυχώς η νοοτροπία είναι ότι «δεν θέλουμε να έχουμε σκουπίδια, αλλά να τα πάρουν άλλοι», «θέλουμε ανάπτυξη αλλά με λεφτά άλλων, αρκεί να τα διαχειριστούμε εμείς» και γενικά αντιδρούμε σε οτιδήποτε αλλάζει το παλιό που ξέραμε μέχρι σήμερα και στο οποίο έχουμε βολευτεί. Και, δυστυχώς, πάνω σε αυτή τη νοοτροπία έχουν επενδύσει και πολιτικοί σχηματισμοί, μερικοί εκ των οποίων σήμερα κυβερνούν.

Μία πρόταση για το «πόθεν έσχες»
Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Μεγάλη «φασαρία» έχει γίνει το τελευταίο διάστημα με τα «πόθεν έσχες» βουλευτών και υπουργών. Και δεν είναι σημερινό. Κάποιος ξέχασε, κάποιος δεν ήξερε, κάποιος άλλος είχε ελλιπή γνώση κ.λπ. Μήπως στην εποχή της τεχνολογίας θα πρέπει να βρούμε άλλους πιο αξιόπιστους τρόπους υποβολής των δηλώσεων «πόθεν έσχες»; Για παράδειγμα, οι τράπεζες, οι χρηματιστηριακές και η εφορία να εκδίδουν ένα εν είδει πιστοποιητικού, με την ευθύνη του υπόχρεου για τα περιουσιακά στοιχεία. Έτσι ο κάθε ένας θα έχει την πλήρη ευθύνη και δεν θα είναι στη διακριτική ευχέρεια να ξεχνά ή να αποσιωπά κρίσιμα στοιχεία. Οι εποχές έχουν αλλάξει και μάλλον είναι τριτοκοσμικός ο τρόπος συμπλήρωσης του «πόθεν έσχες». Με τον τρόπο αυτό θα προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον αλλά και οι ίδιοι υπόχρεοι.

Ακριβότερες οι «δωρεάν» μετακινήσεις
Συγκοινωνιακό Βέρτιγκο

Κάτι δεν πάει καλά στη σκέψη των κυβερνώντων. Δεν μπορεί από τη μία να υπεραμύνεσαι του «δικαιώματος» στη λαθρεπιβίβαση και από την άλλη να αυξάνεις τα εισιτήρια. Κάτι είναι λάθος. Ή το ένα ή το άλλο. Να πηγαίνουν μαζί πάντως αποκλείεται. Και ναι, μπορεί να συμφωνήσουμε ότι είναι βάρβαρο να πηγαίνει κάποιος φυλακή εάν συλλαμβάνεται χωρίς να έχει πληρώσει εισιτήριο, αλλά επίσης θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι θα πρέπει να του επιβληθεί κάποια ποινή. Εκτός και αν θεωρούμε ότι αποτελεί κάτι απολύτως φυσιολογικό να πληρώνει όποιος έχει ευχαρίστηση. Αν συμφωνήσουμε σε αυτό, θα πρέπει επίσης οι κυβερνώντες να πουν ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο». Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

 

http://www.imerisia.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top