ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Τα Ελληνικά Περίπτερα Στα Χέρια των Πολυεθνικών

-Πώς πετούν τους Έλληνες από το Λιανικό Εμπόριο…

Σχέδιο εξόντωσης των Ελλήνων περιπτερούχων και γενικότερα του ελληνικού λιανικού εμπορίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λειτουργώντας ως πιόνι των «θεσμών», βλέπε διεθνών τοκογλύφων, μετέρχεται όλες τις μεθόδους, προκειμένου να πλήξει τον συγκεκριμένο κλάδο εξυπηρετώντας τα συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών, από την μείωση των καθαρών κερδών επί του συνολικού τζίρου, την επιπρόσθετη φορολόγηση μέχρι το κλείσιμο των περιπτέρων, αν ο ιδιοκτήτης τους βγει στην σύνταξη.
Εκτός από το άγριο φοροκυνηγητό και τα άδικα χαράτσια, στερεί την δυνατότητα στους κατόχους περιπτέρων, που στο σύνολό τους είναι άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) και παιδιά αναπήρων πολέμου, να μπορούν να μεταβιβάσουν την άδεια σε συγγενικά πρόσωπά τους, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, ή ακόμη να τα ενοικιάσουν σε τρίτους, εξασφαλίζοντας ένα πρόσθετο εισόδημα (φορολογημένο κι αυτό) για τα γεράματά τους.

Μετά την εξέλιξη αυτή, μέσω ειδικής ρύθμισης που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, δικαίως πανηγυρίζουν τα διάφορα καρτέλ που δραστηριοποιούνται στην πώληση ειδών καπνού – κινητής τηλεφωνίας και ημερησίου και περιοδικού Τύπου.
Κι αυτό γιατί ικανοποιήθηκε το πάγιο αίτημά τους να πωλούνται τα προϊόντα αυτά από αλυσίδες περιπτέρων στα οποία θα απασχολούνται ως υπάλληλοι αλλοδαποί, που θα συνδέονται άμεσα με τα μεγαλύτερα τραστ στον χώρο των σούπερ-μάρκετ.
Το colpo grosso προβλέπει τον πλήρη αποκλεισμό των Ελλήνων πολιτών από την διαδικασία της δημοπρασίας των περιπτέρων, που θα κλείνουν λόγω συνταξιοδότησης του ιδιοκτήτη τους.
Για να συμμετάσχει κάποιος σ’ αυτή, πρέπει να διαθέτει τα εξής φωτογραφικά κριτήρια:
• Να έχει φορολογική ενημερότητα.
• Εγγυητικό κεφάλαιο.
• Να μην είναι δηλωμένος στον Τειρεσία.

Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι Έλληνες ενοικιαστές περιπτέρων ή άλλοι ενδιαφερόμενοι είναι καταχρεωμένοι, δεν μπορούν εκ των πραγμάτων, να διεκδικήσουν το «χηρευόμενο» περίπτερο.
Οι μόνες που ευνοούνται από τους παραπάνω απαγορευτικούς όρους για την συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων αγοραστών, είναι οι πολυεθνικές, που λόγω μεγέθους και «ζεστού» χρήματος πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.
Παράλληλα, σε μια προσπάθεια αφανισμού των ανεξαρτήτων περιπτερούχων που δεν βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης, τίθεται σε εφαρμογή η φορολογική υπονόμευσή τους.
Από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με εγκύκλιο της Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνης Σαββαΐδου, οι ιδιοκτήτες περιπτέρων είναι υποχρεωμένοι να προκαταβάλλουν στην Εφορία μηνιαίως το 20% του ενοικίου, που προβλέπεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο.
Για παράδειγμα, αν το ενοίκιο έχει συμφωνηθεί στα 500 ευρώ, τα 400 ευρώ θα πηγαίνουν στα ΑΜΕΑ ή στον ανάπηρο ιδιοκτήτη και τα υπόλοιπα 100 υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, επιχειρείται η υποχρεωτική εφαρμογή της κάρτας (POS) σε όλες τις συναλλαγές των περιπτερούχων.
Κάτι που θα ‘χει καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο, αφού ο κύριος ημερήσιος τζίρος τους προέρχεται από την πώληση καπνικών προϊόντων, εισιτηρίων, καρτών κινητής τηλεφωνίας, εφημερίδων και περιοδικών. Σε όλα τα προαναφερόμενα είδη ο ΦΠΑ είναι ενσωματωμένος και η πληρωμή γίνεται τοις απολύτου μετρητοίς και μάλιστα προκαταβολικά.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν οι πελάτες χρησιμοποιούν μόνο την POS, ο περιπτεράς πρέπει να αναζητήσει μετρητά, προκειμένου να αγοράσει νέο εμπόρευμα κι αυτό γιατί η προμήθειά του στα συγκεκριμένα είδη δεν υπερβαίνει το 4% – 5%.
Αν (εξ)αναγκασθεί να πληρώνει και προμήθεια 2% στην τράπεζα, τότε θα είναι καλύτερα γι’ αυτόν να κατεβάσει ρολά.

