MARKET NEWS

Έξι success stories απ΄τον τόπο σου

Μπορεί η κρίση στην χώρα να εντείνεται τον τελευταίο καιρό, όμως δεν λείπουν τα λαμπερά παραδείγματα που ξεχωρίζουν και πετυχαίνουν παρά τις αντιξοότητες. Επιχειρήσεις που στρέφονται στην ποιότητα και την παρόδοση και δεν το μετανιώνουν, κερδίζοντας έδαφος στην εγχώρια αλλά και στην ξένη αγορά. Βρήκαμε έξι βορειοελλαδίτικα παραδείγματα και σας τα παρουσιάζουμε.

To άλλο γάλα

Η σύγχρονη φάρμα της οικογένειας Μπέκα, που στεγάζεται σε εγκαταστάσεις στην περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη, διακινεί συσκευασμένα προϊόντα υψηλής ποιότητας από βουβαλίσιο γάλα, όπως κρέμες, καζάν ντιπί, γάλα και γιαούρτι. Μια επιχείρηση που μετράει λίγα χρόνια και έχει φέρει πίσω στην ελληνική αγορά ένα προϊόν που παρέμεινε στο περιθώριο τις τελευταίες δεκαετίες αλλά πλέον πολλοί εκθειάζουν.

Η επιχείρηση χρονολογείται από το 2007 στην σημερινή της μορφή, δηλαδή στην μεταποίηση βουβαλινού γάλακτος για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Η οικογένεια Μπέκα, με βλάχικες ρίζες, είχε ωστόσο παράδοση στον χώρο, καθώς για τρεις γενιές ασχολούνταν με την κτηνοτροφία των βοοειδών, και ειδικότερα των βουβαλιών. Ιδρυτής της εταιρείας «Οικογένεια Μπέκα», είναι ο Γιάννης Μπέκας, ο μικρότερος γιος της οικογένειας που έστησε μια μικρή οικογενειακή μονάδα στη Σίνδο και επικεντρώθηκε στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων από γάλα νεροβουβάλων που εκτρέφονται στην περιοχή της Κερκίνης. Σήμερα η επιχείρηση στεγάζεται σε 400 τ.μ. και το ζεύγος Γιάννη και Λίνας Μπέκα παρίστανται και επιβλέπουν καθημερινά όλα τα στάδια παραγωγής. Η γκάμα των προϊόντων της οικογένειας Μπέκα περιλαμβάνει γύρω στους 20 κωδικούς, με τελευταία προσθήκη την μοτσαρέλα από βουβαλινό γάλα.

Τα προϊόντα την Οικογένειας Μπέκα διατίθενται κυρίως σε καταστήματα με βιολογικά και delicatessen είδη σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Στην Θεσσαλονίκη μπορούμε να βρούμε αρκετά καταστήματα που διαθέτουν τα προϊόντα της. Μάθετε που, και αναζητήστε τα.

Θεσσαλονικέων Ergon

Η ωραία ιδέα του Έργον ξεκίνησε από την πόλη από τους Θεσσαλονικιούς Θωμά και Γιώργο Δούζη. Με εμπειρία τριών γενεών στον χώρο των τροφίμων, η αρχή έγινε με την ίδρυση μιας οικογενειακής επιχείρησης στην πόλη με τον στόχο της προώθησης των μοναδικών ελληνικών προϊόντων. Μετά από επαφή με αρκετούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα είδαν την ανάγκη δημιουργίας ενός ενωτικού brand που θα εγγυόταν την ποιότητα μιας ευρείας σειράς παραδοσιακών προίόντων, και έτσι γεννήθηκε το ΕΡΓΟΝ. Σήμερα μετρά έντεκα καταστήματα. Τα επτά εντός Ελλάδας, δύο στην Ευρώπη, με έδρα το Λονδίνο και τις Βρυξέλες, και τα πιο πρόσφατα δύο στην Αμερική, στο Μαϊάμι και το Ουέστον της Φλόριντα. Αυτό που άνοιξε στην Παύλου Μελά 42 είναι το πιο πρόσφατο. Μετράμε χρήσεις: Μεζεδοπωλείο, παντοπωλείο, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, μανάβικο, αρτοπωλείο, εστιατόριο, κάβα, cafe και χώρος εκδηλώσεων. Με τεράστια γκάμα ελληνικών γεύσεων, από άγρια μανιτάρια Πίνδου και φασόλια Πρεσπών, μέχρι ελαιόλαδο, μέλι, ρύζια, ζυμαρικά και θαλασσινά, και την λίστα να συνεχίζεται. Εντυπωσιακό; Όχι πιο εντυπωσιακό πάντως από τον μοντέρνο, βιομηχανικού ύφους, χώρο που φτάνει τα χίλια τετραγωνικά.

