ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

«Αγκάθια» για τους περιπτερούχους οι αλλαγές στα προϊόντα καπνού και το σύστημα POS

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Με στόχο την ενημέρωση αλλά και την κοινή διεκδίκηση σε μια δύσκολη συγκυρία με διαρκείς μεταβολές για τους επαγγελματίες, πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, η συνάντηση των περιπτερούχων και καπνοπωλών-ψιλικών του νομού που διοργάνωσε το Σωματείο Περιπτερούχων και καπνοπωλών Κρήτης.
Η σύσταση του σωματείου από το 2009, η συσπείρωση των μελών σε όλους τους νομούς της Κρήτης και η ενημέρωση για φλέγοντα ζητήματα του κλάδου, ήταν επιβεβλημένη, όπως ανέφερε η πρόεδρος των περιπτερούχων και καπνοπωλών Κρήτης κ. Ελένη Χαιρέτη και ο υπεύθυνος Ρεθύμνου του σωματείου κ. Νεκτάριος Νικολακάκης, με «φόντο» μάλιστα τα μεγάλα «αγκάθια» που αντιμετωπίζει και ο κλάδος τους.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι αλλαγές που αναμένονται για τη διάθεση προϊόντων καπνού, αλλά και τα μηχανήματα POS, η τοποθέτηση των οποίων συνεπάγεται για τους ίδιους, χαμηλά ποσοστά κέρδους από τα κύρια προϊόντα πώλησης, όπως επεσήμαναν. Παράλληλα, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τους κανονισμούς των δήμων, το χωροταξικό, το τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία αλλά και η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στο τέλος της συνάντησης τα μέλη του σωματείου πραγματοποίησαν απολογισμό στην αγορά της Κρήτης ενώ ανανέωσαν το πλαίσιο της συνεργασίας των μελών σε παγκρήτιο επίπεδο.

Ε. ΧΑΙΡΕΤΗ: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ POS- ΖΗΤΑΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Σε δηλώσεις της η κ. Χαιρέτη επεσήμανε: «Τα προβλήματά μας όπως και σε πολλούς άλλους κλάδους είναι όχι μόνο η συνεχής ταλαιπωρία αλλά και το γεγονός ότι φτάνουμε σε σημείο αφανισμού. Το βασικό μας πρόβλημα είναι η επιβολή των POS καθώς εμείς από τα κύρια προϊόντα που πουλάμε, όπως τσιγάρα, κάρτες, εισιτήρια κ.ά. έχουμε ένα ποσοστό 2%. Δεν είμαστε αντίθετοι με την τοποθέτησή τους στα περίπτερα, ζητάμε συνεργασία. Από εκεί και πέρα έχουμε προβλήματα χωροθέτησης και κανονισμών δήμων. Είναι καλό να έρχονται οι συνάδελφοι να ενημερώνονται και να μπορούμε πλέον να μάθουμε να ελισσόμαστε».
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα χωροθέτησης καθώς και εκείνα που άπτονται της συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση η κ. Χαιρέτη ανέφερε: «Δυστυχώς σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση όλα βρίσκονται στον αέρα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η δουλειά μας απαιτεί συνεργασία με τους δήμους και τις Περιφέρειας και καλή γνώση των κανονισμών και της νομοθεσίας. Έτσι, στόχος μας είναι να έχουμε μια καλή συνεργασία με τους φορείς και παράλληλα ενημέρωση των συναδέλφων».

Ν. ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ: ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΠΝΟΥ

Ο κ. Νικολακάκης, αναφέρθηκε στις συνεχείς αλλαγές που προωθούνται για τα προϊόντα καπνού και υπογράμμισε: «Αλλάζει συνέχεια το καθεστώς προβολής των προϊόντων καπνού. Το επόμενο διάστημα αναμένεται αλλαγή στα πακέτα, σε Ευρωπαϊκές νομοθεσίες καθώς η χώρα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτά. Η κυβέρνηση προχωράει εμφανώς σε ανακατατάξεις και έτσι πρέπει να ενημερώνουμε τα μέλη, για το καθεστώς που αλλάζει, τα ποσοστά κέρδους στα προϊόντα αυτά και τη διαχείριση της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα μηχανήματα POS υπάρχουν δύο βασικά σκέλη στη φιλοσοφία του, η εξυπηρέτηση των πελατών και ο έλεγχος από πλευράς κράτους. Αυτό όμως για εμάς σε ένα τζίρο που σε ποσοστό 80% είναι 2% κερδοφορία σημαίνει πως δεν θα μπορούμε να επιβιώσουμε. Όταν ειδικά η τράπεζα μάς βλέπει και μας αντιμετωπίζει σαν μεγάλες επιχειρήσεις σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Θέλουμε λοιπόν να δούμε σαν σωματείο πως θα ανταπεξέλθουμε σε αυτό. Το βασικό στα POS είναι πως είναι παράνομο εγώ να χρεώνω τον πελάτη για τη χρήση της κάρτας αλλά δεν είναι παράνομο από την άλλη να κρατάει η τράπεζα το 1,8% όταν το κέρδος μας είναι 2,3%».
«Μόνος του κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι» ανέφερε ο κ. Νικολακάκης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της παρουσίας του σωματείου σε όλους τους νομούς της Κρήτης και το Ρέθυμνο, για την καλύτερη οργάνωση, συνεργασία και επικοινωνία των επαγγελματιών του κλάδου. «Η άμιλλα, η συνεργασία όχι μόνο στον τομέα του εμπορίου αλλά και σαν επαγγελματικός κλάδος, να μην είναι δηλαδή ο καθένας μόνος του είναι ανάγκη πλέον. Ήξερα ότι υπάρχει το σωματείο στην Κρήτη και ενδιαφέρθηκα διότι και στον νομό μας υπάρχουν πολλά ζητήματα και πρέπει τουλάχιστον να έχουμε ενημέρωση και μια κοινή γραμμή».
Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν συναντήσεις των κατά τόπους μελών του Σωματείου, στα Χανιά, στον Άγιο Νικόλαο και το Ηράκλειο.

 

http://www.goodnet.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top