ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Στις επόμενες 10 ημέρες ο νόμος για τις κάρτες και τις προμήθειες των τραπεζών

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β. Κεγκέρογλου, σχετικά με τις υπέρογκες χρεώσεις των διατραπεζικών συναλλαγών, ανέφερε πως στο συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξει καλύτερη ισορροπία όταν θα αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών με τις τράπεζες και σημείωσε ότι εντός του επόμενου δεκαημέρου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με το οποίο θα καθορίζονται τα κίνητρα για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση στην Βουλή.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, όπως είπε και ο Πρόεδρος, είναι σοβαρό θέμα. Πρώτα από όλα γιατί έχω την εντύπωση ότι η χώρα παραβαίνει την ευρωπαϊκή νομική τάξη. Ένας κανονισμός που έπρεπε να εφαρμόζεται από τις 9 Δεκεμβρίου. Δεν έχω την πληροφόρηση ότι έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στη χώρα μας. Αφορά το πλαφόν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στις συναλλαγές που διεξάγονται μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Το κόστος έχει αναλυθεί πάρα πολλές φορές και έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Είναι πολύ μεγάλο και για τους καταναλωτές και βεβαίως για τις επιχειρήσεις, γιατί είναι και ο μηχανισμός που πρέπει να αγοραστεί, να εξασφαλιστεί. Βεβαίως, αυτό το κόστος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν έχουμε να κάνουμε με προϊόντα, αγορές, συναλλαγές που αφορούν μικρό ύψος και σε περιπτώσεις που έχουμε πάρα πολύ μικρό κέρδος, όπως είναι για παράδειγμα τα καύσιμα όπου οι συναλλαγές για μικρά ποσά και στα καύσιμα είναι εντελώς ασύμφορες για τον πρατηριούχο. Πρέπει να βάλει διπλή τιμή στη βενζίνη για να βγάλει το κόστος της συναλλαγής.
Εκτός από αυτό θα πρέπει να προσθέσω την τεράστια κλοπή που γίνεται από τις τράπεζες –ακριβώς όπως σας το λέω, κλοπή. Το Υπουργείο δεν πρέπει να συνεχίσει να κάνει πλάτες για να κλέβουν τους ανθρώπους, τους πολίτες για τις απλές διατραπεζικές συναλλαγές, δηλαδή τα απλά διατραπεζικά εμβάσματα.
Ένα απλό διατραπεζικό έμβασμα 1000 ευρώ, το χρεώνουν 10 ευρώ. Στη γωνία, στη γειτονιά που είστε, Καραγιώργης Σερβίας και Σταδίου, είναι η Εθνική. Απέναντι είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Για 1000 ευρώ που θα πάνε ηλεκτρονικά, θέλουν 10 ευρώ. Όταν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίου, αυτό το έκανες μόνος σου χωρίς κανένα κόστος.
Σήμερα, λοιπόν, επειδή από τα πράγματα και από τα capital controls έχει επιβληθεί αυτό το πράγμα, επειδή δεν δίνεται το δικαίωμα να ανοίξουν νέο λογαριασμό για να είναι στην ίδια τράπεζα που είναι χωρίς κόστος, -αν είναι Εθνική-Εθνική, Πειραιώς-Πειραιώς δεν έχει κόστος- αυτοί οι άνθρωποι επιβαρύνονται ένα τεράστιο ποσό, που σημαίνει ότι εάν γίνει κάμποσες φορές αυτή η συναλλαγή για το ίδιο ποσό, το έχει πάρει η Τράπεζα –«δι-δάνειο» το λένε εκεί που παίζουν στα τεχνικά παίγνια. Αυτό το ρόλο παίζει η Τράπεζα; Εμείς δεν πρέπει να το αφήσουμε.
Άρα, η ερώτηση είναι συγκεκριμένη: Πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα επιτέλους ο Κανονισμός 751/2015 που αφορά το πλαφόν στις συναλλαγές και εάν το Υπουργείο προτίθεται να βάλει πλαφόν στα διατραπεζικά εμβάσματα με τα οποία γίνεται σήμερα κλοπή του χρήματος του καταναλωτή, της επιχείρησης, του ανθρώπου που θέλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Αυτό που τίθεται από εσάς, είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ την Κυβέρνηση. Όταν είχα αυτήν την ερώτηση και κάναμε μια έρευνα για αυτά που γράφονται στις εφημερίδες, δηλαδή πόσο είναι πραγματικά το κόστος σε διάφορες συναλλαγές, είχαμε καλά νέα και κακά νέα. Σε μερικές συναλλαγές είναι μεγάλο το ποσοστό που παίρνουν οι τράπεζες, σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι τόσο μεγάλο και είμαστε αρκετά κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα σας καταθέσω μετά τα νούμερα για να μην σας διαβάσω τώρα ένα μεγάλο κείμενο, σε ποιο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είμαστε κοντά και σε ποιο δεν είμαστε.
Αυτό, όπως ξέρετε, βρίσκεται πιο πολύ στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομίας που έχει τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου που είναι υπεύθυνη για την προστασία του καταναλωτή. Πρέπει να σας πω ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας εισάγεται το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τραπεζικών Χρεώσεων που θα είναι στη Γενική Γραμματεία, το οποίο θα κοιτάει και θα ελέγχει αυτή την οδηγία, τον κανονισμό που είπατε εσείς. Εφαρμόζεται ο κανονισμός. Αν εφαρμόζεται κανονικά θα το δούμε μέσα απ’ αυτό το Παρατηρητήριο και αυτό είναι που θα μας πει.

