EDITORIAL

Ποιοι ”μαγειρεύουν” τα ποσοστά Λαθρεμπορίου Καπνικών στην Ελλαδα?

Είτε έχει απολεσθεί κάθε ίχνος σοβαρότητας, είτε η σκοπιμότητα εξυπηρέτησης Eταιρικών Συμφερόντων έχει αναβιβασθεί ως ύψιστη προτεραιότητα στον βωμό στήριξης προσώπων (και όχι θεσμών) τα οποία εμπλέκονται σε παραπληροφόρηση του Δημοσιογραφικού κόσμου και κατ’ επέκταση στην Κοινή Γνώμη.

Τον τελευταίο καιρό έχει υπάρξει αρκετή παραπληροφόρηση του Καταναλωτικού Κοινού ιδιαίτερα όσο αφορά τα ποσοστά Λαθρεμπορίου Καπνικών!!!

Οι λόγοι που γίνεται αυτό  είναι για να εξυπηρετηθούν πολιτικά και  εταιρικά συμφέροντα, διότι  όλοι βολεύονται   να παρουσιάζουν  χαμηλά τα νούμερα του Λαθρεμπορίου Καπνικών, για να μην έχουν αναταράξεις  ενός συστήματος που βολεύει  όλους τους εμπλεκόμενους φορείς .

Ο μόνος χαμένος είναι ο Λιανέμπορος  Καπνικών, διότι είναι και ο πιο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας.
Το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών & Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής, παρουσιάζει σήμερα επίσημα στοιχεία από έγκυρες πηγές  που καταρρίπτει τον μύθο ότι το Λαθρεμπόριο Καπνικών  στην Ελλάδα του 2015 είναι μόνο 23%!!!

Πίνακας 1 

Πίνακας 2 

Πίνακας 3

Διαβάζοντας κάποιος  λοιπόν τους πίνακες  εύκολα βγάζει το συμπέρασμα ότι το Λαθρεμπόριο Καπνικών υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που παρουσιάζεται επίσημα  μέσω των ΜΜΕ προς τους καταναλωτές.

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά και τα συμφέροντα τεράστια .

Τα σκόπιμα “λάθη” που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια από το 2009 έως σήμερα, έχουν ηθικούς αυτουργούς και ονοματεπώνυμα.

Τα ονόματα… γνωστά των Υπουργών που έπαιξαν αυτόν τον ρόλο, αλλά και των Καπνοβιομηχανιών στο βωμό αύξησης μεριδίων αγοράς στην Ελληνική Επικράτεια, βολεύτηκαν πιέζοντας όλα αυτά τα χρόνια τα ποσοστά των Λιανέμπορων, για να μην αυξήσουν ονομαστικές τιμές.

Έχουν χρησιμοποιηθεί  και  γι’ αυτό το λόγο διάφοροι ανεξάρτητοι  φορείς  οι οποίοι έχουν παρουσιάσει μελέτες και στατιστικά στοιχεία  που δυστυχώς δεν δίνουν ολοκληρωμένη εικόνα για το πραγματικό ποσοστό Λαθρεμπορίου Καπνικών, αλλά και πόσα δισεκατομμύρια ευρώ έχει χάσει το Ελληνικό Δημόσιο τα χρόνια του Μνημονίου .

Θα αναφέρουμε μόνο 2 παραδείγματα :

ΦΩΤΟ NIELSENΦΩΤΟ ΙΟΒΕ

1. ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ – ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ
Η εταιρεία Nielsen , η οποία κατά κύριο λόγο ασχολείται με στατιστικά στοιχεία που αφορά τον Κλάδο μας, όλες τις έρευνες αγοράς στατιστικών στοιχείων τις αντλεί κυρίως μέσα από τη Νόμιμη Αγορά των Περιπτέρων και Ψιλικών Ειδών. Το ίδιο ελλιπής  είναι και η έκθεση του ΙΟΒΕ που έκανε το 2014.