Ύπουλο χτύπημα
Για ύποπτες συναλλαγές της κυβέρνησης με τα παράκεντρα των πολυεθνικών και των μεγάλων σούπερ-μάρκετ, ώστε να περάσουν στα χέρια τους τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα, κάνει λόγο, μιλώντας στο «ΕΜΠΡΟΣ», ο πρόεδρος του Συνδικάτου Καπνοπωλών και Λιανεμπόρων Ψιλικών Ειδών Αττικής Γιώργος Δούκας.
Πρόκειται για ένα άτομο που γνωρίζει όσο κανείς άλλος τον συγκεκριμένο χώρο και συχνά έχει προβεί σε αποκαλύψεις για τις υπόγειες διαδρομές μεταξύ των εκάστοτε κυβερνούντων και των καρτέλ.
Ο ίδιος, που το μεσημέρι της Τετάρτης μαζί με άλλους συνδικαλιστές του κλάδου συναντήθηκε, χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, είναι λάβρος στις δηλώσεις του.
Όπως τονίζει «έχουμε στοχοποιηθεί απ’ όλους. Την διαπλοκή την συναντάς, πλέον, σε κάθε υπουργείο. Κάποιοι υπουργοί που προσπάθησαν να μας βοηθήσουν, τους “έφαγε” το μαύρο σκοτάδι».
Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, το τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι «ο πρώην υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος ενώ είχε ανακοινώσει ότι την 1η Αυγούστου 2015 θα κατατίθετο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνικών ειδών στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν μπόρεσε να το στείλει στην Βουλή, αλλά αποπέμφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες».
Για τον συγκεκριμένο, «ο κύριος λόγος που δεν γίνεται τίποτε για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου των παραγωγών καπνού είναι τα τεράστια κέρδη που φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, τα οποία καταλήγουν στις τσέπες όσων συμμετέχουν στο εν λόγω κύκλωμα».
Ο ίδιος μιλώντας στο «ΕΜΠΡΟΣ» κάνει ευρεία αναφορά στον «πόλεμο που μαίνεται στο παρασκήνιο, μεταξύ των μεγάλων καπνοβιομηχανιών που δίνουν αγώνα αλληλοεξόντωσης, προκειμένου να κερδίσουν σημαντικό μερίδιο στην ελληνική αγορά».
Όπως τονίζει, «στην μονομαχία αυτή χρησιμοποιούν κάθε αθέμιτο μέσον, όπως συνδικαλιστές – αχυρανθρώπους, που παραπλανούν τις διάφορες αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, προβάλλοντας ως αιτήματα του κλάδου τις προτάσεις των καπνοβιομηχανιών».
Πρόκειται για τον Δούκα «για λαγούς αδρά επιχορηγούμενους από τις συγκεκριμένες εταιρείες, που τον τελευταίο καιρό δίνουν τα ρέστα τους».

Εξόντωση του Τύπου
Το βρώμικο παιχνίδι της κυβέρνησης με τις πολυεθνικές στον χώρο του Τύπου, που θα πλήξει πολύ σοβαρά την ελευθεροτυπία, αποκαλύπτει ο πρόεδρος του ΣΥΝΠΕΚΑ.
Όπως εξηγεί «στην προσπάθεια των πρώην μαρξιστών και νυν θιασωτών της ελεύθερης (ασύδοτης) αγοράς να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες και τις εντολές του διεθνούς κεφαλαίου, ετοιμάζεται να δοθεί η χαριστική βολή στις εφημερίδες που ακόμη εκδίδονται».
«Με το κλείσιμο των περιπτέρων», λέει, «που ανήκουν σε ανεξάρτητους περιπτερούχους και την δημιουργία καρτέλ που θα συνεργάζονται με σούπερ-μάρκετ, οι εκδότες και τα πρακτορεία διανομής θα υποχρεωθούν για την προβολή των εφημερίδων ή των περιοδικών, να καταβάλουν ειδικό φόρο διαφήμισης των εντύπων τους».
Αυτό σε απλά Ελληνικά σημαίνει ότι με δεδομένο ότι ήδη οι πωλήσεις των εφημερίδων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, οι περισσότερες απ’ αυτές θα κλείσουν και δεκάδες Ελληνες εργαζόμενοι θα βρεθούν στον δρόμο.
Για τον κ. Δούκα, το πρώτο κόμμα που επιχείρησε να «τελειώσει» τους Έλληνες περιπτερούχους ήταν η Ν.Δ.
Με δύο πολυνομοσχέδια που έφεραν την υπογραφή των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, έδωσαν τα περίπτερα στην δικαιοδοσία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ επί δεκαετίας η αρμοδιότητα ανήκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και καταργήθηκε με τα συγκεκριμένα ν/σ το συνταγματικό ευεργέτημα που έχει δώσει η Πολιτεία προς τα άτομα με ειδικές ικανότητες και τους ανάπηρους ήρωες πολέμου και τα μέλη των οικογενειών τους.
Όπως προσθέτει, «με τις ρυθμίσεις που περιέχονται σε αυτά, δίνεται πλέον το δικαίωμα στους δήμους να δημοπρατούν ή να καταργούν τα περίπτερα που βρίσκονται εντός των εδαφικών ορίων τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Έλληνες Εθνικιστές Ευρωβουλευτές πρόκειται στο τέλος Οκτωβρίου να καταθέσουν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου επίκαιρη ερώτηση για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων στην χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιάσουν στοιχεία που αποδεικνύουν συντριπτικά το μέγεθος της παρανομίας και τα έσοδα που χάνει το Ελληνικό Κράτος.

ΠΗΓΗ: Γ. Φράγκος

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top