ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών αποκτούν τα περίπτερα

Στο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών θα ενταχθούν σύντομα όλα τα περίπτερα, ψιλικατζίδικα και mini market της Αττικής, σύμφωνα με το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών της Αττικής.

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου των περιπτερούχων της Αττικής αναφέρει τα εξής:

«ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016

Αριθμός Πρωτοκόλλου: 984 /11.02.2016

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2016

Προς: Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Αλεξιάδη Τρύφων

Κοινοποίηση

Αξιότιμους κ/κ:             Ελληνική Κυβέρνηση

                             Κοινοβουλευτικά Κόμματα

                             Αρμόδιες Υπηρεσίες

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

         Θέμα: «Ένταξη των Σημείων Μικρής Λιανικής (περιπτέρων, ψιλικών, mini market) στο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών».

        Εξαιτίας συνεχιζόμενων νομοθετικών και εμπορικών στρεβλώσεων της λιανικής αγοράς Kαπνοβιομηχανικών προϊόντων και ψιλικών, η διενέργεια συναλλαγών ηλεκτρονικά (μέσω τερματικών POS) από τα Σημεία Μικρής Λιανικής έχει καταστεί παντελώς ασύμφορη και αδύνατη στην πράξη.

          Όπως διαχρονικά έχουμε αναδείξει, ο Kλάδος μας είναι ιστορικά συνυφασμένος με τη διεκπεραίωση στο καταναλωτικό κοινό Καπνοβιομηχανικών προϊόντων, τη Διανομή του Τύπου και καρτών τηλεφωνίας. Τα παραπάνω προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 85% του συνολικού κύκλου εργασιών εκάστου Σημείου Μικρής Λιανικής. Κοινό χαρακτηριστικό των παραπάνω προϊόντων είναι η διαμόρφωση της Λιανικής Τιμής εκ των προτέρων από τον παραγωγό/εισαγωγέα (τα 3 καταναλωτικά αγαθά έχουν ενσωματωμένο ΦΠΑ).

          Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, οι συμφωνίες παραγωγών και χονδρεμπόρων σε βάρος των λιανοπωλητών και η κατάχρηση της οικονομικής εξάρτησης των Σημείων Μικρής Λιανικής από τους παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την κατακρήμνιση των ποσοστών Μικτού Κέρδους των Σημείων Μικρής Λιανικής σε μη βιώσιμα επίπεδα, κατώτερα του απαιτούμενου κόστους διαχείρισης των τραπεζικών συναλλαγών.

          Ειδικότερα:

          1.- Η προμήθεια στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα ανέρχεται ανά μονάδα προϊόντος κατά Μ.Ο. σε 3% επί της Λιανικής Τιμής στα σιγαρέττα, έναντι 10% κατά Μ.Ο. στην Ευρώπη και σε 2,5% στον λεπτοκομμένο καπνό για στρίψιμο έναντι 12% σε όλη την Ευρώπη.

          2.- Η προμήθεια στην Διανομή Τύπου ανέρχεται κατά Μ.Ο. σε 5% επί της Λιανικής Τιμής του εντύπου έναντι 17% στην Ευρώπη (Οι εκδότες δίνουν 35 έως 40% έκπτωση στα Κεντρικά Πρακτορεία Άργος και Ευρώπη και σε εμάς καταλήγει το 5 έως 8% διότι έτσι όπως είναι δομημένη η Διανομή Τύπου, οι μεταπωλητές Χονδρέμποροι που τροφοδοτούν καθημερινά τον Τύπο στα Σημεία Μικρής Λιανικής, βγάζουν 3πλάσια ποσοστά από εμάς. Ο σχετικός νόμος που υπάρχει, γράφει για 10% ποσοστό στο Λιανεμπόριο, αλλά δεν υπάρχουν ποινικές κυρώσεις για τους Διανομείς, ώστε να συμμορφωθούν με τον Νόμο. Συστηματικά, αυτό καταστρατηγείται εδώ και πολλά χρόνια).

          3.-Η προμήθεια στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας ανέρχεται κατά Μ.Ο. σε 2% επί της λιανικής τιμής ανά μονάδα προϊόντος έναντι 7% στην Ευρώπη (Όταν στην Ελλάδα παρανόμως μπήκε Ειδικό Τέλος Τηλεπικοινωνιών, οι 3 εταιρίες κινητής τηλεφωνία Wind, Cosmote, Vodafone, αφαίρεσαν το ποσοστό που έπαιρναν οι Λιανέμποροι που κυμαινόταν τότε από 12 έως 16% από το Λιανεμπόριο και χρόνια τώρα δουλεύουμε μόνο με 2% που στην ουσία και λόγω της φορολογίας που υπάρχει δεν βγάζουμε ούτε το κόστος της απόδειξης που κόβουμε. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να βρει μια λύση όσον αφορά το παράνομο Ειδικό Τέλος Τηλεπικοινωνιών που δεν υπάρχει πουθενά παγκοσμίως και να αποκαταστήσει αυτή την αδικία σε βάρος των Λιανοπωλητών).

          Ενόψει του παραπάνω γεγονότος, επανερχόμαστε εμφατικά στο πάγιο αίτημά μας, το οποίο σας έχει διαβιβαστεί, για την θεσμοθέτηση φραγμών στην ρυθμιστική και κανονιστική παντοδυναμία των παραγωγών/εισαγωγέων και χονδρεμπόρων/ διανομέων/ αντιπροσώπων των παραπάνω να αποφασίζουν αυθαίρετα την προμήθειά μας στο πλαίσιο μιάς ολιγοπωλιακής αγοράς. Ζητάμε την άμεση νομοθετική κατοχύρωση ελάχιστου ποσοστού προμήθειας 8% επί των

Καπνοβιομηχανικών προϊόντων (ή 39,3 % επί της αποφορολογημένης λιανικής τιμής), 10 % στον τύπο και 7% στις κάρτες κινητής  τηλεφωνίας και τη θεσμική τους θωράκιση με ολοκληρωμένο σύστημα διοικητικών κυρώσεων.

          Σχετικές αναλυτικές προτάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων έχουμε υποβάλει προς πάσα κατεύθυνση.

          Σε διαφορετική περίπτωση η ένταξη του Κλάδου μας στο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών αποβαίνει ασύμφορη και εκθέτει στους συναδέλφους σε προστριβές με τους καταναλωτές και στον κίνδυνο επιβολής των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων της νομοθεσίας.

Επίσης, θα επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στον Κλάδο από την αδυναμία του να προσαρμοστεί στα σχεδιαζόμενα κίνητρα του Υπουργείου Οικονομικών για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, γεγονός που θα αποτελέσει μείζον εμπορικό μειονέκτημα.

Τέλος, θα καταργήσει κάθε δυνατότητα συνεισφοράς του κλάδου στην προσπάθεια για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και την αποκατάσταση της ρευστότητας της οικονομίας».

 

http://www.kontranews.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top