ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Όλα τα καυτά θέματα της αγοράς στην έκτακτη συνέλευση των περιπτερούχων

Υψηλοί φόροι και λαθρεμπόριο τα «αγκάθια» του λιανεμπορίου

Λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, αναζητούν οι περιπτερούχοι και στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και ψιλικών ειδών Αττικής, τα μέλη, μαζί με φορείς της αγοράς, πολιτικούς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, έδωσαν προτεραιότητα στα «καυτά» θέματα του ελληνικού λιανεμπορίου την υψηλή φορολογία και το λαθρεμπόριο.

«Επίσημα ξέρουμε ότι το επόμενο 3μηνο θα έρθει νομοσχέδιο που μας αφορά. Τοποθετήθηκαν και μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα το υποστηρίξουν», δήλωσε ο Γιώργος Δούκας, πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Αττικής.

Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο, περιλαμβάνει την παρακολούθηση των τσιγάρων από το εργοστάσιο μέχρι τον τελικό καταναλωτή και αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τα περιθώρια ευελιξίας των λαθρέμπορων. 

Στη συνέχεια ο κ. Δούκας προσέθεσε πως πρέπει «να οργανώσουμε τους λιανέμπορους καπνοπωλητές απέναντι σε αυτό το δύσκολο που έρχεται», εκτιμώντας πως, «το 2016, δυστυχώς θα είναι πολύ δύσκολο για το κλάδο μας».

Φορείς της αγοράς τονίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα του κλάδου. Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στην γενική συνέλευση του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής είναι αυτό των ασφαλιστικών εισφορών και τόσο ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης αλλά και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς τόνισαν τη σημασία του διαλόγου για τη χάραξη μίας μακρόχρονης εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής και τη σημασία της πρόσκαιρης αύξησης των εισφορών για το νέο ασφαλιστικό.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης που  παραβρέθηκε στη γενική συνέλευση έκανε λόγο για λάθος των εργοδοτικών οργανώσεων που δέχθηκαν την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Τότε  ο κ. Καββαθάς απάντησε πως την μεγάλη ευθύνη για όσα συμβαίνουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία, την έχουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Στη χώρα μας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που κρατάνε ζωντανή την Οικονομία. Όταν η κυβέρνηση σκέπτεται συνεχώς να αυξάνει τους φόρους, να φέρει μεγαλύτερα ποσά στις εισφορές που έχουμε στα Ταμεία, αυτό που θα καταφέρει είναι να κλείσουν και άλλες επιχειρήσεις και να μεγαλώσει την ανεργία» δήλωσε κατά την είσοδό του στο χώρο του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Το ασφαλιστικό είναι ένα ενιαίο εθνικό θέμα, αλλά υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα για τις ασφαλιστικές εισφορές(…)

Η επιπλέον επιβάρυνση που με ευθύνη και συνειδητά δεχθήκαμε οι εργοδοτικοί κοινωνικοί εταίροι πληροφοριακά είναι για μισθούς των 600, 1.500 και 1.800 ευρώ 3, 7 και 9 ευρώ αντίστοιχα» αναφέρει ο Επιστολή που εξηγεί γιατί η ΕΣΕΕ δέχεται την αύξηση των εισφορών έστειλε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης στις ενώσεις μέλη της.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή:

«Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα της υψηλής φορολόγησης των καπνικών προϊόντων γιατί βοηθά το λαθρεμπόριο, αντί να βοηθά τα έσοδα του κράτους. Αυτό έχει αποδειχτεί στην πράξη. Ο κλάδος έχει υποστεί τεράστιες συνέπειες μέσα σε αυτά τα τελευταία χρόνια και τα περισσότερα περίπτερα κλείνουν», τόνισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

«Το θέμα του λαθρεμπορίου είναι το πιο σημαντικό γιατί η πάταξη του μπορεί να αποφέρει τεράστια έσοδα και να λυθούν ένα σωρό άλλα θέματα, όπως η υψηλή φορολογία και οι υψηλές εισφορές» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της γνωστής εταιρίας αναψυκτικών «ΕΨΑ»,  Μιχάλης Τσαούτος.

Η αγορά κρατά στάση αναμονής μέχρι να κατατεθεί στην βουλή το νέο Νομοσχέδιο κατά του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις το 25% των πωλούμενων τσιγάρων είναι παράνομα καταφέρνοντας μεγάλο πλήγμα στα έσοδα τόσο του Δημοσίου όσο και των εμπόρων.

Για το θέμα τοποθετήθηκαν και πολιτικοί από την κυβέρνηση αλλά και από  τα κόμματα της αντιπολίτευσης.  Ο βουλευτής  των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, δήλωσε ότι «Έχουμε κάνει πολύ μεγάλη δουλειά το τελευταίο εξάμηνο, με την βοήθεια του κυρίου Δούκα, θα καταθέσουμε πολύ συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τα καπνικά».

Στην συνέχεια, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, προσέθεσε πως «θα περάσουμε την ιχνηλάτηση σε όλη την γραμμή παραγωγής από το εργοστάσιο μέχρι τον τελικό καταναλωτή».

«Η πολιτεία πρέπει να εφαρμόσει τις νέες τεχνολογίες για να ελέγξει το λαθρεμπόριο έτσι ώστε να αυξήσει τα έσοδα και να πιάσει τους στόχους και παράλληλα να μειώσει την φορολογία σε αυτούς τους ανθρώπους ώστε να μπορούν να επιβιώσουν» ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ. Άδωνης Γεωργιάδης.

Στην ημερίδα, παρευρέθηκε και ο επικεφαλής του κόμματος Λαϊκή Ενότητα Παναγιώτης Λαφαζάνης που τόνισε ότι «Η φορολόγηση του επαγγελματικού κόσμου είναι όχι απλώς δυσβάσταχτη, είναι εξοντωτική. Δεν μπορεί να επιβιώσει το περίπτερο με μία φορολογία η οποία φτάνει στο 26% και έχει πάνω της χίλια δύο πρόσθετα βάρη».

Από το υπό – μεταρρύθμιση Ασφαλιστικό, στο ακόμα ανοιχτό θέμα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, την αύξηση της φορολογίας και το βάρος του λαθρεμπορίου, οι περιπτερούχοι και συνολικά το λιανεμπόριο, ψάχνουν το φως στην άκρη του μνημονιακού τούνελ. Η αγορά έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της.

 

http://www.kontranews.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top