ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Philip Morris για το παράνομο εμπόριο καπνού: Παγκόσμια λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα

Η παράνομη αγορά των τσιγάρων είναι ένα αναπτυσσόμενο και πολύπλοκο πρόβλημα, που αντιστοιχεί στο 10%1 της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στην ΕΕ, αναφέρει η Philip Morris International (PMI) σε ένα κείμενο θέσεων που περιγράφει λύσεις για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού εντός της ΕΕ. 

Ειδικότερα, το έγγραφο περιγράφει το πρόβλημα, το εύρος των διαθέσιμων συστημάτων και τεχνολογιών για την αντιμετώπισή του και παρέχει μια επισκόπηση των πλέον κατάλληλων και εφαρμόσιμων λύσεων σύμφωνα με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων.

Μόνο στην ΕΕ, η παράνομη αγορά ανέρχεται σε περισσότερα από 53 δισεκατομμύρια τσιγάρα, στερώντας από τις κυβερνήσεις έσοδα από φόρους1 περίπου 11,3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το παράνομο εμπόριο επηρεάζει αρνητικά την καπνοβιομηχανία καθώς και όλη την εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας της απώλειας κερδών.

Ο Alvise Giustiniani, Επικεφαλής του Τμήματος κατά του Λαθρεμπορίου της PMI δήλωσε: «Καθώς η συμφωνία της ΡΜΙ με την ΕΕ κατά του λαθρεμπορίου έφτασε στο τέλος της, είναι σημαντικό να διατηρηθεί και να ενισχυθεί μια αποτελεσματική πλατφόρμα για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου στην ΕΕ. Θα συνεχίσουμε τις μεγάλες προσπάθειές μας για την καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος. Η ΕΕ εξετάζει  το ενδεχόμενο μιας νέας νομοθεσίας που θα καλύπτει το παράνομο εμπόριο στο πλαίσιο της Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού και πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την ΕΕ και τη βιομηχανία να θέσουν σε εφαρμογή μια αποτελεσματική και μόνιμη λύση σε αυτό το διογκούμενο και σύνθετο ζήτημα.”

Το έγγραφο, που αποτυπώνει τη θέση της PMI, υπογραμμίζει μια σειρά από βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τους εφαρμοστικούς νόμους τόσο για το Άρθρο 15 (Ιχνηλασιμότητα) όσο και για το Άρθρο 16 (Χαρακτηριστικό Ασφαλείας) της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού. Ειδικότερα, το έγγραφο τονίζει τη σημασία των ανοικτών προτύπων που είναι δια-λειτουργικά μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών και βιομηχανικών κλάδων, παρακολουθούνται και ελέγχονται ανεξάρτητα και δεν διαταράσσουν την παραγωγή.

Ο κ. Giustiniani πρόσθεσε: “Το 2004, η συμφωνία της ΕΕ απαιτούσε από την PMI να αναπτύξει και να εφαρμόσει μία τεχνολογική λύση η οποία έχει πλέον προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου και της βιομηχανικής κοινότητας. Ωστόσο, δεν είμαστε μία επιχείρηση εξειδικευμένη στην ιχνηλασιμότητα. Το παράνομο εμπόριο καπνού μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά εάν οι κατασκευαστές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από ένα εύρος τεχνολογιών, συχνά χρησιμοποιώντας τις συνδυαστικά με σκοπό την επίτευξη της καλύτερης άμυνας ενάντια στους αδίστακτους εγκληματίες, οι οποίες να μπορούν να ελέγχονται από ένα ανεξάρτητο τρίτο μέρος που θα ορίζεται από τις Αρχές.”

Το έγγραφο της PMI τονίζει την ανάγκη ενθάρρυνσης ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος μεταξύ των φορέων παροχής τεχνολογικών λύσεων, έτσι ώστε οι κατασκευαστές να μπορούν να επιλέξουν τις πλέον σύγχρονες, πρωτοποριακές λύσεις για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου. Επαναλαμβάνει τη δέσμευση της PMI στο Πρωτόκολλο FCTC του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που απαιτεί μια ολιστική «παγκόσμια λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα», αντί για μια λύση ειδικά για την ΕΕ.

 

http://www.liberal.gr

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top