Η απάντησή μου είναι «ναι, εφαρμόζεται ο κανονισμός». Το αν εφαρμόζεται καλά και σωστά θα πρέπει να είναι η δουλειά αυτού του Παρατηρητηρίου για να ξέρουμε. Σε δυο-τρεις μήνες ίσως θα έχω καλύτερη απάντηση να σας δώσω.

Το δεύτερο που θα σας έλεγα είναι ότι ο τρόπος νομίζω με τον οποίον θα φτάσουμε σε καλύτερη ισορροπία σ’ αυτά τα πράγματα είναι να αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών. Δηλαδή, οι τράπεζες να μπορούν να μειώσουν αυτά που παίρνουν σε προμήθεια σε όλες τις συναλλαγές, όταν έχουν περισσότερο όγκο και άρα μπορούν με πολύ μικρότερα ποσά να φτάνουν σ’ αυτό το κέρδος που χρειάζονται. Γι’ αυτό τις επόμενες δέκα μέρες θα κατατεθεί σχέδιο νόμου στη Βουλή για την επέκταση και τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Για μας αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και για τη φοροδιαφυγή. Νομίζω ότι το πλαστικό χρήμα είναι ο βασικός τρόπος να το αντιμετωπίσουμε τουλάχιστον ένα τμήμα της φοροδιαφυγής. Νομίζω θα έχει και ως αποτέλεσμα θετικές επιπτώσεις σ’ αυτό που ανησυχεί εσάς σ’ αυτή την ερώτηση. Θα αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών και άρα δεν θα επιτρέπεται να έχουν σε εκείνους τους τομείς αυτά τα κόστη, που είναι πραγματικά πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα μειωθούν στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ακόμα περισσότερο. Γιατί να μην είναι και χαμηλότερο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Δεν έχει πολλαπλασιαστεί ήδη ο όγκος των συναλλαγών;
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Έχει, αλλά όπως καταλαβαίνετε, όχι όσο θέλουμε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.

