ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Ο Γ. Δούκας μιλά για τη “μάχη” του περιπτέρου

Ρεπορτάζ: Kυριακή Αξιώτη 

Την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή γλίτωσαν τα περίπτερα της χώρας από τα προαπαιτούμενα του μνημονίου χάρη στην παρέμβαση των καπνοβιομηχανιών αλλά και των ισχυρών ολόκληρου του κλάδου, εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής, κ. Γιώργος Δούκας μιλώντας στο Penna.gr.

Όλα ξεκίνησαν όταν πληροφορήθηκε από αξιόπιστες πηγές πως στα προαπαιτούμενα που θα ψηφίζονταν στις 16 του μήνα στη Βουλή συμπεριλαμβάνονταν άρθρο σχετικό με τον κλάδο. Έπειτα από κινητοποίηση του ίδιου αλλά και των καπνοβιομηχανιών όπως η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ-PMI, τα περίπτερα δεν βρέθηκαν τελικά εντός της “μαύρης” λίστας. Ο αντίλογος ωστόσο έρχεται μέσα από τους κόλπους του ίδιου χώρου με τον πρόεδρο της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνο Ιακώβου να δηλώνει πως ο πανικός που δημιουργήθηκε δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, αφού τα περίπτερα δεν επρόκειτο να συμπεριληφθούν στα προαπαιτούμενα.

H στοχοποίηση του κλάδου ξεκινά από τις κακές συμβουλές που δίνουν τα golden boys των μητρικών εταιρειών στους Έλληνες που δραστηριοποιούνται στην καπνοβιομηχανία. Κι αυτό γιατί έχουν στο μυαλό τους πως η ελληνική αγορά μπορεί να λειτουργήσει με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κάτι το οποίο είναι ανέφικτο”, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας.

Χρόνιο πλήγμα για την επιβίωση του παραδοσιακού περίπτερου αποτελούν και οι δημοπρασίες που γίνονται ή καλύτερα ΔΕΝ γίνονται από τους εκάστοτε φορείς, σημειώνει παράλληλα. Πολλά μαγαζιά πλέον έχουν κατεβάσει λουκέτο κι αυτό γιατί είτε έχουν “χηρέψει” και κλείνουν, είτε γιατί είναι αντιεμπορικά και τα άφησε ο ενοικιαστής. Οι δήμοι ωστόσο αντί να προχωρούν στη δημοπρασία τους, συνεργάζονται με αλυσίδες που αναπτύσσουν περίπτερα, παίρνουν χρήματα “κάτω από το τραπέζι” και “φυτεύουν” καταστήματα της εκάστοτε αλυσίδας καταργώντας τα γύρω.

Το 2009 το Ελληνικό Δημόσιο με πιο χαμηλές τιμές στα τσιγάρα εισέπρατε ετησίως φόρους 4 δισεκατομμυρίων

Πάρτυ” στο λαθρεμπόριο καπνικών

Η κυβέρνηση προσπάθησε να στοχοποιήσει για μια ακόμα φορά τον Έλληνα περιπτερά με τη δικαιολογία πως τα μέτρα απαιτούνται από τους Ευρωπαίους εταίρους, επισημαίνει ο πρόεδρος του συνδικάτου. Η Ευρώπη δεν έβαλε στο μάτι τα περίπτερα -όπως θέλουν να πιστεύουν- αλλά αντίθετα απαίτησε εκ νέου την επικύρωση της σύμβασης της παγκόσμιας οργάνωσης υγείας που αφορά τα καπνικά, όπως και την ιχνηλάτηση των καπνικών και του λαθρεμπορίου, ρυθμίσεις για τις οποίες ναι μεν έγιναν κάποιες ενέργειες από την κυβέρνηση το καλοκαίρι, χωρίς ωστόσο κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, καταγγέλει ο ίδιος. “Το φαινόμενο είναι σύνηθες, καθώς όποιος κατά καιρούς ασχολείται με το θέμα του λαθρεμπορίου καπνικών καρατομείται”. Η διαπλοκή δεν έχει όρια, ενώ το “πάρτυ” που γίνεται με το λαθρεμπόριο αγγίζει τα 2 δισ. εις βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με το synpeka.gr, o ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) εκτιμά ότι το 12% των 6.000 δισεκατομμυρίων τσιγάρων που πωλούνται στον πλανήτη κάθε χρόνο, αποτελεί αντικείμενο παράνομου εμπορίου. Το 90% του παράνομου εμπορίου συνιστάται σε τσιγάρα που κατασκευάζονται και διανέμονται από τις ίδιες τις καπνοβιομηχανίες, οι οποίες συνεπώς επωφελούνται.

