ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Αποδείξεις: Μετά το φιάσκο, θα εφαρμοστούν για το… 2016

Ένταση σήμερα ανάμεσα στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και τους δημοσιογράφους για την δημοσιοποίηση των κυβερνητικών προθέσεων- Όλο το παρασκήνιο και οι δημόσιοι διάλογοι – Πρόθεση του υπουργείου οι φορολογούμενοι να βρουν αποδείξεις για δαπάνες χιλιάδων ευρώ μέσα σε 20 ημέρες – Όποιος δεν τα κατάφερνε θα αντιμετώπιζε και φορο-πρόστιμο

Σε φιάσκο εξελίχθηκε η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να αιφνιδιάσει τους Έλληνες φορολογουμένους, που δεν είχαν την πρόνοια να μαζεύουν και φέτος τις αποδείξεις.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό περί τις 20:00 το βράδυ της Τετάρτης, το υπουργείο Οικονομικών καταργεί τον κωδικό 049 στο έντυπο των φορολογικών δηλώσεων, που αφορά στη συλλογή αποδείξεων. Καταργεί, δηλαδή, τον ίδιο κωδικό, τον οποίο μόλις πριν από λίγο είχε επαναφέρει, προκαλώντας αναστάτωση στους πολίτες!

Η νέα διάταξη, που σύντομα έγινε… παλιά, επρόκειτο να μπει στο νέο πολυνομοσχέδιο, που έρχεται σε διαβούλευση το Σαββατοκύριακο και κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή. Σημειωτέον, ότι ουσιαστικά η συλλογή αποδείξεων είχε καταργηθεί από τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Μάλιστα, όποιος δεν είχε μαζέψει τις αποδείξεις, θα αντιμετώπιζε και φορο-πρόστιμο 22% επί του ποσού που δεν μάζεψε. Για παράδειγμα, για εισόδημα 10.000 ευρώ θα έπρεπε να μαζέψει αποδείξεις 1.000 ή να πληρώσει πρόστιμο 220 ευρώ.

Το πρωί της Πέμπτης σε μια προσπάθεια να δώσει εξηγήσεις για το αλαλούμ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλεξιάδης προχώρησε σε ένα «παιχνίδι με τις λέξεις» λέγοντας ότι θα γίνει μια νομοτεχνική διάταξη αποφεύγοντας όμως επιμελώς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για το τι θα περιλαμβάνει αυτή, επιτείνοντας τη σύγχυση.

«Υπήρχε κενό νόμου και έπρεπε να φέρουμε μια διάταξη για το 2015» δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης ο οποίος επιτέθηκε στους δημοσιογράφους υποστηρίζοντας ότι λένε «ψέματα» αν και δεν διέψευσε ότι το απόγευμα της Πέμπτης εστάλη ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο «νομοτεχνική διάταξη για την προσκόμιση αποδείξων και το 2015».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την εκ νέου κατάργησή της, η νέα διάταξη επρόκειτο να παρατείνει έως 31 Δεκεμβρίου του 2015 την παλαιά διάταξη. Σε τέτοια περίπτωση, θα απαιτείτο και πάλι το 10% του εισοδήματος να καλύπτεται με αποδείξεις δαπανών.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Αύγουστο ήδη το «Πρώτο Θέμα» είχε αποκαλύψει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών να επαναφέρει την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων, όπως ίσχυε το 2014. Ωστόσο, τότε υπήρχε περιθώριο τεσσάρων μηνών για να μαζέψει κάποιος το 10% του εισοδήματός του σε αποδείξεις, ενώ τώρα έδιναν περιθώριο μόλις 20 ημερών.

Με άλλη διάταξη, πάντως, του νομοσχεδίου, από 1/1/2016 όλες αυτές οι δαπάνες που θα δηλώνονται στην εφορία για έκπτωση φόρου (ή για αφορολόγητο αν αλλάξει η φορολογική κλίμακα) θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα, αλλιώς δεν θα αναγνωρίζονται.

Επιπλέον το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:

– Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα να μπορούν να υποβάλουν δήλωση Φορολογική Εσόδων έως τις 30/6/2016

– Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έλαβαν χώρα από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες και γιαγιάδες σε εγγόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τυχόν πρόστιμα διαγράφονται και τα λεφτά θα γυρίσουν πίσω στους δικαιούχους.

– Μεταφορά ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ

– Σύνδεση ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών.

 

http://www.protothema.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top