Ξεκινώ από το τελευταίο που είπατε. Το Φεβρουάριο του 2012 καταθέσαμε μια καλά επεξεργασμένη πρόταση νόμου –ένας μεγάλος αριθμός Βουλευτών από την τότε κοινοβουλευτική ομάδα- η οποία είναι στα αρχεία της Βουλής. Στο θέμα των κινήτρων για την χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα πάρετε πολλά χρήσιμα πράγματα μέσα απ’ αυτή την πρόταση νόμου, αν τη λάβετε υπόψη σας.
Έρχομαι τώρα στο τώρα και στο θέμα που σας έθεσα. Δεν συμπεριλαμβάνεται στην οδηγία. Είναι το απλό έμβασμα από τράπεζα σε τράπεζα.
Το απλό έμβασμα από τράπεζα σε τράπεζα που δεν συμπεριλαμβάνεται στην οδηγία, αυτή τη στιγμή -κατά την άποψή μου- χρησιμοποιείται ως όχημα για έσοδα από τις τράπεζες. Δεν μπορώ να την ονομάσω κερδοσκοπία. Την είπα κλοπή. Δεν είναι υπερβολή. Είναι κλοπή. Η τράπεζα που στέλνεις χρεώνει ένα ευρώ και η τράπεζα στην οποία βρίσκεται ο λογαριασμός του δικαιούχου χρεώνει 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 ευρώ ανάλογα με το ποσό.
Αυτό νομίζω ότι μπορεί με έναν τρόπο να ρυθμιστεί με 1+1 ευρώ στις διατραπεζικές συναλλαγές. Τέλος. Ένα συν ένα ευρώ στις διατραπεζικές συναλλαγές. Γιατί; Δεν έχουμε ελεύθερη οικονομία εδώ. Εσείς υποχρεώνετε τον άλλον να πάει μέσα από την τράπεζα. Εγώ δεν μπορώ να πάω στην Καραγιώργη Σερβίας στη γωνία να πάρω το χιλιάρικο και να το πάω απέναντι στην Πειραιώς να το βάλω. Μου το απαγορεύετε. Άρα, δικαιούστε ως κράτος να κάνετε ρυθμιστικό πλαίσιο για να βάλετε 1+1 ευρώ ή εν πάση περιπτώσει όποιο είναι το κόστος. Δεν έχει σχέση αυτό με το ύψος των συναλλαγών στις αγορές. Είναι ένα άλλο θέμα ανεξάρτητο.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Έχει μια μικρή σχέση. Τέλος πάντων.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Εντάξει. Αν δεν βάλετε όμως, θα συνεχίσετε να κάνετε Παρατηρητήριο.
Ελάτε να δείτε το εξής τώρα. Δεν μπορώ να μην το πω. Πριν από ένα μήνα είχα ερώτηση στον κ. Σταθάκη, ο οποίος μάλιστα δεν ήθελε να έρθει γιατί δεν είχε και πολλή αρμοδιότητα. Του εξήγησα ότι έχει αρμοδιότητα επειδή έχει τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Ήρθε εδώ και αφού κατέθεσε στοιχεία με τις ίδιες διαπιστώσεις για τις υπερβολικές χρεώσεις στην ίδια ερώτηση, μας είπε ότι ο κ. Τσακαλώτος, δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να εκδώσει μια Υπουργική Απόφαση, προκειμένου μαζί με μια οδηγία της Τράπεζας της Ελλάδος να ξεκινήσει η εφαρμογή του Κανονισμού στην Ελλάδα. Αυτή είναι η επίσημη απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας, το οποίο εσείς θεωρείται ότι είναι περισσότερο αρμόδιο.