Την κλειστή αγοΦΩΤΟ ΝΑΡΓΙΛΕ 1ρά των αλλοδαπών κανένας δεν την έχει ερευνήσει διότι δεν μπορούν να συλλεχθούν στοιχεία λόγω ιδιομορφίας αλλά και επικινδυνότητας.
Οι χιλιάδες τόνοι καπνού Ναργιλέ που εισάγονται και καταναλώνονται στην Ελλάδα δεν έχουν ποτέ καταμετρηθεί και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για διαφυγόντα κέρδη υπέρ Ελληνικού Δημοσίου .ΦΩΤΟ ΝΑΡΓΙΛΕ 2
Το μόνο που όλοι γνωρίζουμε είναι τα αμέτρητα  καταστήματα που υπάρχουν στη Χώρα μας και παρέχουν στους πελάτες, κυρίως Μουσουλμανικής καταγωγής, κάπνισμα Ναργιλέ (κάθε σπίτι και ένας Ναργιλές).
Πέραν των αλλοδαπών καταστημάτων , τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε δει το φαινόμενο να ανοίγουν από ημεδαπούς επιχειρηματίες αντίστοιχα  τέτοια καταστήματα με Ευρωπαϊκό décor και να παρέχουν κάπνισμα Ναργιλέ στην Ελληνική νεολαία. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις ως μόδα.

ΦΩΤΟ ΝΑΡΓΙΛΕ 3

 

 

 

 

 

 

Καμία έρευνα δεν έχει γίνει για τους  χρήστες  ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Από πρόχειρα στοιχεία που υπάρχουν υπολογίζεται ότι οι ατμιστές στη Χώρα μας είναι περίπου 70.000 άτομα. Ο κάθε ατμιστής καταναλώνει 2 φιαλίδια των 10ml υγρού αναπλήρωσης ανά εβδομάδα.

ΕΙΚΟΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ

Αν κάποιος κάνει αναγωγή διαφυγόντων ειδικού φόρου κατανάλωσης  Ε.Φ.Κ.  από αυτήν την ιστορία εύκολα θα διαπιστώσει κανείς ότι χάνονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ υπέρ Δημοσίου (30.000.000€ ετησίως περίπου)

Υπάρχει σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία  για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τη φορολογία των υγρών αναπλήρωσης, αλλά ουδείς  μέχρι  σήμερα ασχολείται με αυτό το θέμα.

Αλλοδαποί  Καπνιστές …

Κανένας δε γνωρίζει πόσοι είναι στην Ελλάδα και ουδείς μπορεί να υπολογίσει τι κατανάλωση κάνουν αγοράζοντας από “κλειστές αγορές” διάφορα καπνικά προϊόντα.  Οι ειδικές αγορές αλλοδαπών είναι ένα κλειστό κύκλωμα γκετοποιημένο, που όχι μόνο δε μπορεί να γίνει έρευνα αγοράς, αλλά ούτε τα Σώματα Ασφαλείας δεν μπορούν να επιβάλουν την τάξη

2. ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Με το υπάρχον κλίμα και καθεστώς που επικρατεί στην αγορά των Καπνοβιομηχανικών προϊόντων θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις παράπλευρες απώλειες που προέρχονται από
α)  Εισφορές σε ασφαλιστικά ταμία ΟΑΕΕ –ΕΟΠΠΥ κτλ.
β) Κύκλος εργασίας από ΦΠΑ
γ) Φορολογία εισοδήματος
δ) Αύξηση ανεργίας
ε) Μεγαλύτερος κίνδυνος δημόσιας υγείας από κάπνισμα λαθραίων τσιγάρων και αύξηση εξόδων υγειονομικής περίθαλψης

ΠΙΝΑΚΑΚΙ ΑΕΠ

Επειδή το θέμα που αφορά γενικότερα τα Καπνοβιομηχανικά προϊόντα είναι πολύ σοβαρό και εξειδικευμένο, εν όψει της νέας φορολόγησης καπνικών για το 2016 θα πρέπει να ληφθούν πολλά νομοθετικά μέτρα , διότι στην ουσία τα έσοδα που χάνει ετησίως το Ελληνικό Δημόσιο είναι της τάξεως των 2δις ευρώ και όχι αυτό που πλασάρεται στην κοινή γνώμη για 600.000.000-800.000.000€.

