ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Τι αλλάζει για «πλαστικό χρήμα», αδήλωτα κεφάλαια και φόρους στα τσιγάρα

Με το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα θα συνδεθεί το «χτίσιμο» του έμμεσου αφορολόγητου – Κίνητρα αλλά όχι πλήρης φορολογικής αμνηστία το δέλεαρ για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων

Να καταθέσει άμεσα το νομοσχέδιο για το «πλαστικό» χρήμα, το οποίο θα καθορίζει και το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν από τώρα και κάθε χρόνο πλέον οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες για να τύχουν της μείωσης φόρου και το νέο «κουρεμένο» αφορολόγητο ποσό (από 8.636 έως 9.545 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καθενός) ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες τριάντα μέρες η κυβέρνηση.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ετοιμάζει και άλλα δύο νομοσχέδια, που αφορούν τα κίνητρα για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα.

Σε αυτά θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η επαναφορά αυστηρότερων προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων.

Ειδικότερα:

1.«Πλαστικό χρήμα»: το συνολικό ύψος των αποδείξεων που θα απαιτείται για το «χτίσιμο» του έμμεσου αφορολόγητου, θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του μισθωτού ή συνταξιούχου.

Με το νέο σύστημα, η εφορία θα αναγνωρίζει δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών που έχουν εξοφληθεί μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking). Ειδικά για φέτος όμως, επειδή έχει ήδη χαθεί το α΄εξάμηνο της χρονιάς, θα γίνονται δεκτές και αποδείξεις που έχουν πληρωθεί με μετρητά.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, όσοι δηλώνουν ποσά ετησίου εισοδήματος μέχρι το επίπεδο του ισχύοντος κατά περίπτωση αφορολογήτου ποσού (8.636 – 9.100 ευρώ) θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 15% του εισοδήματος αυτού με αποδείξεις δαπανών.

Για μεγαλύτερα ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από το ισχύον κατά περίπτωση αφορολόγητο και μέχρι 20.000 ευρώ θα απαιτείται το 30% ενώ για όσους δηλώνουν πάνω από 20.000 ευρώ το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 40%.

Στις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου θα περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών, εκτός από πληρωμές σε ΔΕΚΟ.

Για το 2016 έχει προβλεφθεί μεταβατική διάταξη που προβλέπει ότι ποσοστό της τάξης του 15%-40% του ετησίου εισοδήματος θα μπορούσε να πραγματοποιείται με δαπάνες εξοφληθείσες είτε με πλαστικό είτε με ηλεκτρονικό χρήμα είτε με μετρητά.

Για τις δαπάνες που έχουν εξοφληθεί με μετρητά, η προϋπόθεση που είχε τεθεί ήταν να συλλέγονται και να φυλάσσονται από τους φορολογούμενους οι σχετικές αποδείξεις.

2.Αδήλωτα εισοδήματα: το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, θα προβλέπει κίνητρα αλλά όχι πλήρη φορολογική αμνηστία.

Ο φορολογούμενος που θα ενταχθεί στη ρύθμιση, θα μπορεί από τον Αύγουστο και για μια περίοδο τριών ή τεσσάρων μηνών να καταθέσει συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα που θέλει να νομιμοποιήσει. Ο φόρος που θα πληρώνει για τα κεφάλαια αυτά θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε το έτος κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια.

Ωστόσο η επιλογή του έτους θα είναι στην ελεύθερη επιλογή του φορολογούμενου. Ταυτόχρονα όμως θα γλιτώνει από τα βαριά πρόστιμα που θα του επιβάλλονταν σε περίπτωση που εντοπιστούν τα αδήλωτα εισοδήματά τους από την εφορία.

3.Λαθρεμπόριο τσιγάρων: Το νομοσχέδιο για τα καπνικά προϊόντα έχει δοθεί εδώ και αρκετές ημέρες για διαβούλευση, αλλά καθυστερεί καθώς σ’ αυτό αναμένεται να ενσωματωθούν και άλλες διατάξεις οι οποίες σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα της επόμενης υποδόσης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό, επιβάλλεται πλήρης καταγραφή και παρακολούθηση σε όλην την εφοδιαστική αλυσίδα του καπνού. Στόχος του είναι να μπορεί να αποκαλύπτεται ολόκληρο το κύκλωμα των παραβατών, σε κάθε υπόθεση λαθρεμπορίας που εντοπίζεται.

 

http://www.protothema.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top