ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Οι ταινίες με σκηνές καπνίσματος θα θεωρούνται ακατάλληλες για κάτω των 18 ετών

Ο Παγκόσμιος Οργανανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι μόνο στις ΗΠΑ τουλάχιστον 6 εκατομμύρια νεαροί καπνιστές εμφανίζονται κάθε χρόνο επηρεασμένοι από ηθοποιούς που καπνίζουν στην μεγάλη οθόνη

Το κάπνισμα στο σινεμά είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και πολύ καιρό δύο από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες της Αμερικής: την βιομηχανία του θεάματος και την καπνοβιομηχανία. Τώρα όμως όπως όλα δείχνουν στην υπόθεση πρόκειται να εμπλακεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο οποίος προσπαθεί να πείσει τα αρμόδια υπουργεία σε πολλές χώρες του κόσμου να κατατάξουν τις ταινίες στις οποίες οι πρωταγωνιστές καπνίζουν στις ακατάλληλες για ανηλίκους κάτω των 18 ετών.

Μία τέτοια απόφαση σύμφωνα με την Οργανισμό «το κάπνισμα στις ταινίες είναι μία ισχυρή προώθηση των προϊόντων καπνού», καθώς τα κινηματογραφικά φιλμ είναι ένα από τελευταία οχυρά που δεν έχουν πέσει στην διεθνή εκστρατεία για απαγόρευση της διαφήμισης του τσιγάρου. Μάλιστα οι υπολογισμοί αντικαπνιστικών οργανώσεων στην Αμερική υποστηρίζουν ότι πάνω από 6 εκατομμύρια νέοι προστέθηκαν το 2014 επηρεασμένοι από το κάπνισμα επί της κινηματογραφικής οθόνης. Την ίδια χρονιά υπήρξαν σκηνές με κάπνισμα στο 44% του συνόλου των ταινιών του Χόλιγουντ και 36% των φιλμ τα οποία ήταν κατάλληλα για νεαρά άτομα.

Όπως εντοπίζει μια ειδική έρευνα στην Αμερική, υπήρχε για αρκετό διάστημα μία μείωση στο κάπνισμα επί της οθόνης των ταινιών του Χόλιγουντ, όμως τις χρονιές 2013-2014 υπήρξε μια αλλαγή στις συνήθειες, με αποτέλεσμα από τότε να παρατηρείται μια διαρκής άνοδος. Είναι προφανές ότι οι καπνοβιομηχανίες έψαχναν νέους τρόπους για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους και οι κινηματογραφικές ταινίες ήταν ένα από τα τελευταία οχυρά τα οποία ήταν ελεύθερα να το κάνουν χωρίς σημαντικούς περιορισμούς.

Το θέμα πάντως είναι ιδιαίτερα μεγάλο και πολυεπίπεδο, καθώς αν επικρατήσουν οι απόψεις του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας, το Χόλιγουντ θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Ο χαρακτηρισμός μίας ταινίας ως ακατάλληλη δια ανηλίκους είναι ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή μια ταινία και είναι γνωστές οι μάχες που δίνονται στην αντίστοιχη επιτροπή ώστε μία ταινία να μπορεί να επιτρέπεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Δύσκολα λοιπόν μία εταιρία παραγωγής θα επιτρέψει μία σκηνή με κάπνισμα όταν γνωρίζει ότι για ελάχιστα δευτερόλεπτα μπορεί να χάσει ένα τεράστιο κοινό αλλά και πολλά περισσότερα χρήματα απ’ όσα θα πάρει κάτω από το τραπέζι από το λόμπι των καπνοβιομηχανιών.

 

http://www.protothema.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top