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους!!!

Το λαθρεμπόριο Καπνικών στην Ελλάδα για το 2015 είναι 33,2% βάσει επισήμων στοιχείων.

Άνω του 40%, αν υπολογιστούν αλλοδαποί καπνιστές και παράπλευρες  απώλειες.

Είναι κρίμα να χαθεί  ένας Κλάδος ο οποίος είναι φορέας είσπραξης ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.)  , αιμοδότης ρευστότητας στις μεγαλύτερες  εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα πέραν από τις Καπνοβιομηχανίες .

Σε όλο τον κόσμο  υπάρχει Ειδική Νομοθεσία που αφορά το Λιανεμπόριο Καπνικών. Την γνωστοποίηση των επισήμων εγγράφων που αφορά το θέμα αυτό, πρόσφατα το Συνδικάτο κατέθεσε σε Αρμόδιους Φορείς.

Σήμερα στον Κλάδο μας απασχολούνται άμεσα και έμμεσα 100.000 εργαζόμενοι .
Πριν από το Μνημόνιο αυτός ο αριθμός ήταν σχεδόν διπλάσιος.
Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ , ας πράξει αυτά που πρέπει γι’ αυτόν τον ιδιωτικό ευαίσθητο τομέα δίχως αγκυλώσεις,  μεμψιμοιρίες και κομματικές παρωπίδες .

Λύσεις και προτάσεις υπάρχουν για όλα.
Ισοδύναμα υπάρχουν!!!

Πολιτική βούληση αναζητείται !!!

Κλείνοντας  δανείζομαι ένα απόσπασμα από  άρθρο του Λάκη Λαζόπουλου (11/11/2015)

“Γιατί η κυβέρνηση αργεί, γιατί η κυβέρνηση δεν τολμά να ξεκαθαρίσει το τοπίο;

Κάνει κινήσεις, κάνει προσπάθειες, αλλά αργεί.

Δίνει χρόνο στο ντόπιο αληταριό.

Η χώρα έχει δύο ταμεία. Με το ένα ταμείο προσπαθούν να ζήσουνε οι πολίτες της χώρας και με το δεύτερο ταμείο, το μαύρο ταμείο ζουν πολιτικοί δημοσιογράφοι, οικογένειες που νέμονται την διακίνηση ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων και όπλων.

Αν αργήσεις να βγάλεις τα σκουπίδια από το δωμάτιο, θα σε πνίξει η μυρωδιά τους.

Και αν βάλεις καινούργιο τρένο σε παλιά γραμμή, κακό του κεφαλιού σου.

Βεβαίως η φράση που ανεβαίνει στον λαιμό μας, θα την πάρει ο νους για να την ηρεμήσει παράμερα, αλλά αλήθεια, η απόγνωση πλέον κόβει ανεξέλεγκτες βόλτες.

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αργήσει άλλο. Πρέπει να πάρει κεφάλια.”

ΥΓ. 1 ) Τα Υπηρεσιακά  Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών  να μην αναπαύονται με το  “ Πιάσαμε τον στόχο για τη φορολόγηση Καπνικών το 2014”.
Έχουν βάλει πολύ χαμηλά τον “πήχη” και αυτή η στάση τους γεννά πολλές υποψίες!!!

ΥΓ. 2)  Να μην ξεχνάτε ότι το Λαθρεμπόριο Καπνικών το 2009 επισήμως ήταν 3% ενώ ήταν σίγουρο ότι υπερέβαινε το 6%

ΥΓ. 3) Τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία πωλήσεων για το 2015 δείχνουν μία πτώση 5% στα τσιγάρα και αύξηση 3% στον ψιλοκομμένο καπνό. Θα δούμε “που θα κάτσει η μπίλια “  στο τέλος τους έτους.

ΥΓ. 4)  Όποιος αμφισβητεί τα στοιχεία   που παρουσιάζονται στο άρθρο να μου υποβάλει μήνυση.

 

Δούκας Γεώργιος
Πρόεδρος Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Νομού Αττικής.

ΠΗΓΗ: www.spekamila.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top