ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Συζητούσαν για το κάπνισμα και κάπνιζαν εντός της Βουλής

Λευκωσία: Ήταν η πρώτη συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας για το νομοσχέδιο που εναρμονίζει την Κύπρο με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά την κατασκευή, παρουσίαση και πώληση προϊόντων καπνού και ταυτόχρονα καθιστά αυστηρότερη την υφιστάμενη νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Στο σημείο ακριβώς που συζητείτο η αναποτελεσματικότητα της πολιτείας στην εφαρμογή της νομοθεσίας, ο υπουργός Υγείας «συνέλαβε» με τα μάτια του κάποια άτομα που βρίσκονταν μέσα σε γραφείο στην απέναντι πτέρυγα και κάπνιζαν. Το γεγονός, μάλιστα, σχολιάστηκε έντονα από τη βουλευτή, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία «ακολούθησε» το χέρι του κ. Παμπορίδη που έδειχνε στο απέναντι γραφείο. Το νομοσχέδιο, έφτασε στη Βουλή με αρκετή καθυστέρηση, αφού η Κύπρος έπρεπε να είχε εναρμονιστεί με τη νέα οδηγία από τις 20 του περασμένου Μαΐου. Όπως ενημέρωσε, πάντως, τα μέλη της επιτροπής ο υπουργός Υγείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε για την καθυστέρηση που επρόκειτο να υπάρξει, λόγω των βουλευτικών εκλογών.

Αναφερόμενος στο θέμα της εφαρμογής του νόμου, είπε ότι η νομοθετική διαδικασία είναι το πρώτο βήμα, αλλά το σημαντικότερο που πρέπει να αλλάξει είναι η κουλτούρα. Δεν μπορεί κανείς, είπε, να εφαρμόσει ένα νόμο διά της βίας, αν ο κόσμος δεν το αντιληφθεί ως θέμα υγείας, της δικής του και των παιδιών του. Για αποτυχία στην εφαρμογή της νομοθεσίας αναφέρθηκε και η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «έχουμε αποτύχει παταγωδώς. Δεν έχουμε προστατεύσει τους νέους, τα παιδιά μας, τις ευάλωτες ομάδες». Το νομοσχέδιο, προνοεί για την κατασκευή, παρουσίαση και πώληση των προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων, ενώ παράλληλα εισάγονται για σκοπούς αποτελεσματικότερης εφαρμογής τους, πρόσθετες εθνικές ρυθμίσεις που αφορούν στους χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του υπουργείου Υγείας, κρίθηκε αναγκαία η κατάργηση του βασικού νόμου και η αντικατάστασή του με το προτεινόμενο νομοσχέδιο λόγω των πολλών τροποποιήσεων που θα προστίθεντο σ’ αυτό, γεγονός που θα τον καθιστούσε δυσανάγνωστο και δυσκολονόητο.

 

http://www.philenews.com

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top