ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Γαλλία: Πως η τρομοκρατία νομιμοποίησε το κάπνισμα στα σχολεία

Το κάπνισμα απαγορεύεται για τους νέους κάτω των 18 ετών στη Γαλλία. Το ίδιο ισχύει και για το κάπνισμα εντός του σχολικού συγκροτήματος. Αυτό όμως ίσχυε πρακτικά έως πρόσφατα. Όμως τα νέα μέτρα για την πρόληψη της τρομοκρατίας έφεραν τα πάνω κάτω, σε σημείο μάλιστα τα σταχτοδοχεία να δίνονται στους μαθητές από τις διευθύνσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Διάλειμμα στο πεζοδρόμιο για ένα τσιγάρο

Τέσσερις μήνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι, η Γαλλία εξακολουθεί να ζει σε καθεστώς τρόμου. Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει πακέτα μέτρων πρόληψης της τρομοκρατίας αλλά και μέτρα για την προστασία των πολιτών.

Ενα από αυτά τα μέτρα έφερε την ανατροπή στην μέση εκπαίδευση και άνοιξε τον δρόμο για την νομιμοποίηση του καπνίσματος από ανήλικους μαθητές στα προαύλια των σχολείων. Εδώ και δεκαετίες, οι μαθητές κατάφερναν να παρακάμπτουν την απαγόρευση, βγαίνοντας στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σχολείο τους στα διαλείμματα για να καπνίσουν.

Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, αν ήθελες να βρεις που βρίσκεται ένα σχολικό συγκρότημα, θα έπρεπε να ακολουθήσεις το σύννεφο καπνού που υψωνόταν από την κεντρική είσοδο του σχολείου, καθώς εκεί δεκάδες μαθητές συγκεντρώνονταν για ένα τσιγάρο στα γρήγορα.

Το Μπατακλάν έφερε τα πάνω – κάτω

Μετά τα χτυπήματα του περασμένου Νοεμβρίου στο Μπατακλάν, οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι οι είσοδοι των σχολείων γεμάτες από μαθητές που καπνίζουν είναι ένας πολύ εύκολος στόχος για τρομοκρατικά χτυπήματα με δεκάδες νεκρούς μαθητές. Οι φόβοι της αστυνομίας έγιναν τρόμος πριν έναν μήνα μετά από μια σειρά από τηλεφωνήματα φαρσέρ που έκαναν λόγο για βομβιστικές επιθέσεις σε σχολεία.

Ετσι, καθ’ υπέρβαση των νόμων, ένας μεγάλος αριθμός σχολικών διευθυντών και μάλιστα με την ενθάρρυνση του υπουργείου Παιδείας, επιτρέπουν το κάπνισμα στα προαύλια, σε ειδικά «υπαίθρια καπνιστήρια» τα οποία μάλιστα είναι εξοπλισμένα με σταχτοδοχεία.

«Στην εποχή μας είναι μεγάλοι οι κίνδυνοι που διατρέχει ένας νέος στον δρόμο. Οταν αφήνεις απροστάτευτους χίλιους ή και περισσότερους μαθητές στο πεζοδρόμιο σε μια γειτονιά, ο κίνδυνος είναι άμεσος» λέει ο Κριστέλ Μπουρί, διευθύντρια ενός λυκείου στο ανατολικό Παρίσι.

Πάντως το υπουργείο Υγείας έχει εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις του και γιατροί αναφέρουν ότι πιο πιθανό είναι κάποιος νέος να υποστεί βλάβες στην υγεία του από το κάπνισμα, παρά να πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης.

 

http://www.thetoc.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top