ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Νομοσχέδιο στη Βουλή για το κάπνισμα

Λευκωσία: Εκπρόθεσμα και καθυστερημένα, κατατέθηκε για συζήτηση και ψήφιση ενώπιον της Βουλής το νομοσχέδιο που εναρμονίζει την Κύπρο με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για το κάπνισμα. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει πολύ ενωρίτερα, αφού με βάση την οδηγία, αυτή τίθεται (έχει τεθεί) σε ισχύ από τις 20 περασμένου Μαΐου. Το νομοσχέδιο προνοεί για την κατασκευή, παρουσίαση και πώληση των προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων, ενώ παράλληλα εισάγονται για σκοπούς αποτελεσματικότερης εφαρμογής τους, πρόσθετες εθνικές ρυθμίσεις που αφορούν στους χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του Υπουργείου Υγείας, κρίθηκε αναγκαία η κατάργηση του βασικού νόμου και η αντικατάστασή του με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, λόγω των πολλών τροποποιήσεων που θα προστίθεντο σ’ αυτό, γεγονός που θα τον καθιστούσε δυσανάγνωστο και δυσκολονόητο. Κρίθηκε, επίσης, αναγκαία η κατάργηση των υφιστάμενων κανονισμών, ενόψει του γεγονότος ότι αυτοί εναρμόνιζαν τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία καταργεί την προηγούμενη.

Ειδικότερα, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο και κανονισμούς εισάγονται οι ακόλουθες εναρμονιστικές και εθνικές ρυθμίσεις:

Εναρμονιστικές ρυθμίσεις:

• Η επιβολή τελών για παρεχόμενες υπηρεσίες και η απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά ηλεκτρονικών τσιγάρων που δεν πληρούν τους κανονισμούς.
• Η περιεκτικότητα των τσιγάρων σε πίσσα, νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα και η απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά προϊόντων καπνού με χαρακτηριστικό άρωμα ή και γεύση.
• Η ρύθμιση των πρόσθετων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των καπνικών προϊόντων και απαγόρευση κάποιων από αυτών.
• Η υποχρέωση κοινοποίησης στον υπουργό Υγείας των συστατικών και εκπομπών προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για κάπνισμα, καθώς και ενισχυμένες υποχρεώσεις υποβολής κοινοποιήσεων σε συγκεκριμένα πρόσθετα.
• Η εισαγωγή συνδυασμένων λεκτικών και εικονογραφημένων προειδοποιήσεων για τα τσιγάρα, το τυλιχτό τσιγάρο και τον καπνό για ναργιλέ. Η ευχέρεια για χρήση μόνο γραπτών προειδοποιήσεων για πούρα, πουράκια και καπνό από το στόμα.
• Η υποχρέωση ιχνηλασιμότητας και υιοθέτησης του χαρακτηριστικού ασφαλείας.
• Οι μέθοδοι μέτρησης της πίσσας, νικοτίνης και διοξειδίου του άνθρακα.
• Η απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων σε συσκευασία (πακέτο) που περιέχει κάτω από 20 τσιγάρα και καπνού για τυλιχτό τσιγάρο κάτω από 30 γρ.

Εθνικές ρυθμίσεις

• Η ίδρυση μητρώου επιχειρήσεων παραγωγής καπνικών προϊόντων και ηλεκτρονικών τσιγάρων.
• Η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους εργασίας και στα νοσοκομεία, σχολεία και παιδότοπους και στους ανοικτούς σε αυτά χώρους.
• Στους χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος, η απαγόρευση του καπνίσματος και στα νέα προϊόντα καπνού, ηλεκτρονικά τσιγάρα, φυτικά προϊόντα για κάπνισμα και ναργιλέ.
• Η επιβολή από τον προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών διοικητικού προστίμου που δεν θα υπερβαίνει τα 850 ευρώ, σε πρόσωπο ή επιχείρηση που παραβαίνει τη νομοθεσία.
• Η κατοχύρωση της δυνατότητας δειγματοληψίας τσιγάρων για προσδιορισμό της πίσσας, νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα και η κατοχύρωση της δυνατότητας απόσυρσης ή και καταστροφής αυτών που δεν συνάδουν με τη νομοθεσία.

 

http://www.philenews.com

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top