ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Δελτίο Τύπου ΕΣΕΕ Δήλωση Πρόεδρου Για Αλλαγές Στο Ασφαλιστικό Νέες Προτάσεις Κυβέρνησης Για Ασφαλιστικές Εισφορές

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2016

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

 

«Βελτιωτικές αλλαγές δεν είναι οι εξαιρέσεις»

Ο «γόρδιος δεσμός» του ασφαλιστικού εξακολουθεί να μοιάζει δυσεπίλυτος και να δημιουργεί σωρευμένη ανασφάλεια και αναταραχή στην αγορά και στην κοινωνία. Οι επώδυνες ρυθμίσεις για τη μεσαία τάξη αναπαράγουν, δυστυχώς, το πρόβλημα με τους όρους του παρελθόντος, τροφοδοτούν εκ νέου τη συνθήκη της ύφεσης και επιτείνουν το διαμορφούμενο αδιέξοδο. Ακούσαμε για «νέους επιστήμονες» και για «νέους αγρότες» , αλλά δεν ακούσαμε τίποτε για «νέους επαγγελματίες». Το γεγονός ότι προστίθεται στην απηνή «φορο-επιδρομή» μία επιπλέον επιβάρυνση από τις υψηλές εισφορές εν είδει «ασφαλιστικής φορολογίας» , εξαντλεί τις αντοχές των ελλήνων επιχειρηματιών και υπονομεύει τις όποιες δυνατότητες ανάκαμψης.

Επιπλέον, η αποσπασματική τακτική της παραχώρησης εξαιρέσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες, επαναλαμβάνει τις κακές πρακτικές και το κυριότερο την κακή νοοτροπία του παρελθόντος. Η νέα ασφαλιστική πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίζεται στις έννοιες της ενιαίας αντίληψης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και να αποτελεί μία συνολική απάντηση στα προβλήματα βιωσιμότητας και ανταποδοτικότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Η ΕΣΕΕ επιμένει στις δέκα προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει και αναμένει τις ποσοτικές προβολές του Υπουργείου στις προτάσεις του. Είναι αναγκαίο να εισακουστούν οι φωνές διαμαρτυρίας των επαγγελματιών και των Μμε επιχειρηματιών για να μη δοθεί το «τελειωτικό χτύπημα» στη χειμαζόμενη αγορά. Είναι ώρα ευθύνης και αποφασιστικότητας, αφού όλοι καλούμαστε να παρέμβουμε με εναλλακτικές και οικονομετρικά σοβαρές προτάσεις για την αναμόρφωση ενός προβληματικού ασφαλιστικού συστήματος σε ένα βιώσιμο, ανταποδοτικό, δίκαιο και ενιαίο Εθνικό Ασφαλιστικό Σύστημα.

Η ΕΣΕΕ δηλώνει ξεκάθαρα την αντίθεσή της στη δεδομένη μορφή του Ασφαλιστικού σχεδίου και στον αυθαίρετο υπολογισμό του ανώτατου ορίου των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. Οι μικρομεσαίοι έμποροι επιμένουμε στην ορθολογική κλιμάκωση, από τον υπερβολικό δεκαπλασιασμό, ενώ δεν κρύβουμε τον φόβο μας για την πρόχειρη μεθόδευση των εξαιρέσεων. Δηλώνουμε την απογοήτευσή μας για τον επιχειρούμενο διαχωρισμό των εργασιακών ομάδων σε επιστημονικές, αγροτικές και επαγγελματικές που δημιουργούν αχρείαστους κοινωνικούς αυτοματισμούς.

Το Ασφαλιστικό, αυτονόητα συνιστά μείζον εθνικό ζήτημα, που πρέπει να αντιμετωπισθεί έγκαιρα, με γνώση, συναίνεση, υπεύθυνη στάση και με σεβασμό στη διαδοχή και αλληλεγγύη των γενεών, ενώ απαιτεί τη συνδρομή, ενότητα και τη συμμετοχή όλου του επιχειρηματικού, αγροτικού και επιστημονικού κόσμου της Χώρας για την επίλυσή του.

Η ΕΣΕΕ σε καμιά περίπτωση δεν αποδέχεται τις εξαιρέσεις ως βελτιωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σχέδιο, ούτε θα δεχθεί να πληρώσουν το «μάρμαρο» για άλλη μια φορά οι   ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., οι νέοι έμποροι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της αγοράς. 

————————————————————————————————————————————–

ΠΕΤΡΑΚΗ 8  Τ.Κ. 105 63 – ΑΘΗΝΑ  ΤΗΛ: 210.32.59.170 – FAX: 210.32.59.169

Ενημερωτικό Σημείωμα

ΘΕΜΑ : Βελτιωτικές προτάσεις της Κυβέρνησης για τις  ασφαλιστικές εισφορές επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών

Οι βελτιωτικές προτάσεις της Κυβέρνησης, αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, συνοψίζονται σε 4 σημεία τα οποία εξειδικεύονται ως εξής:

1. Για τους νέους επιστήμονες:

Η βελτιωμένη πρόταση της κυβέρνησης για τους νέους επιστήμονες θα λαμβάνει ως βάση υπολογισμού των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών τα 468 (80% του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ) αντί για τα 586 και πενταετή περίοδο σταδιακής αναπροσαρμογής των μηνιαίων ασφαλίστρων, η οποία χωρίζεται σε δύο περιόδους. Πιο αναλυτικά:

  • Για όσους κάνουν έναρξη επαγγέλματος και για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησής του θα προβλέπεται καταβολή μηνιαίας εισφοράς 65,52 (το 14% των 468 ).
  • Για τα επόμενα 3 χρόνια θα προβλέπεται αύξηση της εισφοράς στα 79,56 , (17% των 468 ).

2. Για τους ανέργους:

  • Θα υπάρχει απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.
  • Θα δρομολογηθεί οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

3. Για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι»:

Για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι τα μηνιαία ασφάλιστρα για τον κλάδο σύνταξης θα ανέλθουν στο 6% αντί της αρχικής πρότασης που προέβλεπε 6,5%. Το υπόλοιπο 14% (συνολική επιβάρυνση 20%)  θα επιβαρύνει τον εργοδότη, στις περιπτώσεις που το «μπλοκάκι» υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας.

4. Για τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες (ανεπίσημες πληροφορίες):

Προωθείται η κλιμακωτή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για εισοδήματα από 12.000 και άνω, καθώς μέχρι το συγκεκριμένο εισόδημα οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες από το υφιστάμενο καθεστώς, ώστε να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις οι μικροί και μεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες:

  • για ετήσιο εισόδημα από 12.001 έως και 20.000 , θα επιβάλλεται «κόφτης» εάν οι εισφορές 20% (κλάδος σύνταξης) επί του φορολογητέου εισοδήματος υπερβαίνουν τις σημερινές εισφορές κατά 15%,
  • αντίστοιχα, για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 €, ο «κόφτης» θα μπαίνει προκειμένου οι νέες εισφορές να μην υπερβαίνουν τις παλαιές πάνω από 20%,
  • για τα ποσά έως 40.000 η αύξηση επί της σημερινής καταβαλλόμενης εισφοράς δεν θα μπορεί να είναι πάνω από 30%.

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top