ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στήνουν τώρα καρτέλ και στα τσιγάρα!

Μετά το «τσίρκο» με τις τηλεοπτικές άδειες, το κυβερνών κόμμα ετοιμάζει, μέσω τροπολογίας, ένα νέο ολιγοπώλιο, στέλνοντας στον… Καιάδα της ανεργίας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Με μια τροπολογία – κόλαφο που κατέθεσαν χθες, Δευτέρα (05/09/2016) στη Βουλή, 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να απαγορεύσει άμεσα την πώληση προϊόντων καπνού από τα ψιλικατζίδικα, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία σε πάνω από 32.000 επαγγελματίες που διατηρούν σημεία πώλησης ψιλικών.

AdTech Ad

Το πλέον απίστευτο είναι ότι η δήθεν αριστερή κυβέρνηση, η οποία εδώ και καιρό διαλαλούσε ότι κινείται με γνώμονα την πάταξη των ολιγοπωλίων, φαίνεται πως επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ιδιότυπο καρτέλ στα τσιγάρα και τα υπόλοιπα καπνικά είδη.

Πώς προκύπτει αυτό;

Στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, ζητείται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επιτρέπει την πώληση καπνικών προϊόντων μόνον από περίπτερα και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «η πώληση των τσιγάρων να γίνεται στο εξής μόνο από τα περίπτερα, από καταστήματα αφορολόγητων ειδών, καταστήματα καπνικών προϊόντων και από ειδικούς χώρους σε υπεραγορές τροφίμων».

Το γεγονός αυτό περιορίζει τα σημεία πώλησης, με αποτέλεσμα πάνω από 30.000 άνθρωποι με οικογένειες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ψιλικών να εξαναγκάζονται να βάλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους και να βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη στο δρόμο!

Αμείλικτα ερωτήματα

Εδώ, λοιπόν, εγείρεται μια σειρά από ερωτήματα που χρήζουν άμεσων απαντήσεων:

– Πώς ακριβώς προστατεύεται η αγορά από τα καρτέλ, τα ολιγοπώλια και τις παντός είδους «μαφίες», όταν η κυβέρνηση φαίνεται ξεκάθαρα να δίνει την… ευλογία της σε τέτοιους είδους κινήσεις;

– Με ποιον τρόπο καταπολεμάται η διαφθορά και το παρεμπόριο στα καπνικά προϊόντα; Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που τόσο κόπτεται για οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη, αντί να ενισχύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της, ώστε να πατάξει το πραγματικό έγκλημα, προτιμά να πετάξει στο δρόμο και να στείλει στην ανεργία και την εξαθλίωση δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους;

– Πού πήγαν τα μεγαλόστομα λόγια του κ. Τσίπρα ότι θα προστάτευε τις παραγωγικές τάξεις του τόπου; Γιατί, όπως και να το δει κανείς, η συγκεκριμένη τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δείχνει διάθεση για «lobbying» από την πλευρά της κυβέρνησης, παρά πρόθεση για προστασία των οικονομικά αδύναμων.

– Δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι με τέτοιες αποφάσεις δημιουργεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα μεταξύ των επαγγελματικών ομάδων; Επόμενο βήμα, ποιο θα είναι άραγε; Ο κοινωνικός αυτοματισμός και ο ρατσιστικός διαχωρισμός μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών;

Σε απόγνωση οι καπνοπώλες

Σημειώνεται πως ήδη η προτεινόμενη ρύθμιση έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τα σχετικά σωματεία της Βορείου Ελλάδας, καθώς σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου πλήττει πάνω από 20.000 μικροεμπόρους.

Σε επιστολή της Ένωσης Καπνοπωλών Βορείου Ελλάδος προς το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Σας ενημερώνουμε ότι αυτή τη στιγμή τα σημεία που πουλάνε τσιγάρα είναι τα ψιλικατζίδικα που πλέον λέγονται μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, καταστήματα πώλησης καπνού, και περίπτερα ανέρχονται σε 40.000 σε όλη την Ελλάδα. Από τα οποία μόνο τα 8.000 περίπου είναι περίπτερα. Άρα εάν περάσει αυτή η τροπολογία-προσθήκη αυτομάτως την άλλη μέρα οι υπόλοιποι 32.000 περίπου θα πρέπει να κλείσουνε.

Τονίζουμε ότι οι υπόλοιπες 32.000 περίπου επιχειρήσεις είναι αμιγώς οικογενειακές και δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ήδη υπάρχουν προβλήματα και θα διογκωθούν ακόμα περισσότερο με τη συγκεκριμένη τροπολογία–προσθήκη.

Επισημαίνουμε επίσης ότι το 70% του τζίρου των καταστημάτων προέρχεται από την πώληση των τσιγάρων. Με μία τέτοια μείωση της τάξεως των 70% στον τζίρο των εσόδων μιας επιχείρησης, είναι αναμενόμενο να μην μπορεί να ανταπεξέλθει και να καταστεί βιώσιμη. Με το υπόλοιπο 30% είναι αδύνατον να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει καθημερινά. Και αυτό φυσικά κατά συνέπεια είναι η μείωση των εσόδων στα ταμεία του κράτους κάτι το οποίο είναι σίγουρο ότι δε θέλει κανένας. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε όποιον οικονομολόγο θέλετε, αλλά η απάντηση που θα πάρετε θα είναι ίδια με τα παραπάνω. Γιατί όλα είναι μία αλυσίδα και όλα συνδέονται μεταξύ τους.

Αν ανατρέξετε στους Νόμους που λέει η τροπολογία και τους διαβάσετε στην ουσία λέει ότι δικαιούται να πουλάνε τσιγάρα μόνο τα περίπτερά τα οποία βάση του καθεστώς που ισχύει, οι άδειες που ανήκουν σε αναπήρους πολέμου μεταβιβάζεται στα τέκνα με αναπηρία άνω των 67% και τα μεγάλα σουπερμάρκετ! Οι περιπτώσεις είναι μηδαμινές και οι επιπτώσεις που θα προκύψουν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία το κλάδου μας.

Κρούουμε λοιπόν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι εάν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προβούν στην ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας-προσθήκης, θα δημιουργήσει σοβαρό πλήγμα στο κλάδο των ψιλικατζίδικων, που πλέον λέγονται μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο σίγουρα θα προβεί σε ανεπανόρθωτη ζημιά, μη αναστρέψιμη!!!

Το μέτρο αυτό δεν είναι ούτε «φιλολαϊκό», ούτε έχει σχέση με την προστασία των ανηλίκων. Σχετίζεται με την επιθυμία ορισμένων να κλείσει η αγορά και να μείνουν δεκάδες χιλιάδων ανθρώπων στο δρόμο, για να έχουν οι ίδιοι προνομιακή μεταχείριση σε βάρος χιλιάδων βιοπαλαιστών.

Με τιμή,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος,                  Ο Γραμματέας,

Κωνσταντίνος Ιακώβου Βασίλης Μπαλούκας».

Read more: http://www.newsbomb.gr/

Κάντε Κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε μια Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβαστηκαν Πολυ

Vapour2SmokePro Cash & Carry
To Top