ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος

Νέα Υόρκη

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αν και προωθούνται ως μέσο υποβοήθησης των καπνιστών να διακόψουν την ανθυγιεινή συνήθεια, τελικά οι δυσχεραίνουν αντί να βοηθούν την προσπάθεια, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Respiratory Medicine.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι οι συσκευές ηλεκτρονικού καπνίσματος μειώνουν τις πιθανότητες διακοπής του τσιγάρου κατά 28%.

Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια οι συσκευές ηλεκτρονικού ατμίσματος έχουν γίνει της μόδας, ως υγιεινή εναλλακτική του κλασσικού τσιγάρου, με τη λογική ότι τα υγρά διαλύματα δεν περιέχουν πολλές από τις καρκινογόνες ουσίες του καπνού. Επίσης, διαφημίζονται ως τρόπος μείωσης του συμβατικού τσιγάρου, κάτι που διαψεύδεται από την παρούσα μελέτη.

Το 2015, Αμερικανική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών χαρακτήρισε ανεπαρκή τα στοιχεία ώστε να συστήσει τις συσκευές ηλεκτρονικού καπνίσματος ως επιβοηθητικές στην διακοπή της ανθυγιεινής συνήθειας. Έτσι οι ερευνητές αποφάσισαν να ξαναμελετήσουν τα στοιχεία από 38 ήδη δημοσιευμένες μελέτες για τη σχέση ηλεκτρονικού τσιγάρου και διακοπής του καπνίσματος στους ενήλικες καπνιστές.

Μελέτησαν κάθε μελέτη που βρήκαν διαθέσιμη και συνδύασαν τελικά τα αποτελέσματα 20 ερευνών που είχε και ομάδες ελέγχου, δηλαδή καπνιστές που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα ώστε να γίνει σύγκριση με καπνιστές που τα είχαν δοκιμάσει και ποια ήταν τα αποτελέσματα ως προς την διακοπή του καπνίσματος.

Τελικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος ήταν 28% μικρότερη για τους καπνιστές που είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο σ’ αυτή την προσπάθεια. Αυτό ίσχυε και όταν οι ερευνητές συνέκριναν τις διαφορές μεταξύ των συμμετεχόντων, όπως την εξάρτηση από τη νικοτίνη, τη μεθοδολογία κάθε μελέτης και τον ορισμό της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ωστόσο, η Δρ Ανν Μακ Νηλ, καθηγήτρια για την εξάρτηση από τον καπνό στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου διαφωνεί με την μελέτη υποστηρίζοντας ότι ήταν λάθος να συμπεριληφθούν έρευνες που είχαν εξαιρέσει άτομα που είχαν σταματήσει να καπνίζουν με τη βοήθεια ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Οι αμερικανοί ερευνητές απαντούν όμως ότι, αυτό δεν επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα της ανασκόπησης τους.

Ο Δρ Νορμαν Εντελμαν, επιστημονικός σύμβουλος στην Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία συμπληρώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ίσως παρεμβαίνουν στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος εμποδίζοντας την απεξάρτηση από τη νικοτίνη.

«Η εναλλαγή από τον έναν τρόπο πρόσληψης νικοτίνης στον άλλο δεν οδηγεί στη διακοπή του καπνίσματος από τον κλασσικό τρόπο καπνίσματος» εξηγεί.

«Επίσης, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κρατούν τους καπνιστές δέσμιους της νικοτίνης, δίνοντας τους την ευκαιρία να μπορούν να ατμίζουν ακόμα και σε χώρους που απαγορεύεται το κλασσικό τσιγάρο» καταλήγει ο Κλιφ Ντάγκλας διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου του Καπνού της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Έντελμαν και Ντάγκλας συμφωνούν τέλος ότι η ανασκόπηση αναδεικνύει ένα ακόμα λόγο που θα πρέπει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα πρέπει να ρυθμίσει άμεσα το πλαίσιο χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Το 2014 ο FDA είχε προτείνει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να αντιμετωπίζονται όπως τα υπόλοιπα προϊόντα καπνού, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί σε ισχύ σχετικός νόμος.

 

http://www.boro.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top