ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Κύκλωμα-μαμούθ διακινούσε λαθραία τσιγάρα-Πάνω από 22 εκατ. οι διαφυγόντες δασμοί σε ένα έτος

Στα ίχνη πολυπλόκαμου κυκλώματος διακίνησης λαθραίων τσιγάρων βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. η οποία έχει ήδη προχωρήσει στη σύλληψη 27 μελών της σπείρας.

Η οργάνωση εισήγαγε από αραβικές χώρες εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων, τα οποία διακινούσε και εμπορευόταν στην Ελλάδα και μέρος αυτών το εξήγαγε σε βαλκανικές χώρες.

Η επιχείρηση και το modus operandi

Στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν στις 31 Ιανουαρίου 27 άτομα, ηλικίας 24 έως 60 ετών, μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 34. Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση άλλων 241 μελών.

Πιο αναλυτικά, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών διενεργήθηκε ευρεία έρευνα, που διήρκησε τέσσερις μήνες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των κατηγορουμένων και εξακριβώθηκε ο τρόπος δράσης των μελών της οργάνωσης (mοdus operandi), οι διακριτοί τους ρόλοι, η διάρθρωση και η δομή της οργάνωσης, καθώς και η σχέση μεταξύ των μελών της. 

H οργάνωση αποτελείται από τουλάχιστον 300 μέλη, άνδρες και γυναίκες, κυρίως αλλοδαπούς και Έλληνες (με καταγωγή από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης), δραστηριοποιούμενα στην εισαγωγή φορτίων λαθραίων τσιγάρων από αραβικές χώρες, ακτοπλοϊκώς, μέσω των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Τα παράνομα φορτία αποθηκεύονταν σε χώρους, κυρίως σε περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος κ.τ.λ.). 

Στην συνέχεια μέλη-μεταφορείς της οργάνωσης, αναλάμβαναν την εκτέλεση των παραγγελιών, μεταφέροντας ανάλογες ποσότητες τσιγάρων, σε χώρους – διαμερίσματα στην Αθήνα, όπου τα αποθήκευαν, μέχρι να τα διαθέσουν προς πώληση.

Οι διαχειριστές-διαμεσολαβητές των αποθηκευτικών χώρων, διοχέτευαν τμηματικά ποσότητες λαθραίων τσιγάρων στους «dealers», οι οποίοι τα διέθεταν προς πώληση στους πελάτες-αγοραστές, για άμεση κατανάλωση. 

Ηγετικό στέλεχος ήταν 52χρονος ομογενής από το Καζακστάν, ο οποίος έδινε οδηγίες-διαταγές σε διάφορα μέλη της οργάνωσης για τον τρόπο με τον οποίο θα διέθεταν τα λαθραία τσιγάρα, ενώ ήταν ένας εκ των διαχειριστών της κεντρικής αποθήκης της οργάνωσης στην περιοχή του Ασπρόπυργου. Επιπλέον καθόριζε τις τιμές διάθεσης, όριζε τον εκάστοτε «αποθηκάριο» της οργάνωσης και φρόντιζε για την νομιμοποίηση των εσόδων της εγκληματικής οργάνωσης, κυρίως, μέσω της εξαγοράς επιτυχόντων δελτίων τυχερών παιγνίων.

Ηγετικά καθήκοντα επίσης στην οργάνωση είχε και ένας 26χρονος ομογενής από το Καζακστάν ο οποίος κανόνιζε τις προμήθειες των λαθραίων τσιγάρων, χρησιμοποιώντας τον 52χρονο ως τον κύριο αποδέκτη αυτών. 

Χρέη ταμία της οργάνωσης εκτελούσε 60χρονη ομογενής από το Καζακστάν, η οποία ασχολούνταν με τις οικονομικές εισπράξεις της οργάνωσης, εισπράττοντας τα ανάλογα χρηματικά ποσά από τις διακινήσεις λαθραίων τσιγάρων. Δύο 44χρονοι ομογενείς από το Καζακστάν διατηρούσαν αποθήκες στην περιοχή του Ασπροπύργου. Τρεις επίσης ομογενείς από το Καζακστάν ηλικίας 26, 41 και 52 ετών ήταν οι βασικοί μεταφορείς της οργάνωσης, οι οποίοι με διάφορα οχήματα διακινούσαν ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, προς την περιοχή του κέντρου της Αθήνας. 

Τέλος, 30 εκ των κατηγορουμένων ήταν επιφορτισμένοι με το ρόλο της διάθεσης-πώλησης λαθραίων τσιγάρων κυρίως στο κέντρο της Αθήνας σε αγοραστές-καταναλωτές.

Διενεργήθηκαν συνολικά 31 έρευνες σε σπίτια, αποθήκες και οχήματα στην Αττική, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν: 

-12.207.200- λαθραία τσιγάρα (-610.360- πακέτα )
-1.290- συσκευασίες λαθραίου καπνού
-143.108- ευρώ 
-63.350- δολάρια Η.Π.Α
-Δεκατέσσερα (14) οχήματα εκ των οποίων δώδεκα (12) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ένα (1) Ι.Χ. Φορτηγό και μια (1) μοτοσυκλέτα
-Τρία επιτυχόντα δελτία τυχερών παιγνίων με συνολικό κέρδος 10.000 ευρώ.

Τον τελευταίο χρόνο, εκτιμάται ότι, από την εγκληματική οργάνωση, διακινήθηκαν συνολικά 115.788.800 λαθραία τσιγάρα, ήτοι 5.789.440 πακέτα τσιγάρων, με το σύνολο των διαφυγόντων δασμών, να υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 22.000.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, οδηγηθήκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτικό τμήμα.
http://www.zougla.gr/greece/article/kikloma-mamou8-diakinouse-la8rea-tsigara-pano-apo-22-ekat-i-diafigontes-dasmi-se-ena-etos

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top