periptero rafia

Χαρακτηριστικό είναι πως το 2009 το Ελληνικό Δημόσιο με πιο χαμηλές τιμές στα τσιγάρα εισέπρατε ετησίως φόρους 4 δισεκατομμυρίων. Το 2014 μετά βίας και με ιδιαίτερα αυξημένες τιμές το ποσό έκλεισε περίπου στα 2,5 δισ. Το λαθρεμπόριο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκεται στο 40-50% παρ’ όλο που κάποιοι πουλούν παραμύθι και μιλούν για ποσοστό 20-23%, τονίζει ο πρόεδρος. Στο παιχνίδι αυτό, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, εμπλέκονται και γνωστές καπνοβιομηχανίες οι οποίες πληρώνουν μεγάλα ποσά προκειμένου να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους ανενόχλητες. Ο κ. Δούκας παράλληλα μιλά για “μαϊμού σωματεία” τα οποία χορηγούνται από τις κανποβιομηχανίες με σκοπό να παρουσιάζουν στα μέσα ενημέρωσης τα γεγονότα με βάση συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ο περιπτεράς από τον καθημερινό τζίρο βάζει στην τσέπη του 20-30 ευρώ

Τα περίπτερα δεν είναι χρυσωρυχεία

Πολλοί θεωρούν πως τα περίπτερα είναι χρυσωρυχεία ενώ οι περιπτεράδες κλέβουν”, αναφέρει στη συνέχεια ενώ εξηγεί πως πρόκειται για έναν παρεξηγημένο κλάδο. Αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς πως το 85% του τζίρου του κάθε καταστήματος είναι ενσωματωμένο ΦΠΑ. Σε ολόκληρη την Ευρώπη τα μαγαζιά κερδίζουν από τα καπνικά ποσοστό 8-10%, ενώ στην Ελλάδα το νούμερο είναι μόλις 3%. Για τα προϊόντα κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη οι καταστηματάρχες καρπώνονται το 7% της τιμής, ενώ ο Έλληνας περιπτεράς το 2%. Όσον αφορά τον Τύπο κερδίζει μόλις το 4-6%, την ώρα που στο εξωτερικό παίρνουν το 17%. Ελάχιστα μαγαζιά στο κέντρο κερδίζουν το 8-10%.

Εν έτει 2015 τα περίπτερα δεν έχουν τουαλέτα, ενώ δεν υπάρχουν καταστήματα μοντέρνα κλειστού τύπου όπως υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι περιπτεράδες έρχονται αντιμέτωποι με εγκληματίες, ενώ χρεώνονται παραπάνω για τα καταστήματά τους απ’ ότι τα τραπεζοκαθίσματα ή άλλες κατασκευές. Ακόμα και η απελευθέρωση του επαγγέλματος το 2012 έγινε παράνομα και υιθετήθηκε μόνο από την Ελλάδα. Ο περιπτεράς στο τέλος της ημέρας βάζει στην τσέπη του 20-30 ευρώ. Ο κλάδος απαιτεί τη νομική του θωράκιση και την κατοχύρωση ποσοστών του λιανεμπορίου με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, γι’ αυτό και θα συνεχίσει να αγωνίζεται, καταλήγει ο κ. Δούκας.

 

ΠΗΓΗ: http://www.penna.gr/

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top