ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Αντίο Περίπτερο. Αντίο…

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Το Φθινόπωρο του 1911 στην οδό Πανεπιστημίου, δημιουργήθηκε το πρώτο περίπτερο. Από τότε και για πολλά πολλά χρόνια , τα περίπτερα ταυτίστηκαν με την ιστορία και την εξέλιξη της αστικής ζωής στην Ελλάδα και ιδιαίτερα με την ανάπτυξη της Αθήνας.  Kαι κοσμούν με την ξεχωριστή πινελιά τους,  πολλές γωνιές της πόλης. 

Μια στάση γρήγορη στο περίπτερο της γωνίας  και φύγαμε.  Τέτοια στάση,  δυστυχώς, σε λίγα χρόνια δεν θα μπορούμε να κάνουμε πια.  Η ιδιαίτερη σχέση που έχουμε αναπτύξει όλοι μας σχεδόν, με τον περιπτερά της γειτονιάς μας,  σβήνει σιγά σιγά.   Σβήνει στο βωμό του μνημονίου αφού με το πολυνομοσχέδιο,  τα περίπτερα καταργούνται.  Κάθε περιπτεριούχος που βγαίνει στην σύνταξη θα κλείνει και την επιχείρηση.

Athens Syntagma Kiosk c.1958

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης για τις διατάξεις των περιπτέρων που αφορούν τις μισθώσεις,  η άδεια δεν θα μπορεί να μεταβιβαστεί μετά τον θάνατο του κατόχου, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να κλείνει οριστικά! Περίπτερα τέλος.  Εξέλιξη που εκτός των άλλων θα οδηγήσει  στην ανεργία τις οικογένειες 12.000 περιπτεριούχων.

                                                                               

                                        Η άγνωστη ιστορία του περίπτερου

Τα πρώτα περίπτερα έκαναν την εμφάνιση τους στις αρχές του εικοστού  αιώνα, ως ελάχιστη μορφή οικονομικής βοήθειας προς τους τραυματίες και τους ανάπηρους των πολέμων στους οποίους συμμετείχε η Ελλάδα. Εμφανίστηκαν μετά την ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο του 1897 με την Τουρκία, σε αστικά κέντρα .  Ηταν μικρά πρόχειρα κατασκευασμένα ξύλινα κουβούκλια με ελάχιστα προϊόντα. Προσπαθούσαν να καλύψουν τις ελάχιστες οικονομικές ανάγκες της εποχής και να βοηθήσουν τους  ανθρώπους που είχαν δώσει σημαντικό κομμάτι της ζωής τους για την Ελλάδα.

periptero7

Πολλές   πληροφορίες για  τα προϊόντα που είχαν τα περίπτερα τα πρώτα χρόνια  μέχρι τις αρχές του Μεσοπολέμου, και τα τέλη της δεκαετίας του 1940 δεν υπάρχουν. Το μόνο που είναι σίγουρο πως στο περίπτερο υπήρχαν οι εφημερίδες,  χύμα τσιγάρα και κάποια υποτυπώδη ζαχαρώδη προϊόντα.

Οι εφημερίδες την εποχή εκείνη ήταν το βασικό και ίσως το μοναδικό μέσω ενημέρωσης, σε μια Ελλάδα, η οποία συνεχώς συνταρασσόταν από πολεμικές συγκρούσεις. Οποιες  εξελίξεις συνέβαιναν καθημερινά γίνονταν γνωστές μέσα από τις εκδόσεις των εφημερίδων. Γεγονότα μεγάλης ιστορικής σημασίας, αλλά και γεγονότα ουσιαστικά για την πορεία και την εξέλιξη της χώρας, τα μάθαινε ο κόσμος μέσα από τις εφημερίδες. Σε πολλές περιπτώσεις και γεγονότα ιστορικής σημασίας, οι εφημερίδες τυπώνονταν τρεις και τέσσερις φορές για να ενημερώσουν τους Έλληνες ανά την επικράτεια.
Σημαντικός ο ρόλος του περιπτέρου και σε αυτή την περίπτωση. Η ανάρτηση των εφημερίδων στις προθήκες των περιπτέρων, αποτελούσε ένα σημαντικό γεγονός για την καθημερινότητα των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων σε εποχές κρίσιμες για την πορεία και την ανάπτυξη της Ελλάδας.

πεεριπτερο 7

Το προϊόν όμως που στήριξε το περίπτερο για αρκετές δεκαετίες, ακόμη σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και σήμερα, δεν ήταν άλλο από τα τσιγάρα. Σε μια αρκετά δύσκολη οικονομικά εποχή και συγκυρία για την Ελλάδα, τα περίπτερα διέθεταν τα χύμα τσιγάρα. Ο καθένας που ήθελε να καπνίσει ένα τσιγάρο πήγαινε στο περίπτερο, άφηνε μερικές δραχμούλες και αγόραζε όσα τσιγάρα του επέτρεπε το βαλάντιο του.

Από το 1940 στα περίπτερα άρχισαν να πωλούνται «ζαχαρώδη» και αναψυκτικά – πορτοκαλάδες και γκαζόζες ΗΒΗ, τσίχλες και αργότερα σοκολάτες και παγωτά.

Η έλευση των τηλεφώνων στην Ελλάδα δίνει μεγάλη ώθηση στα περίπτερα, τα κάνει πολύ σημαντικά όπου βρίσκονται. Η δεκαετία του ’50 και του 60 είναι οι δεκαετίες της μεγάλης εσωτερικής μετανάστευσης και πλήθος ανθρώπων από την επαρχία συρρέουν στην Αθήνα κατά κύριο λόγο.

εθνος περιπτερο

  • Επίλογος: Ηδη εν μέσω οικονομικής κρίσης έχουν κλείσει περίπου 6000 περίπτερα τα τελευταία χρόνια.  Σύμφωνα με το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτεριούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Νομού Αττικής, από τα 18.500 περίπτερα που υπήρχαν στη χώρα μας το 2010, φτάσαμε στα 12.500, το 2015. Η οικονομική κρίση, η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα καθώς και μια σειρά από αλλαγές στο νομικό πλαίσιο έφεραν τα πάνω κάτω γι’ αυτή την ελληνική εμπορική πατέντα με την πλούσια ιστορία.

Αντίο περίπτερο, αντίο…

http://www.presspublica.gr/

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top