MARKET NEWS

Θα ξαναζωντανέψει η Diana;

Προτεραιότητα στην επαναλειτουργία των πτωχευμένων επιχειρήσεων της ΑΜΘ

Αν. Σελένιος: «Έτοιμο το εργοστάσιο να λειτουργήσει με το πάτημα ενός κουμπιού»

Γ. Εξακουστός: «Είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για ονόματα ή κλάδους»

Σύσκεψη με την συμμετοχή του θεματικού περιφερειάρχη της ΠΑΜΘ για την βιομηχανική ανάπτυξη και τις επενδύσεις κ. Κωνσταντίνου Εξακουστού, πραγματοποίησε στην Αθήνα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής με αντικείμενο τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και με αναπτυξιακό προσανατολισμό θεσμικού πλαισίου για την επαναλειτουργία πτωχευμένων και εγκαταλελειμμένων επιχειρήσεων.

Η περιφέρειά μας, λόγω ιδιαιτερότητας αλλά και λόγω καλύτερης προετοιμασίας φαίνεται να αποκτά προβάδισμα στην προσπάθεια αυτή που φαίνεται να προσπαθεί να επικεντρώσει στην προσέλκυση νέων επενδυτών για τις πτωχευμένες επιχειρήσεις εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από τις συστημικές τράπεζες, μετά βέβαια την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους.

diana2

«Είμαστε η καλύτερα προετοιμασμένη περιφέρεια, κάτι που σημειώθηκε στην σύσκεψη, οπότε εύλογα παίρνουμε και μία προτεραιότητα στον σχετικό σχεδιασμό», δήλωσε στην «Θ» ο κ. Εξακουστός χωρίς όμως τελικά να μιλήσει για συγκεκριμένες επιχειρήσεις ή έστω για κλάδους της τοπικής οικονομίας που θα ωφεληθούν από την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία. Έσπευσε όμως να συμπληρώσει πως: «Κρατάμε βέβαια μικρό καλάθι όσον αφορά τις προσδοκίες για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από την πρωτοβουλία αυτή».

Σύμφωνα πάντως με αποκλειστικές πληροφορίες της «Θ» έντονη πάντως είναι για την περιοχή μας η φημολογία γύρω από την πρώην χαρτοβιομηχανία με τον πρώην διευθυντή της, , κ. Αναστάσιο Σελένιο, να σημειώνει πως: «Τα πάντα στο εργοστάσιο είναι έτοιμα να λειτουργήσουν ακόμη κι αύριο αν χρειαστεί αφού τελικά το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσει και πάλι η γραμμή παραγωγής είναι το πάτημα ενός κουμπιού και τίποτε περισσότερο».

Κ. ΕΞΑΚΟΥΣΤΟΣ: «ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ Ή ΚΛΑΔΟΥΣ»

eksakoustosΑναλυτικότερα ο κ. Εξακουστός δήλωσε ότι: «Σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό που έγινε στην σύσκεψη ήταν μία γενικόλογη συζήτηση. Το σημαντικό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι από όλες τις περιφέρειες είχαμε την πιο ώριμη προετοιμασία. Αυτό που κάναμε δηλαδή ήταν να προετοιμάσουμε και να καταθέσουμε εμπρόθεσμα τα στοιχεία που έχουμε για όλες τις επιχειρήσεις, δηλαδή πόσες και ποιες είναι οι κλειστές καθώς και σε ποια διαδικασία βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι καμία άλλη περιφέρεια δεν είχε εμπρόθεσμα έτοιμα τα στοιχεία αυτά. Αυτό που εμείς θέσαμε είναι ότι οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια και να γίνει αυτή τη στιγμή η περιφέρειά μας την εξετάζει θετικά τόσο για λόγους πραγματικής οικονομίας αλλά και για συμβολικούς λόγους. Θα είναι τεράστιο κέρδος για την περιφέρειά μας ακόμη κι ένα “κουφάρι” ν’ αναβιώσει, ακόμη κι ένας εργαζόμενος να δουλέψει».

Ερωτηθείς για τους όρους με τους οποίους σκέφτεται το υπουργείο και η κυβέρνηση να επαναλειτουργήσουν οι παραγωγικές αυτές μονάδες ο κ. Εξακουστός απάντησε λέγοντας ότι: «Η κυβέρνηση δείχνει να ενδιαφέρεται να υπάρξουν ιδιώτες επενδυτές για τα “κουφάρια” αυτά, σε ένα τίμημα που βεβαίως δεν έχει ακόμη καθοριστεί και βέβαια με την συνεργασία των συστημικών τραπεζών αλλά και με τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα πρέπει να βρεθούν . Αυτό βέβαια αναμένουμε να το δούμε. Διότι και προσωπικά δεν θα ήθελα να βλέπω να μπαίνει ο πήχης ψηλά και να καλλιεργούμε ελπίδες. Πρέπει αντίθετα να είμαστε ρεαλιστές και να βλέπουμε τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται πραγματικά αυτή η προσπάθεια. Πολιτική και σπέκουλα στην ελπίδα του κόσμου και μάλιστα για θέσεις εργασίας εμείς δεν θα κάνουμε. Όμως θα συνεισφέρουμε ουσιαστικά σε αυτή την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση με την προετοιμασία μας αλλά και με τις κατάλληλες υποδείξεις».

ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΒΙΟΠΕΞ…

Όσον αφορά συγκεκριμένες επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον στην Ξάνθη ο κ. Εξακουστός σημείωσε πως: «Υπάρχει ενδιαφέρον για όλες τις ενότητες της περιφέρειας, τόσο εκτός όσο και εντός ΒΙ.ΠΕ. με τις δεύτερες πάντως να συγκεντρώνουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού στην περίπτωσή τους κάποια πράγματα, όπως π.χ. είναι οι χρήσεις γης, είναι ζητήματα ξεκαθαρισμένα και λυμένα. Αν όμως αυτή τη στιγμή ονομάτιζα έναν κλάδο ή μία επιχείρηση δεν θα προσέθετα τίποτε σε αυτή τη διαδικασία αλλά αντίθετα θα αφαιρούσα, αφού όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν και κάποιες αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις κι αν αναφέραμε ονομαστικά και συγκεκριμένα κάποιον κλάδο ίσως και να δυναμιτίζαμε την προσπάθεια αυτή συνολικά».

Για το τι έχουμε τελικά να περιμένουμε σε αυτό το θέμα ως εξέλιξη, τόσο από την πλευρά του υπουργείου όσο και από την πλευρά της περιφέρειας ΑΜΘ, ο θεματικός της αντιπεριφερειάρχης δήλωσε πως: «Από τη μία εμείς είμαστε έτοιμοι και ο περιφερειάρχη είναι εκείνος που θα κινήσει από εδώ και πέρα τις επόμενες διαδικασίες για να γίνουν και τα επόμενα τμήματα. Σε ότι έχει να κάνει με την δική μας πλευρά σίγουρα θα υπάρξει κάποιο υπόμνημα με επιχειρήσεις και σε συνέργεια, εννοείται του περιφερειάρχη με τη υπουργό. Την περιφέρειά μας πάντως την εξετάζουν πολύ θετικά, ένα κλίμα που το είδα και το εισέπραξα».

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top