ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Περιπτερούχοι: επιστολή διαμαρτυρίας κατά του υπουργού Υγείας Α.ΞΑΝΘΟ

Το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών & Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής απέστειλε, στις 15/1/2916, στον υπουργό Υγείας κ. Α. Ξάνθο την παρακάτω ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας:

Την 8.12.2015 κατατέθηκε στη Βουλή από τον κ. Δ. Καμμένο, βουλευτή Β’ Πειραιά ΑΝΕΛ, η Επίκαιρη Ερώτηση με αριθμ. 275, απευθυνόμενη στον Υπουργό Υγείας σχετικά με την σημαντική καθυστέρηση ως προς την κύρωση του Πρωτοκόλλου της Σύμβασης Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον έλεγχο του καπνού.

Ανεξαρτήτως και πέραν της αδιαμφισβήτητης σημασίας που έχει η κύρωση και εφαρμογή των ρυθμίσεων του Πρωτοκόλλου για την προστασία της δημόσιας υγείας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος της οποίας, σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το κάπνισμα, η κύρωση του Πρωτοκόλλου αφορά άμεσα τον κλάδο μας. Οι Περιπτερούχοι και Καπνοπώλες έχουμε πληγεί βάναυσα όχι μόνο από την οικονομική κρίση, αλλά, κυρίως, από την ραγδαία αύξηση του Λαθρεμπορίου των προϊόντων καπνού, η οποία συνεπάγεται ραγδαία μείωση των εσόδων μας.

Η κύρωση του Πρωτοκόλλου αναμένεται να θέσει συγκεκριμένους κανόνες που θα δημιουργήσουν ένα υγιές περιβάλλον στην αγορά του καπνεμπορίου, θα επιλύσουν σημαντικά προβλήματα του κλάδου μας και θα μειώσουν ουσιαστικά το Λαθρεμπόριο, αυξάνοντας και τα έσοδά μας. Τα εφαρμοστικά μέτρα αφορούν στον έλεγχο του Καπνεμπορίου σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού ούτως ώστε να μειωθεί το Λαθρεμπόριο, και στην υιοθέτηση ενός συστήματος αδειοδότησης και ελέγχου των εμπλεκομένων στην εμπορία του καπνού και των προϊόντων του προσώπων και φορέων.

Η Ελλάδα έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο από το 2012 και πριν από ενάμισι χρόνο συγκρότησε Επιτροπή για την κύρωσή του και τη λήψη των απαιτούμενων συγκεκριμένων εφαρμοστικών μέτρων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα,ούτε το Πρωτόκολλο έχει κυρωθεί ούτε τα μέτρα για την εφαρμογή του έχουν ληφθεί.

Η καθυστέρηση, για περισσότερο από 1 μήνα (3 αναβολές της συζήτησης λόγω κολλήματος του Υπ. Υγείας), να απαντηθεί από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας η Επίκαιρη Ερώτηση με αριθμ. 275/8.12.2015, είναι ενδεικτική της εγκληματικής χαλαρότητας που επιδεικνύει η Πολιτεία στο τόσο σοβαρό αυτό θέμα και για την κοινωνία και για τον κλάδο μας.

Γιατί δεν απαντάτε στην Επίκαιρη Ερώτηση?

Σε ποιό σημείο βρίσκονται οι ενέργειες του κράτους για την κύρωση του Πρωτοκόλλου του Π.Ο.Υ. για τον έλεγχο του καπνού?

Για ποιο λόγο το Πρωτόκολλο δεν έχει ακόμη κυρωθεί, σχεδόν 3 χρόνια μετά την υπογραφή του?

Το σκοπεύει να κάνει η Πολιτεία για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και τα συμφέροντα του κλάδου μας?

Ποια μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για την εξάλειψη όλων των μορφών παράνομης εμπορίας προϊόντων καπνού?

Απαιτούμε άμεσα μια απάντηση από κάθε αρμόδιο

Ζητάμε συνάντηση για το θέμα αυτό και τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου μας από τον αρμόδιο Υπουργό

Υ.Γ. Η τελευταία αναβολή συζήτησης στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Δ. Καμμένου ήταν εχθές, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

 

ΠΗΓΗ: www.spekamila.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top