Handmade people

Μια διαφορετική επιχείρηση που ξεχωρίζει για την ποιότητά της και βρίσκει όλο και μεγαλύτερο έδαφος στο εξωτερικό είναι η THEDI, με τα πιο περιποιημένα χειροποίητα δερμάτινα που θα βρείτε στην Θεσσαλονίκη. Με μια πετυχημένη επαγγελματική πορεία που από το 1979 έως το 1999 κυριαρχεί στις χονδρικές πωλήσεις σε 200 σημεία σε όλη την Ελλάδα, η THEDI τώρα επικεντρώνεται στη λιανική αγορά. Το στυλ της είναι παρμένο από το café racers, την παγκόσμια τάση για μηχανές γυμνωμένες, που κυριαρχεί από Αμερική μέχρι Ιαπωνία και Αυστραλία, με ρίζες που κρατούν από την Αγγλία, τέλη δεκαετίας του ’50, με το περιβόητο club 59, με θιασώτες ανθρώπους μηχανόβιους με jackets με καρφιά που αγαπούν τις γυμνές μηχανές. Ο Θοδωρής Παμπούκας, που βρίσκεται πίσω από το brand, είναι άλλωστε γνήσιος μηχανόβιος και ο ίδιος. Μια που η σύγχρονη ζωή επιτάσσει σύγχρονους καταναλωτές που μπορούν να αγοράζουν αυτό που επιθυμούν σε όποιο μέρος της γης κι αν βρίσκονται, η επιχείρηση ξεκίνησε να δουλεύει και διαδικτυακά πριν λίγα χρόνια, με στοκ εμπορεύματα στο e-bay που είχαν μεγάλη απήχηση. Τώρα μπορεί κανείς να βρει τα κομμάτια της THEDI στο δικό της site, thedileathers.com. Όλες οι παραγγελίες του Internet γίνονται βάση μεγεθολογίου, με πληροφορίες για ύψος, βάρος, διάσταση στήθους, στομαχιού και το πατρόν να χτίζεται πάνω στον πελάτη. Όλη αυτή η διαδικασία, φυσικά, πληρώνεται. Είναι όμως κάτι που εξιτάρει γιατί το αποτέλεσμα είναι το δικό σου μοναδικό κομμάτι. Τα κομμάτια THEDI leathers τα βρίσκει κανείς σήμερα σε Αμερική: Σιάτλ, Μανχάταν, Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στο Βερολίνο, μέχρι και στην μακρινή Ιαπωνία, ενώ ψαγμένοι ξένοι έρχονται επί τόπου να παραγγείλουν ένα χειροποίητο μπουφάν στα μέτρα τους. Οι τυχεροί Θεσσαλονικείς βέβαια μπορούν να τα βρουν στην Μαργαρίτη Λώρη.

Λάδι με σφραγίδα

To «Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής» είναι ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, που παρασκευάζεται στο Μεταγγίτσι του Δήμου Σιθωνίας στην Χαλκιδική, και παρουσιάζει ιδιαίτερη επιτυχία εδώ και χρόνια. Το ελαιόλαδο έχει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που πλέον αναγνωρισμένα του προσδίδουν προστιθέμενη αξία. Παρασκευάζεται από δυο ποικιλίες ελαιοκάρπου: σε ποσοστό 90% από την ποικιλία «Στρογγυλολιά» (Γαλανή, Πρασινολιά) και σε ποσοστό 10% (κατ’ ανώτατο όριο) από την ποικιλία «Χονδροελιά Χαλκιδικής». Η ποικιλία «Στρογγυλολιά» μάλιστα εδραιώθηκε στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή, λόγω των ιδιαίτερων εδαφικών και κλιματικών συνθηκών που επικρατούν. Η ονομασία του συγκεκριμένου προϊόντος θα προστεθεί στον κατάλογο με τα περισσότερα από 1.290 προϊόντα που ήδη τυγχάνουν προστασίας.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής ιδρύθηκε το έτος 1924 έχοντας ως ένα από τα ιδρυτικά του μέλη γυναίκα και είναι από τους παλαιότερους στην Ελλάδ, με ελαιώνες που ξεπερνούν τον αριθμό των 316.000 ελαιοδέντρων. Τα τελευταία χρόνια εντείνει όλο και πιο πολύ τις προσπάθειες του για ενίσχυση της εξωστρέφειας προκειμένου να συνεχίσει να καλύπτει αποτελεσματικά την παροχή ποιοτικών προϊόντων, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές του εξωτερικού να γνωρίσουν την Ελλάδα μέσα από τα προϊόντα της καθώς και να ενισχύσει την τοπική οικονομία.

Η γεύση συναντά την μνήμη

Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε μία μικρή παραδοσιακή αλλαντοποιία στη Δράμα να ανέρχεται, αποκτώντας όνομα στην ποιότητα, καθώς παρά τους σύγχρονους καιρούς επιμένει στην χειροποίητη παρασκευή αυθεντικών αλλαντικών Ανατολίας. Το όνομά της Sary, ενώ από πίσω βρίσκεται η οικογένεια Σαρήμπογια, που εδώ και τέσσερις γενιές ασχολείται με την τέχνη των παστουρμάδων.

