ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΠΝΟΥ!

Όπως έχει γίνει γνωστό από «διαρροές» στα ΜΜΕ, ανάμεσα στα νέα εισπρακτικά-αντιλαϊκά μέτρα που θα συμφωνήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους εκπροσώπους των «δανειστών» μας, είναι και η αύξηση του φόρου στα προϊόντα καπνού (τσιγάρα, κ.λπ.) – ακολουθώντας την πεπατημένη των προηγούμενων μνημονιακών συγκυβερνήσεων. Ποια θα είναι τα αποτελέσματα της νέας αύξησης του φόρου; Αναφέρει σχετικά η Ένωση Καπνοπωλών Ψιλικών και Περιπτέρων Θεσσαλονίκης, σε επιστολή της στον Τσίπρα και τους αρμόδιους υπουργούς (στου κουφού την πόρτα…):

«Η τωρινή κυβέρνηση αποφασίζει για μία ακόμα φορά να προχωρήσει σε ένα μέτρο, το οποίο μπορεί να γράψει μερικά νούμερα σε ένα χαρτί με προβλέψεις, αλλά αποτελεί βεβαιότητα ότι όταν στο τέλος γίνει ο λογαριασμός οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Το 2009 το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων ήταν 3%, ενώ σήμερα και μετά από 7 αυξήσεις στους φόρους των καπνικών το λαθρεμπόριο ξεπερνά το 20% της αγοράς. Η «όποια» έστω και μικρή αύξηση στους ειδικούς φόρους των καπνικών προϊόντων θα δημιουργήσει μία σειρά από παρενέργειες, που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα τις βρει μπροστά της. Και δυστυχώς, η ζημιά στον κλάδο θα έχει γίνει και δεν θα μπορεί κανείς να την επιδιορθώσει. Το 2014 όταν η τότε κυβέρνηση αύξησε, τον Ιανουάριο του 2014, τη φορολογία των καπνικών προϊόντων εισπράχθηκαν μειωμένα έσοδα κατά 100 εκατομμύρια ευρώ αντί των πρόσθετων εσόδων ύψους 50 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί. Από το 2010 έως σήμερα 10.000 σημεία πώλησης έχουν κλείσει λόγω της δραματικής πτώσης της νόμιμης αγοράς καπνικών προϊόντων κατά 50%».

Κι εδώ, το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: σίγουρα η συγκυβέρνηση –όπως και οι προηγούμενες- έχει στην διάθεσή της όλα τα παραπάνω στοιχεία. Γιατί, λοιπόν, επιμένει σ’ ένα μέτρο άκρως επιζήμιο για τους καταναλωτές και τους εμπόρους των προϊόντων καπνού, καθώς και για την ελληνική οικονομία γενικότερα; Η απάντηση είναι τόσο εύκολη, όσο και το τι κάνει… νιάου-νιάου στα κεραμίδια!

 

https://ethnikismos.net

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top