Εγώ σήμερα δεν θα πω τίποτα παραπάνω. Θα πω απλά «συνεννοηθείτε», γιατί η όποια διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση, η όποια δική σας ασυνεννοησία, δυστυχώς, επιβαρύνει κάθε μέρα εκατομμύρια κόσμου με τις εκατομμύρια συναλλαγές που γίνονται ηλεκτρονικά και διατραπεζικά.
Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ -αν θέλετε να κάνουμε και αίτηση κατάθεσης εγγράφων- να μας πείτε ποια είναι η οδηγία, ποια είναι η εγκύκλιος, ποια είναι η υπουργική απόφαση την οποία έχετε εκδώσει εσείς –ως είχατε υποχρέωση, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη-, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του Κανονισμού 751/2015 για το πλαφόν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Θα σας πω τώρα -και κλείνω- ότι στις 25 Ιανουαρίου, δηλαδή σαράντα ημέρες αφού είχα υποβάλει την ερώτηση μου, στις 15 Δεκεμβρίου 2015 -μια ερώτηση στην οποία δεν απαντάτε-, μου επισυνάπτετε ένα έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος, που είναι απάντηση στις 8 Δεκεμβρίου, δηλαδή μια μέρα πριν την έναρξη της εφαρμογής. Γιατί βεβαίως δεν μπορούσε να πει ο κύριος Διοικητής, κατά την άποψή μου, στις 25 Ιανουαρίου ότι εφαρμόζεται ο Κανονισμός, από τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται.
Μου στείλατε, λοιπόν, ένα έγγραφο με ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν. Είναι προσεκτικό για να μην εκτεθείτε από τα έγγραφα, το καταλαβαίνω. Όμως, δείτε επί της ουσίας το θέμα, διότι πραγματικά οι πολίτες διαμαρτύρονται. Δεν γράφονται στις εφημερίδες πολλά πράγματα για να ενημερωθείτε, διότι η μεγάλη χρηματοδότηση, τα μεγάλα ποσά που πέφτουν στις εφημερίδες από τις τράπεζες είναι γεγονός. Ναι; Υπάρχει κανένα μέσο που δεν παίρνει διαφήμιση από τις τράπεζες;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Κεγκέρογλου, ολοκληρώστε ώστε να απαντήσει ο κύριος Υπουργός.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Από τους πολίτες θέλω να πω ότι δεν φθάνει σε σας μέσω των μέσων μαζικής επικοινωνίας, διότι λίγο και αυτοί το βάζουν «στα ψιλά», αλλά είναι πολύ μεγάλο θέμα. Αυτό θέλω να σας πω.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Δεν το ξέρω το τελευταίο που λέτε. Η δική μου παρατήρηση, όταν κάνω σύγκριση με την πραγματικότητα του τι κάνουν οι τράπεζες, είναι ότι οι εφημερίδες γράφουν πολύ μεγάλους αριθμούς, χωρίς να θέλω να υποστηρίξω τις τράπεζες. Δηλαδή, το αντίθετο, μπορεί αυτή να ήταν η πρόβλεψή μου, όπως είπατε εσείς. Όμως, δεν είναι αυτό από την εμπειρία μου. Γράφουν για πολύ μεγάλους αριθμούς, που όταν τους τσεκάρουμε δεν βγαίνουν τόσο.
Πρέπει να σας πω ότι, με ενημερώνουν κιόλας, ότι η έκδοση αυτής της οδηγίας γίνεται αυτόματα. Να κοιτάξω την απάντηση που σας έδωσε ο κ. Σταθάκης. Εγώ ήξερα ότι δεν χρειάζεται να κάνω απολύτως τίποτα. Δεν χρειάζεται δηλαδή μια υπουργική απόφαση ή κάτι παραπάνω από την οδηγία. Η οδηγία πρέπει να εφαρμόζεται κανονικά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ο Κανονισμός.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Και σας απάντησα ότι το Παρατηρητήριο θα δει αν εφαρμόζεται καλά ή όχι.

Βέβαια, έχουμε το εξής πρόβλημα. Αυτός ο Κανονισμός στον οποίο αναφέρεστε είναι και για χρεωστικές κάρτες και για πιστωτικές κάρτες, αλλά δεν είναι για τα εμβάσματα που σας ανησυχούν. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Οι αριθμοί που είπατε μου φάνηκαν μεγάλοι. Να το τσεκάρω κι αυτό, διότι δεν είμαι προετοιμασμένος. Μου φαίνεται μεγάλος ο αριθμός, θα το κοιτάξω και θα επανέλθουμε, είτε κάντε μου μια γραπτή ερώτηση. Θα σας καταθέσω τα στοιχεία που έχω εδώ για τα μη εμβάσματα, για τις χρεωστικές κάρτες. Όμως, για τα εμβάσματα, ίσως πρέπει να κάνουμε μια άλλη συζήτηση.

 

Πηγή:http://www.taxheaven.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top