Η οικογένεια, ερχόμενη από την Καππαδοκία, είχε εγκατασταθεί στη Δράμα το 1938, όπου άνοιξε ένα μικρό εργαστήριο-πρατήριο, που μάλιστα υπάρχει μέχρι σήμερα, παρασκευάζοντας παστουρμάδες και σουτζούκια. Σε αυτό το εργαστήριο, τα μυστικά γύρω από το επάγγελμα πέρασαν από γενιά σε γενιά, καθώς έχοντας ως πολύτιμη παρακαταθήκη την τεχνική ίδρυση του παστουρμά, η οικογένεια δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει την “παράδοση” και να καθιερωθεί στον τομέα της.

Η οικογένεια διαλέγει μόνο τοπικά κρέατα, στηρίζοντας τους τοπικούς κτηνοτρόφους, ενώ κρατά την τέχνη της παρασκεύης αναλλοίωτη εδώ και 120 χρόνια. Έχει μάλιστα αρνηθεί πολλές φορές να εξάγει τα προϊόντα της στο εξωτερικό, καθώς οι ρυθμοί της επιχείρησης δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις απαιτήσεις, αφού κάθε κομμάτι που φτιάχνει είναι χειροποίητο, με επιμονή στην παράδοση. Δεν παραλείπει βέβαια να προμηθεύει πολλές εγχώριες επιχειρήσεις σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Από παστουρμάδες και σουτζούκια, μέχρι και το ζεϊμπέκ σαλάμι, το καπνιστό κρασάτο μουχτερόν και τον καβουρμά, όλα φτιάχνονται με μεγάλο μεράκι και αυθεντικές συνταγές αιώνων. Στην πόλη μας μπορείτε να το βρείτε στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης στην Κομνηνων 12.

Η πράσινη κόλα που κατακτά την αγορά

Εσείς γνωρίζατε το ελληνικό αναψυκτικό που ανταγωνίζεται την Coca Cola; Η Green Cola είναι ένα καινούριο προϊόν ελληνικής παραγωγής που κερδίζει γρήγορα έδαφος στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, καθώς έχει καταλάβει την αγορά με την συνταγή της. Η Green Cola Company δραστηριοποιείται στον κλάδο των αναψυκτικών, μέσω της θυγατρικής της Ένωσης Παρασκευαστών Αεριούχων Ποτών (ΕΠΑΠ), συνεχίζοντας μια πορεία που μετρά πάνω από μισό αιώνα στην παραγωγή και εμφιάλωση αναψυκτικών. Όλα ξεκίνησαν το 1959, όταν μια ομάδα ντόπιων παραγωγών από την ακριτική Ορεστιάδα έκανε την αρχή, έχοντας σαν στόχο την ποιοτική παροχή αεριούχων ποτών στην Ελλάδα, και με τα χρόνια εξελίχτηκε, δημιουργώντας προϊόντα υψηλής ποιότητας. To μεγάλο boom όμως έρχεται στις αρχές του 2011 όταν η ΕΠΑΠ εξαγοράζεται από τους δύο κύριους σημερινούς επενδυτές, τον Στέφανο Οκταποδά, πρώην επικεφαλής θυγατρικών της Cosmote στα Βαλκάνια, και τον Περικλή Βενιέρη, μέχρι τότε Νο3 της Coca Cola στα Βαλκάνια (πρόσφατα συστήθηκε η Green Cola Company, που απορρόφησε την παλιά ΕΠΑΠ). Υπό το νέο σχήμα η μονάδα του Εβρου ξεκινά την παραγωγή αναψυκτικών «ιδιωτικής ετικέτας» για λογαριασμό μεγάλων σούπερ μάρκετ (Carrefour, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης κ.ά.). Ομως, οι νέοι ιδιοκτήτες συμφωνούν ότι πρέπει να λανσάρουν στην αγορά ένα διαφορετικό προϊόν. Έτσι γεννήθηκε η καινοτόμα Green Cola, που περιέχει καφεΐνη από πράσινους κόκκους καφέ, με τη προσθήκη γλυκοζιτών στεβιόλης, ώστε να προσφέρει όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες, μετρώντας 2,1 θερμίδες ανά κουτάκι, κι αυτό με συστατικά φυσικής προέλευσης. Η Green Cola έφτασε στην αρχή στα ράφια των σούπερ μάρκετ, και σήμερα, με την μεγάλη απήχηση που έχει στην αγορά, έχει προχωρήσει στην εξαγωγή σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Κύπρος, η Σερβία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, το Βέλγιο και η Αυστραλία. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Kαι όπως λένε οι ίδιοι «Ξε-cola και διάλεξε ελληνικά».

 

http://parallaximag.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top