ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Τι θα δηλώνεται στο περιουσιολόγιο

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών των τραπεζικών τους λογαριασμών (χωρίς τα ποσά) και των θυρίδων που έχουν μισθώσει σε τράπεζες (χωρίς το περιεχόμενο τους). Όλα τα δεδομένα θα περιλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο, το οποίο θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και δεν θα αποτελεί -σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ- βάση επιβολής φόρου.

Τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης του φορολογούμενου, που δεν θα περιλαμβάνονται στη δήλωση περιουσιολογίου, θα δεσμεύονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου οποτεδήποτε και οπουδήποτε εντοπιστούν. Η αποδέσμευσή τους θα γίνεται με την ολοκλήρωση των ελέγχων. Επίσης, θα επιβάλλεται χρηματική ποινή ανάλογη με την αξία του στοιχείου που δεν έχει δηλωθεί.

Αυτό προβλέπεται στο σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία του νέου περιουσιολογίου, η νομοθέτηση του οποίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου. Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, περιλαμβάνεται και η δήλωση μετρητών που έχουν ήδη κατατεθεί σε τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι χρήματα εκτός τραπεζών δεν θα λαμβάνονται υπ’ όψιν. Πρόκειται για ρύθμιση η οποία αποτελεί κίνητρο για την επιστροφή στις τράπεζες μετρητών που είχαν αποσυρθεί από τους καταθέτες τους προηγούμενους μήνες. Η επιστροφή των καταθέσεων αυτών αναμένεται να δώσει «ανάσα» στο τραπεζικό σύστημα και να επιτρέψει την ευκολότερη χορήγηση δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα»

Όπως έγινε γνωστό, εξετάζεται από το 2017 και τα επόμενα έτη, οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης να υποβάλλονται τις ίδιες ημερομηνίες με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας.

Το περιουσιολόγιο θα αποσκοπεί στη συγκέντρωση όλων των στοιχείων που αφορούν στην κινητή και την ακίνητη περιουσία (κάθε μορφής) του φορολογούμενου. Έτσι, οι φορολογικές Αρχές θα είναι σε θέση να παρακολουθούν διαχρονικά πώς εξελίσσονται οι αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων και να ελέγχουν στοχευμένα αυτούς που παρουσιάζουν αδικαιολόγητες αποκλίσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών:

  • Το περιουσιολόγιο θα περιέχει τα περιουσιακά στοιχεία του συνόλου των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, οι οποίες έχουν έδρα την Ελλάδα, καθώς και των φυσικών προσώπων, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Το περιουσιολόγιο είναι ατομικό (ανά ΑΦΜ).
  • Τα περιουσιακά στοιχεία του περιουσιολογίου αφορούν και αυτά τα οποία βρίσκονται στην αλλοδαπή.
  • Στο περιουσιολόγιο περιλαμβάνονται ενδεικτικά: α) Ακίνητα, οχήματα (εκτός από τα μηχανάκια 50cc), β) εναέρια μέσα μεταφοράς, γ) σκάφη, δ) μετοχές, ε) αμοιβαία κεφάλαια, στ) εταιρικά μερίδια, ζ) συμμετοχές σε επιχειρήσεις με οποιαδήποτε μορφή κ.λπ., η) κινητά μεγάλης αξίας (αρχικά εφόσον αυτά είναι ασφαλισμένα), θ) δρόμωνες ίππους, ι) τραπεζικούς λογαριασμούς/μίσθωση θυρίδων τραπεζών (όχι το περιεχόμενό τους).

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα δημιουργήσει μία ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία θα εμφανίζονται εκείνα τα στοιχεία του περιουσιολογίου, που υπάρχουν στις ηλεκτρονικές εφαρμογές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ή και σε άλλες πηγές (π.χ. Τράπεζες, Χρηματιστήριο κ.λπ.). Η συλλογή των στοιχείων θα αναφέρεται στην 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Τα δεδομένα θα λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ο φορολογούμενος υποχρεούται να συμπληρώσει συγκεκριμένα πεδία ή και να τροποποιήσει στοιχεία που κατά τη γνώμη του δεν απεικονίζονται ορθά (π.χ. ο φορολογούμενος δηλώνει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού και η πληροφορία για το ύψος της κατάθεσης λαμβάνεται από το τραπεζικό ίδρυμα).

 

http://www.zougla.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top