ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Αυτές είναι οι συντάξεις που φέρνει το σχέδιο Κατρούγκαλου

«Εξαφανίζονται» οι σημερινές συντάξεις των 800-1.300 ευρώ – Καμία αύξηση στις αποδοχές μετά τα 30 χρόνια ασφάλισης – Προστατεύονται μόνο οι χαμηλές συντάξεις – Δείτε συγκριτικούς πίνακες με το νόμο Λοβέρδου-Κατρούγκαλου

Συντάξεις που κυμαίνονται από 600 έως 800 ευρώ για εργαζόμενους με μεσαία εισοδήματα και σε λίγες περιπτώσεις (υψηλός μισθός και 30χρόνια ασφάλισης) υπερβαίνουν κατά τι τα 1.000 ευρώ, προβλέπει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 

Οι σημερινές μεσαίες συντάξεις 800 έως 1.300 ευρώ εξαφανίζονται, ενώ μετά τα 30 χρόνια ασφάλισης και έως τα 40 (δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα) οι συντάξεις δεν εμφανίζουν προσαύξηση, κάτι που θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για ασφάλιση.  

Από τα παραδείγματα που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας στους δανειστές συμπεραίνουμε ότι προστατεύονται τα χαμηλά εισοδήματα, καθώς υπολογίζονται με υψηλούς συντελεστές 63% -81%, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους συμπληρώνουν λίγα χρόνια ασφάλισης (15-20) να πάρουν αξιοπρεπείς συντάξεις. Για τα παραπάνω υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης προβάλλουν ενστάσεις οι δανειστές, ζητώντας ακόμα και για τα χαμηλά εισοδήματα, τα ποσοστά να μην υπερβαίνουν το 55%

Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι νέες συντάξεις υπολογίζονται με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου. 

Έτσι, ορισμένα παραδείγματα που εμφανίζουν υψηλούς συντάξιμους μισθούς 2.000 με 3.500 ευρώ, είναι αδύνατο να ανταποκρίνονται στην σκληρή πραγματικότητα της αγοράς, η οποία επιβραβεύει με υψηλούς μισθούς τον εργαζόμενο (εκτός λαμπρών εξαιρέσεων) μόνο τα τελευταία χρόνια της σταδιοδρομίας του (στη διάρκεια της κρίσης δεν είναι εφικτή ούτε η αυτή η συνθήκη αλλά οι αρμόδιοι υπουργοί προβλέπουν γρήγορη ανάπτυξη και ενίσχυση των συντάξεων λόγω  της αύξησης του ΑΕΠ).

Ο πίνακας που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίζει υψηλότερα ποσά συντάξεων σε σχέση με τον ν.3863/2010. 

Ο πρώην υπουργός κ. Κουτρουμάνης που συνέταξε το νόμο επισημαίνει ότι η σύγκριση αφορά τον νόμο 3863 του 2010 στην πλήρη του ανάπτυξη το 2040. 

Ο νόμος προέβλεπε σταδιακές μειώσεις, ενώ  το νέο ασφαλιστικό που προτείνει η κυβέρνηση θα ισχύσει από σήμερα και αναδρομικά για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης των μελλοντικών συνταξιούχων.  

Αν δεν υπήρχαν μεγάλες μειώσεις (μεσοσταθμικά 15%), δε θα υπήρχε λόγος να προβλεφθεί προσωπική διαφορά τόσο για τους ήδη συνταξιούχους όσο και για όσους φεύγουν το 2016-2018. Επιπλέον, ο νόμος του 2010 προέβλεπε η σύνταξη να  υπολογίζεται με τον παλιό τρόπο υπολογισμού για τον χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/12./2010 και με βάση ολόκληρο τον ασφαλιστικό από το 2011 και μετά.

 

http://www.protothema.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top